Aluevaltuutetun kuulumiset: Henkilökohtaisia tuntoja

Erkki Paloniemi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston 3 ½ vuoden toimikaudesta on kulunut lähes 1 ½ vuotta. Lähestymme puolivälinkrouvia, 79 aluevaltuutettua ja minä yksi heistä. Kirjaan tähän henkilökohtaisia näkemyksiäni rivivaltuutetun vaikuttamismahdollisuuksista hyvinvointialueen päätöksenteossa.
Olin ensimmäistä kerran vaaleissa ehdokkaana. Tulin valituksi ja siitä alkoi luottamushenkilön taival. Lähes 40 kunnallisen viranhaltijavuoden jälkeen on ollut opettelemista rivivaltuutetun rooliin ja puoluepolitiikkaan. Ja opettelu jatkuu. Vesilahden kunnanjohtajana ja johtavana viranhaltijana toimin asioiden keskiössä. Nyt on siis toisin.
Päätettävät asiat valmistellaan aluevaltuustolle hyvinvointialuejohtajan esittelystä ja aluehallituksen toimesta. Ennen valtuuston kokousta ne käydään läpi valtuustoryhmien puheenjohtajien kokouksissa ja valtuustoryhmissä. Mikäli aioit todella vaikuttaa ennen lopullista päätöksentekoa, se pitää tehdä jo valmisteluvaiheessa, olla yhteydessä valmisteleviin viranhaltijoihin ja johtaviin poliitikoihin. Näin yritän toimia. Kuulun aluevaltuuston suurimpaan Kokoomuksen valtuustoryhmään sekä olen tarkastuslautakunnan jäsen. Näiden kautta minulla on hyvä mahdollisuus tulla kuulluksi. Rivivaltuutetun roolissani korostuvat verkostot ja henkilösuhteet. Uskallanpa arvioida, että minulla niitä löytyy pitkäaikaisen kunnallisen kokemukseni kautta ympäri Pirkanmaan.
Osa valtuutetuista on aluevaltuuston kokouksissa aktiivisia puheenvuorojen käyttäjiä. Hyvä niin. Se on yksi tapa vaikuttaa päätettäviin asioihin. Toisaalta on välillä puuduttavaakin kuunnella samojen asioiden toistelua ja osin julkisuuden hakuista julistamistakin. Itse en ole tällä estradilla ollut aktiivinen mutta eiköhän sekin aika tule. Kaikkinensa aluevaltuutetun tointa kukin hoitaa yksilöllisesti. Mikä sopii minulle ei sovellu toiselle.
Sana luottamushenkilö kuvaa yhdeltä kantilta päätöksentekoa. Luottamustoimielimistä keskeisin aluehallitus (vastaa kaupungin- tai kunnanhallitusta) tuo valtuuston pöydälle perinpohjaisesti valmistellut asiat. Rivivaltuutettuna on uskottava, että valmistelu hoidetaan hyvin ja asiantuntevasti. Näin mielestäni Pirkanmaan hyvinvointialueella tapahtuu. Minulla on täysi luottamus valmistelukoneistoon.
Vaaliteemanani oli ”Paloniemi Pirkanmaan parhaaksi”. Siihen pyrin. Jää muiden arvioitavaksi, kuinka onnistun. Joka tapauksessa pienestä kunnasta tulevana rivivaltuutettuna mahdollisuuteni toimia ovat kovin rajalliset. Tarvitaan yhteistyötä yli puoluerajojen. Kaikkien tahojen yhteistyökyky- ja halu sekä luottamus valmisteleviin toimielimiin ja viranhaltijoihin luovat perustan Pirkanmaan hyvinvointialueen onnistumiselle ja kehittämiselle.

Erkki Paloniemi (kok.)
Aluevaltuutettu, tarkastuslautakunnan jäsen