Seurakunnan kesäpäiväleireillä rakennetaan majoja, temppuillaan ja ystävystytään – Leirit ovat korvaamaton apu monelle perheelle

Sääksjärven seurakuntatalo Satamassa vietetään helteistä kesäkuun iltapäivää piirrellen, askarrellen ja leikkien. Tämä iltapäivä kuluu poikkeuksellisesti sisätiloissa johtuen paahtavan kuumasta säästä. Tekemistä riittää myös sisällä, ja lapset ovat kasanneet huoneen keskelle jopa oman majan.

Noin parikymmentä lasta osallistui joko viikon tai kahden mittaiselle Lempäälän ev.-lut. seurakunnan järjestämälle kesäpäiväleirille Sääksjärvellä. Kesäpäiväleirejä järjestettiin heti koulujen päättymisen jälkeen eri puolilla Lempäälää: Hakkarin yrittäjätalolla, Kuljun Majakalla, Lempäälä-talossa ja Sääksjärven Satamassa. Leirit ovat tarkoitettu 1.–2.-luokkalaisille, ja ensisijaisesti sellaisille lapsille, joilla ei ole vanhempaa päivisin kotona.

Sääksjärven leiriohjaaja Virpi Raikamon mukaan leirit ovat olleet suosittuja. Suurin osa osallistuvista lapsista on juuri sellaisia, jotka joutuisivat muuten viettämään päivänsä yksin. Monen lapsen vanhempi on vielä alkukesästä töissä eikä hoitopaikkaa välttämättä löydy sukulaisilta.

– Tämä on seurakunnalta tärkeä kädenojennus perheille, Raikamo kertoo.

 

Emma Hannuksela, Sylvi-Emilia Ylönen ja Maija Lehtiniemi ovat viihtyneet kesäpäiväleirillä hyvin. Uusia kavereitakin on tullut monta. Kuva: Juulia Jaakola

Yhdeksänvuotias Maija Lehtiniemi kertoo, että kesäloman ensimmäinen viikko kului perheen kanssa lomamatkalla Kreikassa. Reissu piti toteuttaa hänen mukaansa jo pari vuotta sitten, mutta sitä jouduttiin siirtämään koronan vuoksi. Lehtiniemi harrastaa voimistelua, ja haluaa isona joko näyttelijäksi tai laulajaksi.

Lehtiniemi kertoo leirin kivoimmaksi jutuksi Afrikan tähden pelaamisen pihalla. Leiriläisillä on ollut oma versionsa klassikkopelistä, jossa he ovat joukkueittain etsineet pihalle piilotettuja ”jalokiviä”.

Myös uusien kavereiden saaminen on ollut mukavaa, vaikka leirillä olikin entuudestaan jo paljon tuttuja.

Maija Lehtiniemi, Venla Erkinheimo ja Saaga Lehto innostuivat temppuilemaan, kun toimittaja kaivoi kameran esiin. Taustalla näkyy myös lasten rakentama maja. Kuva: Juulia Jaakola
Helteisenä iltapäivänä on mukavaa puuhata sisällä, esimerkiksi piirtää tai maalata. Kuva: Juulia Jaakola

Toisen kouluvuotensa päättäneen Emma Hannukselan, 9, alkukesä on sujunut leiripainotteisissa merkeissä. Hän vietti ensimmäisen kesälomaviikkonsa Ideaparkissa järjestetyllä Pirkanmaan tanssiopiston tanssileirillä. Sääksjärven kesäpäiväleirillä hän on nauttinut kavereiden kanssa leikkimisestä ja ulkoilusta. Hannukselan mukaan myös leirin ohjaajat ovat kivoja.

Hannukselan kesäsuunnitelmiin kuuluu ainakin uimista, sekä reissu Savonlinnaan isovanhempien luokse. Savonlinnassa perinteenä on ollut retki Olavinlinnaan.

Emma Hannuksela piirsi paperiin suklaalevyn. Kuva: Juulia Jaakola
Myös sisällä saa vauhdikkaita leikkejä aikaan. Kuvassa Iiris Svensberg rakentamansa majan keskellä leikkimässä. Kuva: Juulia Jaakola