Hurahda matkailuun ja poistu kotinurkilta – se pitää sinut terveenä

Anne Sällylä.

Oletko jämähtänyt kotinurkille? Ei kannattaisi, sillä uusi brittitutkimus vahvistaa, että liikkuminen omien ympyröiden ulkopuolella näyttää tekevän hyvää terveydelle. Tuttu tosiasia on, että ympyrät pienenevät, jos ei välillä vaihda maisemaa.

Monelle tärkein syy matkustaa on arjesta irtautuminen. Vaikka arjen rutiineilla on omat etunsa, on välillä hyvä päästä pois yksitoikkoisesta ja tavallisesta elämästä. Yksi syy miksi matkailu kannattaa aivan erityisesti on sen positiivinen vaikutus mielialaan.

Olipa kyseessä sitten liikematka, lyhyt perheloma tai pidempi seikkailu, voi matkailu tehdä sinusta onnellisemman ihmisen. Matkailu kohottaa itseluottamusta, tarjoaa uusia elämyksiä ja muistoja. Matkailu tuo kaivattua vaihtelua arjen rutiineihin ja mahdollistaa uusien ihmisen tapaamisen.

Tutkimuksen mukaan omien ympyröiden raja on 24 kilometriä. Tätä kauempaa säännöllisesti liikkuvat henkilöt kokevat, tutkimuksen mukaan, itsensä terveemmiksi kuin ne, jotka pysyttelevät kotikonnuillaan. Merkittävää näyttäisi olevan niiden paikkojen lukumäärä, joissa ihmiset vierailevat kotipaikkansa ulkopuolella. Tämä on puolestaan yhteydessä sosiaaliseen osallistumiseen kuten sukulaisten ja ystävien tapaamiseen.

Aina ei välttämättä tule ajatelleeksikaan, kuinka pitkäkestoisia positiivisia vaikutuksia matkailulla on. Onnellisuutemme taso kasvaa, erityisesti silloin kun opimme uusia asioita. Vaikka matkailu tekee iloiseksi siinä hetkessä ja piristää myös matkalta palatessa. Lyhyenkin reissun jälkeen on kivaa palata kotiin ja huomata kuinka hyvin monet asiat ovatkaan, kun on katsellut asioita hieman toisesta perspektiivistä.

Matkustaminen auttaa pysymään fyysisestikin aktiivisena. Kävely ja pyöräily on hyviä tapoja yhdistää kunnon ylläpitäminen ja uuteen paikkaan tutustuminen. Jalkojen voimin pääset hyödyntämään kaikkia aistejasi ja samalla nauttimaan erilaisesta arkkitehtuurista ja näkemään ihmisiä. Aina ei ole tarvetta lähteä 8 000 kilometrin päähän sen mielenterveyshyötyjen saamiseksi. Lyhytkin reissu virkistää.

Kotimaan matkailun lisääntyminen viime vuosina on parasta mahdollista näkemyksen avartamista. Vastuullinen reissaaja suunnittelee hyvin minne matkustaa, liikkuu harkiten, miettii milloin matkustaa, suosii paikallista, välttää turhaa ostamista ja noudattaa sääntöjä. Älä siis unohda ekologisuutta lomallakaan.

Reissulla tapahtuu yleensä aina yllättäviä asioita. Mitä ikinä matkalla sitten tapahtuukaan, on ongelmiin aina löydettävissä jokin ratkaisu. Kun ymmärtää, että mikä tahansa matkalla vastaan tuleva hankala tilanne on selätettävissä, tuo se valtavasti itsevarmuutta ja rohkeutta kohdata vastaavanlaisia tilanteita myös jatkossa. Tämä itsevarmuuden tunne saa meidät tuntemaan olomme onnellisemmaksi.

Matkustaminen vaatii uskallusta ja on mentävä pois mukavuusalueelta, joka on monelle jäädyttävä kokemus. Niin sanotun ”comfort zonen” jättäminen on kuitenkin sen arvoista. Kadonnut laukku, taskuvaras, ruokamyrkytys, huono hotellihuone ja niin edelleen. Mukavuusalueesi ulkopuolella olet monella tapaan, oman onnesi nojassa. Näin kehität tajua, että selviät mistä tahansa.

Rohkeuden lisäksi matkustamiseen tarvitaan aikaa ja rahaa. Usein myös voimassa oleva passi ja jopa viisumi. Mikäli liikkumista rajoittaa vaikkapa puuttuva auto tai heikot julkisen liikenteen yhteydet, kytkeytyvät nämä seikat kehnompaan koettuun terveyteen.
Elämää ei tarvitse elää samojen ympyröiden sisällä. Matkustaminen opettaa pärjäämään sekä antamaan myönteisemmän katseen tulevaisuuteen. Siksi tauon pitäminen, pienen seikkailumatkan muodossa, on välttämätöntä, jotta mieli ja keho pysyy terveenä.

Anne Sällylä

Kirjoittaja on hyvinvointialan yrittäjä