”Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa”. Näin sanotaan tunnetussa lastenlaulussa, mutta kyllä monet asiat hämmästyttävät myös isompia kulkijoita. Tässä muutamia esimerkkejä asioista, jotka ovat kummastuttaneet viime aikoina.
Miksi Pirkanmaan hyvinvointialueen luottamushenkilöiden kokouspalkkiot ovat huomattavasti suuremmat kuin muilla alueilla? Selitykseksi ei kelpaa, että Pirkanmaan alue on suurin. Ei alueen koolla ole merkitystä, kun korvataan kokoukseen käytettyä aikaa. Ovat asiat suurempia tai pienempiä, kolmen tunnin kokous on kolmen tunnin kokous. Syyksi ei riitä myöskään kokouksiin valmistautuminen. Miksi muuten valiokuntiin ym. ryhmiin on koottu väkeä niin tuhottomasti? Vastaus löytyy tuolta yläpuolelta. Kaikkien puolueiden edustajille on pitänyt löytää omat hillotolpat. Muistakaa, että nämä rahat ovat pois meidän kaikkien odottamista palveluista.
Ehtookodon (jotkut väänsivät siitä Kotokampuksen) tilanne ihmetyttää myös. Lempäälän kunta hylkäsi entisen kruununjalokivensä varsin pienten roposten takia. Moni tässä kunnassa ikänsä elänyt oli varmasti toivonut voivansa viettää juuri siellä vanhuudenpäiviään. Niin ei käynyt, ja se on heille suuri pettymys. Ehtoohelmen kannalta on toki hyvä, että tulijoita on saatu muualta.
Koronasta uutisointi on ymmärrettävästi jäänyt Venäjän hyökkäyksen varjoon, mutta sen lisäksi THL:n tiedottaminen kummastuttaa. Jo monen viikon aikana sanoma on ollut, että korona on voitettu. Samaan aikaan olemme saaneet ihmetellä hurjia lukuja, jotka kertovat ihan muuta. Esimerkiksi viime viikolla yhden päivän luvut olivat: tartuntoja yli 11 000, sairaalahoidossa 858 (koko pandemia-ajan ennätys), tehohoidossa 38 ja kuolleita sinä päivänä 44. Nämä luvut eivät todellakaan vahvista virallista viestiä, että pandemian huippu on ohitettu. Kaiken lisäksi tartuntaluvut eivät kerro koko totuutta, koska osa tekee vain kotitestin ja osa lieväoireisista ei testaa itseään mitenkään. Tartunnat voivat olla siis päivässä 20 000 – 30 000.
Ihmetystä herättää erityisesti kuolleiden suuri määrä. Luku vaihtelee päivittäin, mutta puhutaan kuitenkin kymmenistä. Alkuvuoden aikana on tainnut koronaan kuolla enemmän kuin koko muuna pandemia-aikana yhteensä. Ja mitä sanoi THL:n Mika Salminen? Hän totesi, että kuolleita on paljon, mutta hehän ovat pääasiassa hyvin iäkkäitä ihmisiä. Voiko tästä päätellä, että iäkkäillä ei ole väliä? Tätä tukee myös se, että tehohoidossa olevien määrä on vähentynyt. Iäkkäisiin ei sitä resurssia kannata tuhlata.
Pandemian alussa mm. pääministeri Sanna Marin sanoi olevansa huolissaan iäkkäistä ja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista. Nyt iäkkäillä ei näytä olevan enää mitään arvoa.
Kirjoittaja ihmettelee ja haluaa vastauksia