Taivaallinen työsopimus

”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.” (Matt. 28: 19)

Ei mikään pieni vaatimus. Montako kansaa maailmassa onkaan? Ja montako meitä työntekijöitä on? Ei, ei, ei. Ihan liian pienet resurssit.

Entä palkka ja työolosuhteet? Ei työaikasäädöksiä. Lounas- ja kahvitauot eivät ole päivänselvyyksiä. Ei hienoja titteleitä. Ei paksua tilipussia. Yksityisyyden suojaa ei ole, vaan Johtaja seuraa meitä kaikkialla. Kurjimmissa toimipisteissä ei ole huolehdittu työturvallisuudesta eikä oikeudenmukaisesta kohtelusta. Voi joutua kiusatuksi tai jopa menettää henkensä. Irtisanoutuminen on kiellettyä.

Kilpailija sen sijaan tarjoaa hyvän tittelin, paljon rahaa, mainetta ja kunniaa. Jos alkaa kyllästyttää, voi lähteä pois koska vain.

No entäpä työssä suoriutumisen seuranta? Kilpailijalla on monia selkeitä taloudellisia, kappalemääräisiä tai asiakaskokemuksellisia seurantamenetelmiä. Hyvistä tuloksista maksetaan tuntuvat bonukset. Meidän Johtajamme kuvittelee ilmaisseensa selkeästi tavoitteensa: ”Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi” (Ap.t.16:31). Mutta eivät Hänelle kelpaa kappalemäärät, eurot tai oikein mikään saavutus, jota Hänelle esittelen. Mistä minä tiedän missä päin Hänen tulosasteikkoaan olen?

Mutta on paljon hyvääkin. Johtaja ymmärtää rakkauden ja keskinäisen yhteisymmärryksen tukevan työhyvinvointia. Työterveyslääkärit, lakimiehet ja vartijat ovat poikkeuksellisen taitavia – jos vain sattuvat tulemaan paikalle. Tulkkausjärjestelmä on ainutlaatuinen.

Hänen viestintänsä on kuitenkin välillä hieman epäselvä,ä ja työpaikalle onkin syntynyt kuppikuntia, jotka kaikki luulevat miellyttävänsä Johtajaa eniten.

Johtaja voi tuntua aluksi pelottavalta. Hän on määrätietoinen, ankara eikä pidä niskuroinnista tai kyseenalaistamisesta. Joissakin tapauksissa Hänen kanssaan voi kuitenkin neuvotella. Kun Johtajan oppii tuntemaan paremmin, huomaa Hänen olevan erittäin luotettava, rakastava, kärsivällinen ja anteeksiantava.

Hänen alaisensa sen sijaan ovat olleet kautta vuosisatojen melko epäluotettavia. Vaikka pikkukympit yrittävät saada heitä keskittymään olennaiseen, heillä on tapana käyttää työaikaansa muihin puuhiin ja jopa tehdä töitä kilpailijoillekin. Varoituksen jälkeen he ovat vähän aikaa katuvia ja tottelevaisia, mutta pian sama kuvio toistuu. Siksi Johtaja onkin lähettänyt poikansa pelastamaan firmansa konkurssilta.

Vaikkei päältä päin siltä näyttäisikään, Johtaja tarjoaa ylivertaisen työsopimuksen. Palkkana on ikuinen elämä Johtajan valtakunnassa, jollaista ei muualla ole. Jonain päivänä Hän käynnistää lopulliset kansainväliset yt-neuvottelut. Kenen palveluksessa sinä olet silloin?

 

Elina Kesola