Haku päällä – missä on Vuoden Kylä 2024?

Pirkanmaalla ovat jälleen haussa Vuoden Kylä, Vuoden Kyläteko ja Vuoden Kylätoimija 2024. Haut ovat auki heinäkuun loppuun.
Kesäteatteristaankin tunnettu Rämsöön kylä on valittu kahdesti Pirkanmaan Vuoden Kyläksi. Kuva: LVS-arkisto
Vuoden Kylän haussa on kyse arvostuksen osoituksesta, jonka saa esimerkiksi huomionarvoisesta toiminnasta tai uudenlaisen toimintatavan keksimisestä. Kylä voi olla pieni tai suuri, yhtä lailla sijainti voi olla kaupungin sykkeen tuntumassa tai harvaan asutulla maaseudulla. Vuoden Kylä -tunnustuksen jakamisella pyritään tekemään kylätoimintaa näkyväksi suuren yleisön suuntaan.

Vuonna 2023 vuoden pirkanmaalaiseksi kyläksi valittiin Visuvesi Ruovedeltä. Maakuntien parhaina palkitut osallistuvat aina seuraavan vuoden keväällä Suomen Vuoden Kylä -kilpailuun. Tänä vuonna palkinnon voitti Puhos Kiteeltä Pohjois-Karjalasta ja Visuvesi palkittiin kunniamaininnalla.

Lempäälän Lastusten kylä valittiin Pirkanmaan vuoden kyläksi 2021. Vesilahden Rämsöö on saanut tunnustuksen kahteen otteeseen, ensin vuonna 2001 ja sitten 2007, jolloin se valittiin myös koko Suomen Vuoden Kyläksi.

Vuoden Kyläteoksi voi esittää vaikkapa kylällä tehtyä yksittäistä tempausta, joka on saanut aikaan positiivista pöhinää sekä puhuttanut kyläläisiä. Kyse voi olla esimerkiksi kylätalon energiaremontista, laavun tai laiturin rakentamisesta, kyläkirjan tai -lehden julkaisusta, onnistuneesta yhteistyöstä mökkiläisten kanssa tai jostakin kampanjasta.

Vuoden Kylätoimijaksi esitetään kylätoiminnan laajassa kentässä ansioitunutta henkilöä. Ansiot ovat voineet kertyä vuosikymmenien aikana tai yhtä hyvin henkilö on voinut toimia erityisen aktiivisesti ja tuloksekkaasti lyhyemmänkin aikaa.

Ehdotuksen palkittavista voi tehdä yksityinen henkilö, yhdistys tai kunta. Tunnustusten saajat valitsee kylätoiminnasta riippumaton, mutta maakunnan kylät hyvin tunteva asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat edustajat Pirkanmaan liitosta, ProAgria Etelä-Suomesta, Suomen 4H-liitosta sekä OP Tampereesta. Vuoden 2024 kylätoimintatunnustusten saajat julkistetaan Pirkan päivänä 1. syyskuuta.

Palkittavista voi tehdä esityksen Pirkan Kylien kotisivujen kautta: www.pirkankylat.fi/vuoden-kyla-2024/