KirkkoHarrin päivä alkaa shottitarjottimella

Harri ”KirkkoHarri” Henttinen noudattaa tavanomaisesta poikkeavaa ruokarytmiä. Kuva: Seppo Kummala

Monelle kesästä tulevat mieleen grilli ja sen herkut. Jokaiselle punainen liha ei ole mieleen, yksi heistä on Vesilahden kirkkoherra, KirkkoHarriksi kutsuttu Harri Henttinen. Hänelle kesä ei tuo juuri muutoksia ruokavalioon, joka hänellä on kasvis- ja raakaruokapainotteinen. Ihan perinteinen ei ole KirkkoHarrin noudattama ateriarytmikään. Hän suostui avaamaan ruokailutottumuksiaan vaikka ruokavalion keventämistä harkitseville vinkiksi.

– Minulla on vähän erikoiset ruokailutavat. Noudatan itse tällaisia periaatteita, mutta lapsille näitä voi suositella vain soveltuvin osin, Henttinen muistuttaa.

Henttinen aloittaa päivänsä nestepainotteisesti. Aamiaiseksi hän kokoaa lajitelman ”elämän eliksiirejä”, eli kolme raakaa, kotimaista tyrnishottia, kolme mustaviinimarjashottia, sekä yksi shotti yrttisekoitetta, jota saa apteekeista ja luontaistuotekaupoista.

– Näiden lisäksi hörppään kupillisen ekstrasuperhypervahvaa tummapaahtoista kahvia, eli varsin nestepainotteinen aamiainen.

Päivisin KirkkoHarri ei käytännössä syö lounasta, vaan juo säännöllisesti vettä pitkin päivää. Päivän pääaterian hän syö vasta illalla.

– Ateriani sisältää pääosin kasvisruokaa ja raakaruokaa. Sokeripitoisia ruokia ja alkoholia en käytä lainkaan.

Omista, terveen elämän periaatteistaan hän on tehnyt pitkän listan lepoa, liikuntaa ja unta unohtamatta. Ruokavaliossaan hän suosii seuraavia periaatteita.

– Älä syö enemmän kuin kulutat. Suosi elävää ravintoa, sillä saat niistä elinvoimaa.

Raakaravintoa ovat esimerkiksi erilaiset ruukkuyrtit ja salaatit, idut sekä siemenet.

– Syö enemmän kasviksia kuin lihaa. Jos terveytesi sen sallii, luovu kokonaan lihasta. Mikäli haluat syödä lihaa, suosi niin kutsuttua valkoista lihaa, eli kanaa ja kalaa.

Viljatuotteita Henttinen käyttää vähän, eikä valkoisista jauhoista tehtyä lainkaan.

– Kokojyväleipä, erityisesti ruisleipä on oikeaa terveysruokaa. Mitä enemmän viljalajeja ja siemeniä leivässä, sen parempi.

Henttisen ruokasuosituksiin kuuluu lähiruoan sekä luomun suosiminen, sekä runsas vedenjuonti.

– Herkuttele päivittäin kulhollisella tuoreraastetta. Hyviä raaka-aineita ovat esimerkiksi omena, porkkana, keräkaali, kukkakaali, lanttu, paprika (kotimainen), retiisi, mango, ananas. Raaste syntyy nopeasti monitoimikoneella ja kastikkeeksi vain sitruunaa. Myös mehukas ananas ja mango soseutettuna riittävät kastikkeeksi, Henttinen vinkkaa.

– Mitä vähemmän lisättyä sokeria ja suolaa, sitä parempi. Kahvin, teen ja mehun voi juoda ilman sokeriakin. Valitse mausteista ja maustesekoituksista sellaiset, joissa ei ole suolaa, natriumglutamaattia tai E-koodeja.

Lopuksi Henttinen muistuttaa myös ruokailun sosiaalisesta merkityksestä. Oli ruokavaliosi mikä tahansa, syö hitaasti ja nautiskellen, sekä huolehdi hampaistasi.

Henkilökohtainen ruokavalio on monesti arka asia. Henttinen sanoo, ettei hän halua julistaa oikeaa tapaa, mutta pyydettäessä kertoo, millaisen ruokailurytmin on itselleen todennut hyväksi.