Vuoden Kylä haussa Pirkanmaalla – löytyykö Lastusille ja Rämsöölle seuraajaa?

Rämsöön kesäteatterin katsomoarkkitehtuuria. Rämsöö valittiin Pirkanmaan Vuoden kyläksi vuonna 2007. Kuva: LVS-arkisto

Pirkanmaalla ovat jälleen haussa Vuoden Kylä, Vuoden Kyläteko ja Vuoden Kylätoimija. Haut ovat auki heinäkuun loppuun.

Vuoden Kylän haussa on kyse arvostuksen osoituksesta, jonka saa esimerkiksi huomionarvoisesta toiminnasta tai uudenlaisen toimintatavan keksimisestä. Kylä voi olla pieni tai suuri, yhtä lailla sijainti voi olla kaupungin sykkeen tuntumassa tai harvaan asutulla maaseudulla. Vuoden Kylä -tunnustuksen jakamisella pyritään tekemään kylätoimintaa näkyväksi suuren yleisön suuntaan.

Vuonna 2022 vuoden pirkanmaalaiseksi kyläksi valittiin Nokian Tottijärvi. Maakuntien parhaina palkitut osallistuvat aina seuraavan vuoden keväällä Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun. Tänä vuonna palkinnon voitti Koittilan kylä Etelä-Savosta.

Lempäälän ensimmäinen Vuoden kylä tunnustuksen saaja oli Lastusten kylä, joka valittiin Pirkanmaan Vuoden kyläksi vuonna 2021. Viime vuonna Lastunen sai kunniamaininnan valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa.

Vesilahden Rämsöö palkittiin Pirkanmaan Vuoden kylänä jo vuonna 2007. Rämsöö ylsi kunniamaininnalle vielä vuonna 2016.

Vuoden Kyläteoksi voi esittää vaikkapa kylällä tehtyä yksittäistä tempausta, joka on saanut aikaan huomiota sekä liikuttanut ja puhuttanut kyläläisiä. Kyse voi olla esimerkiksi kylätalon remontista, kyläkirjan julkaisusta, onnistuneesta asukashankinnasta tai jostakin muusta kampanjasta.

Vuoden Kylätoimijaksi esitetään kylätoiminnan laajassa kentässä ansioitunutta henkilöä. Ansiot ovat voineet kertyä vuosikymmenien aikana tai yhtä hyvin henkilö on voinut toimia erityisen aktiivisesti ja tuloksekkaasti lyhyemmänkin aikaa.

Ehdotuksen palkittavista voi tehdä yksityinen henkilö, yhdistys tai kunta. Tunnustusten saajat valitsee kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat edustajat Pirkanmaan liitosta, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista, 4H-yhdistyksestä sekä OP Tampereesta. Vuoden 2023 kylätoimintatunnustusten saajat julkistetaan Pirkan päivänä 1. syyskuuta.

Palkittavista voi tehdä esityksen Pirkan Kylien kotisivujen kautta.