Uuden elämän muistuttajat

Tiesitkö, että on olemassa aasirotu, jonka selkäkarvoissa on tummempi alue ja ylhäältäpäin katsottuna tämä alue muodostaa ristin. Minulle siitä tulee aina mieleen erityinen aasi. Noin 2 000 vuotta sitten oli aasin varsa, jonka selässä ei ollut vielä kukaan istunut. Tälle ensikertalaiselle annettiin ainutkertainen mahdollisuus kantaa selässänsä Jeesusta Jerusalemiin pääsiäisjuhlille. Tähän matkaan Jeesus käytti aasia ennustusten mukaisesti, sillä Sakarjan kirjan 9:9 sanotaan: ”Katso, kuninkaasi tulee. Vanhurskas ja voittoisa hän on, hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasi on hänen kuninkaallinen ratsunsa”. Aasilla, tuolla ”kuninkaallisella ratsulla”, oli kannettavana ristin kuningas, joka kärsisi ja kuolisi ristillä koko maailman syntien edestä. Jeesus voitti kuoleman, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä ja pelastus, mikä koskee vapautusta synnin kahleista myös tänään.

Pääsiäisen aikaan moni tutumpikin asia on muistuttamassa meitä Jeesuksesta. Maljakossasi saattaa olla viime sunnuntaina pikkuvirpojien tuomia pajunkissoja. Jeesuksen ratsastaessa tuolla mainitulla aasilla, kansa levitti palmunoksia maahan. Meillä Suomessa ei palmuja juurikaan kasva, mutta pajunoksat symboloivat meillä palmunoksia. Rairuoho, narsissit ja hiirenkorvalla olevat koivunoksat kuvaavat uutta elämää. Sitä Jeesuksen ristinkuolemasta seurasi. Ylösnousemuksellaan Jeesus mahdollisti uuden alun elämään meille kaikille. Samaa uutta alkua kuvastavat myös pääsiäismunat ja tiput.

Pääsiäisen ruokapöytään käydessämme saatamme syödä pääsiäislammasta samoin kuin Jeesuskin söi yhdessä opetuslastensa kanssa, koska lammas kuului juutalaiseen pääsiäiseen. Meille pääsiäislammas muistuttaa Jeesuksen uhrikuolemasta. Mämmi muistuttaa taikinaa juutalaisten happamattomasta leivästä, jota Jeesus myös söi opetuslastensa kanssa viimeisellä aterialla.

Ehkäpä nämä asiat saavat tulevana pääsiäisen aikana muistuttaa sinua Jeesuksen sanoista ”Minä olen ylösnousemus ja elämä” (Joh. 11:25). Hän haluaa olla uuden elämän antaja meille kaikille.

 

Tiina Mäkinen

perhetyönohjaaja

Lempäälän seurakunta