Lempäälästä lähti avustuskuorma Ukrainan armeijalle: Höytämössä elettiin hektisiä hetkiä

Sari Kopra (vas.) ja Leena Viitasaari pakkasivat Ukrainaan lähtevään kuormaan ensimmäiseksi sairaala- ja ensiaputarvikkeet. Erkki Koivisto

 

Tahti kiihtyi koko kolmen viikon kestäneen keräyksen ajan Leena Viitasaaren kotiosoitteessa Höytämössä Lempäälässä.  Hänen omakotitaloonsa Sääksjärvellä tuotiin etupäässä Lempäälästä mutta myös muualta Pirkanmaalta kuutiokaupalla lahjoitustavaraa Ukrainan armeijalle 17. lokakuuta lähteneeseen kuormaan.

Vaikka hän yhdessä toisen lempääläläisnaisen Sari Kopran kanssa myös kävi autollaan noutamassa lahjoituslaatikoita ja -säkkejä, lahjoittajia kolkutti päivittäin ihan ruuhkaksi asti. Usein avun tuojat jäivät ovelle jutulle ja ylistivät naisten tekemää pyyteetöntä työtä.

Melkoinen ruuhka ja lajiteltu tavarapaljous vallitsi myös Viitasaaren kotona aina viime viikonloppuun. Sen jälkeen Samu Majanderin organisoiman neljän kuljettajan ja pakettiauton ja pikkubussin muodostama avustuskolonnan oli määrä lähteä varhain maanantaiaamuna Tampereelta reilun 1 400 kilometrin matkalle kohti Ukrainan Lutskin kaupunkia ja New Boratyn Fundationin jakeluvarastoa, josta lähetetään tavaraa sotatoimialueelle. Sieltä matkan on tarkoitus jatkua edelleen aina Kiovaan saakka.

Täpötäydet ajoneuvot puretaan Lutskissa ja Kiovassa. Tarkoituksena on tuoda torstaina 20. lokakuuta starttaavalla paluukyydillä ukrainalaisia turvaan Suomeen. Näitä autoja ei tyhjänä ajeta mihinkään.

 

Leena Viitasaari (vas.) ja Sari Kopra etsivät  tilaa Lempäälästä paikkakunnan hyvän tavoitettavuuden ja kulkuyhteyksien takia. Kuva: Erkki Koivisto

Leena Viitasaari ja Sari Kopra olivat vapaaehtoisina mukana puuhamassa jo ensimmäistä tiiviisti pakattua avustuskyytiä Puolan ja Ukrainan rajalle viime maaliskuussa heti sodan sytyttyä. Kun vapaaehtoisnaiset kuulivat nyt lähtevän avustuskolonnan aikataulusta, he välittömästi peräänkuuluttivat Ukrainan armeijalle osoitettuun täsmäavustukseen lahjoituksia sosiaalisessa mediassa, lähinnä Facebookin Lempääläläiset-ryhmässä, Roskalava Lempäälä -ryhmässä sekä Sääksjärvi, Lempäälä -ryhmässä.

− Täytyy kyllä antaa iso kiitos kaikille lahjoittajille. On erikseen sanottava, että lempääläläiset antoivat puhdasta, ehjää ja siistiä tavaraa. Lempäälässä on todella suuri lahjoittajajoukko. Jotkut käyvät ihan varta vasten kaupasta ostamassa ja moni on tuonut itse tavaran tänne. Heidän avullaan tämä on tähän asti tehty.

Henkilökohtaisena kannustimena vapaaehtoistoiminnalle Viitasaarella on ukrainalainen miniä, joka tuli Suomeen jo vuosi ennen sodan syttymistä.

− Hänen koko sukunsa on yhä siellä, sanoo päätyönään Pirkanmaan Marttojen kotiavussa toimiva Viitasaari.

Sairauslomalla oleva Kopra sanoo saavansa paljon sisältöä elämäntilanteeseensa avustustyöstä.

− Pääni hajoaisi, jollei tätä olisi.

 

Trafiikki Höytämöön on jatkunut kolmen viikon ajan katkeamattomana, kun ihmiset ovat tuoneet lahjoitustavraa lähetettäväksi Ukrainaan. Kuva: Erkki Koivisto

Makuupusseja ja -alustoja, retkiruokaa, terveydenhoito- ja hygieniatuotteita, villasukkia, lämmintä vaatetta… Tavaraa on paljon. Se on naisten kahdestaan huolellisesti lajiteltuna lahjoituksina saatuihin pahvilaatikoihin, ja suuriin vakuumipusseihin, joista ilma on imetty pois imurilla. Pakkausten päälle on merkitty sisältö englanniksi, ukrainaksi ja vielä piirroskuvinkin. Tärkeimpänä matkaan lähtivät terveysasemilta lahjoituksina saadut sairaalatarvikkeet sekä ruoka, hygieniatuotteet ja ulkovaatteet. Paketointi jatkui usein yömyöhään.

Ukrainan päästä tullut toivomuslista sisälsi lisäksi muun muassa varavirtalähteitä, luotiliivejä, pattereita ja akkuja, pyörätuoleja ja kyynärsauvoja, kaasulämmittimiä ja retkikeittimiä sekä runsaasti erilaisia työkaluja: ruuvivääntimiä,  generaattoreita, laikkoja, porakoneita…

− Ja lisää ensiaputarvikkeita. Niistä on siellä jatkuva puute, sanovat naiset, jotka lisäsivät avustuskuormaan myös runsaasti avustustavaraa ensi talvena syntyville pienokaisille: äidinmaidonkorviketta, desinfioituja tuttipulloja, vaippoja ja lämpimiä vaatteita.

 

Leena Viitasaari (vas.) ja Sari Kopra lajittelevat selkä koukussa. Kun muitakaan tiloja ei lajitteluun ole, mikä muukaan paikka armeijan tarpeisiin kerättävälle tarpeistolle paremmin sopisi kuin suomalainen rintamamiestalo. Kuva: Erkki Koivisto

Leena Viitasaari ja Sari Kopra etsivät Lempäälästä sen hyvien kulkuyhteyksien ja mainion logistisen sijaintinsa vuoksi toimitilaa. Toimintaa ei pyöritä rekisteröity yhdistys eikä näin ollen käsittele lainkaan rahaa. Se tarkoittaa, että lahjoitustavaran lajitteluun ja jakeluun tarvittavasta tilasta ei pystyttäisi maksamaan vuokraa.

Nykyisin käytössä on Tampereen Hallilassa seurakunnantiloissa vain pieni huone, joka on avoinna muutamia tunteja viikossa.

− Kyydit Ukrainaan järjestyvät kyllä, mutta keräystiloja ei ole. Tästä syystä etsimme Lempäälän keskustasta tiloja, joissa voisimme kerätä tavaraa, lahjoittajien olisi sitä helppo tuoda ja tarvitsijat pääsisivät julkisilla liikennevälineillä paikalle, sanoo Viitasaari.

Tarkoituksenmukaisessa tilassa lahjoituksista voitaisiin tehokkaasti erotella jatkossa ukrainalaissotilaiden tarvitsema sekä lastenkoteihin, sairaaloihin ja vanhainkoteihin lähetettävä. Muu tavara olisi sitten täällä asuville ukrainalaisille.

 

Sopan ostaja sai ainesosaluettelon mukaansa, kun Lempäälän ukrainalaiset valmistivat borssikeittoa Höytämön omakotiyhdistyksen pihakirppistapahtumassa syyskuun alussa. Kuva: Erkki Koivisto

Razomissa kukaan ei saa palkkaa, ja kaikki polttoaine- ja vastaavat kulut jokainen vapaaehtoinen kustantaa itse.

Vapaaehtoistoiminnalla oli Tampereella Finlaysonin isoissa tiloissa Varma Vakuutusyhtiöltä 380 neliön tila, jonne saattoi tuoda Suomessa asuville ukrainalaisille tarkoitettuja vaatteita ja kodintarpeita. Eri puolilla maata asuvat ukrainalaiset pystyivät hakemaan sieltä avustusta jokaisena viikon päivänä.

Suurimman osan ajasta Sari Kopra hoiti sitä. Viitasaari kiersi autollaan parhaimmillaan yhden päivän aikana 12 paikkaa lahjoittajien luona tavaraa hakemassa ja vei Finlaysonille 1−3 autokuormallista joka viikko.

Neuloja, kanyyleitä, sidetarpeita… Sairaala- ja ensiaputavaraa tarvitaan Ukrainassa kipeästi. Kuva: Erkki Koivisto

Tila piti viime kuunvaihteessa tyhjentää remontin takia. Tavarat, joita oli puolen vuoden ajan kerätty, varastoitiin Tampereen ev.-lut. seurakunnalle.

− Sain Lempäälän sivistysjohtaja Nina Lehtisen avustuksella kunnan palveluksessa olevan henkilön kautta yhteyden muihin kunnassa asuviin ukrainalaisiin ja aloin kartoittaa heidän tarpeitaan. Koska meidän kuntalaiset ovat niin sydämellisiä, sain heille kaiken heidän tarvitsemansa, sanoo Leena Viitasaari, joka toteutti Lempäälässä asuvien ukrainalaisten kanssa Marttojen opetuskeittiössä ruokamyynnin syyskuun alussa Höytämön omakotiyhdistyksen pihakirppistapahtumassa.

Autot pakataan niin piukkaan, ettei L-VS:ää mukaan mahdu. Paksuista toppavaatteista imetään vakuumipussissa ilmat pois. Kuva: Erkki Koivisto

Borssikeitto oli täydellinen menestys.

− Myimme kaiken viimeistä pisaraa ja murua myöten. Ukrainalaiset tapasivat muita kuntalaisia, oli mielenkiintoisia keskusteluja. Ukrainalaiset saivat itse pitää työnsä tuoton, mistä he olivat suorastaan järkyttyneitä, Viitasaari muistelee.

 

 

Yhteistyössä voimaa

− Uskon vakaasti siihen, että hyvä poikii hyvää, ja pienilläkin asioilla voi olla merkitystä. Toisen roska voi olla toisen aarre, sanoo Leena Viitasaari, joka haluaa esimerkein havainnollistaa sitä, miten mahtava voima kaikissa vapaaehtoisissa on, etenkin, kun tehdään yhteistyötä.

− Vesilahdessa ja Toijalassa on ihmisiä, jotka ovat kuljettaneet minulle muidenkin lahjoittajien puolesta tavaraa suoraan kotiin tai olemme treffanneet Lempäälän keskustassa bensakuluja säästääksemme.

− Kun meillä oli kesällä Finlaysonilla tuhoton määrä liikaa pienten vauvojen vaatteita ja samaan aikaan Sääksjärven seurakuntatalolla oli vapaaehtoisten äitiyspakkauskeräys Romaniaan tai Bulgariaan ,vein heille suuret kassilliset ylimääräistä meidän keräyksestä, koska he ovat seurakunnan toimesta järjestäneet tapahtumia ja keräyksiä Ukrainaan

−Toivontuvan vapaaehtoisten kanssa olemme tehneet vaihtokauppaa, kun on tullut jotain täysin tarpeetonta meille, mutta rahanarvoista heille myytäväksi. He ovat myös omalta osaltaan antaneet Ukraina-keräykseen myyntituottojaan.

− Kotimajoitusverkostolle olen kerännyt kodintarpeistoa ja huonekaluja, joita kesäaikaan vielä pystyin varastoimaan. Heidän kauttaan on autettu niitä ukrainalaisia, jotka ovat saaneet asunnon, esimerkkinä mainittakoon 4-henkinen perhe, joka sai vihdoin yksiön, kun aiemmin heitä oli majoittannut ukrainalaissuomalainen pariskunta kolmiossa, jossa heitä asui 19 henkeä.

Virpi Sten, joka on K-kauppiaana Vanattarassa, Pirkkalassa, Multisillassa ja Vuoreksessa, lahjoitti meille kahden kuukauden kahvit Finlaysonille vapaaehtoisten käyttöön. Vastavuoroisesti kun hän järjesti Vuoreksessa keräyksen, jonka tavarat jaettiin kaikille tarvitseville Multisilta-päivän tapahtumassa. Vein sinne neljä kuormallista tavaraa, jota en voinut enää Finlaysonille viedä, kun siellä oli muutto jo käynnissä pieniin tiloihin.

 

Muokattu 27.10 klo 9.13

Kommentointi on suljettu.