Lempääläinen Viivi Komu on tehnyt poikkeuksellisen nousun kilpa-aerobicin kansainväliselle tasolle – vaihtoi lajin pariin vasta muutama vuosi sitten

Viivi Komu on harrastanut kilpa-aerobiciä vasta noin kolme vuotta, mutta on ehtinyt saavuttaa jo useita SM-mitaleita sekä EM-kisapaikan. Kuva: Emilia Hänninen

Lempääläinen Viivi Komu, 16, harrasti vielä muutama vuosi sitten tavoitteellisesti telinevoimistelua, mutta lajivalinta alkoi kuitenkin mietityttämään häntä. Hän kaipasi jotain uutta ja erilaista sekä selkäystävällisempää lajia harrastuksekseen.

Komu löysi uuden mielenkiinnon kilpa-aerobicin parista. Aerobic on Voimisteluliiton kuvauksen mukaan energinen, näyttäviä koreografioita ja akrobatiaa sisältävä voimistelullinen laji. Heittäytymistä ja räjähtävää energiaa sisältäviin liikkeisiin vaaditaan lihasvoimaa sekä huikeaa kehonhallintaa. Kisoissa arvioidaan tekniikkaa ja esiintymistä sekä sitä, miltä ohjelma kokonaisuudessaan näyttää. Aerobicissä on myös erilaisia vaikeusliikkeitä, joita kisaohjelmassa tulee toteuttaa. Tällaisia vaikeusliikkeitä ovat esimerkiksi hypyt, joissa alastulo tehdään spagaattiin tai punnerrusasentoon.

Lajinvaihtoa Komun ei ole tarvinnut katua. Hän aloitti kilpa-aerobicin vuonna 2020 Valkeakosken Voimistelijoissa, ja valmentajansa Laura Vihervän sanojen mukaan Komu on noussut poikkeuksellisen nopeassa tahdissa lajin kansainväliselle tasolle. Tällä hetkellä Komu kilpailee joukkue- ja ryhmäsarjoissa, mutta syksyksi suunnitteilla on myös yksilöohjelman teko. Komu on ehtinyt saavuttaa tänä vuonna 15–17-vuotiaiden joukkuesarjan Suomen mestaruuden sekä ryhmäsarjan SM-hopeaa. Suomen mestaruus takasi hänelle sekä joukkuetovereilleen Julia Alimyllymaalle ja Meri Vahteristolle maajoukkuepaikan kilpa-aerobicin EM-kisoihin, jotka käydään marraskuussa Turkissa. Ennen EM-kisoja ulkomaan kisakokemusta käydään hakemassa lokakuussa Bulgarian Plovdiv Open -kilpailusta.

Julia Alimyllymaa, Meri Vahteristo ja Viivi Komu lähtevät edustamaan Suomea kilpa-aerobicin EM-kilpailuihin Turkkiin. Kuva: Laura Vihervä

Tavoitteellinen treenaaminen syö paljon aikaa Komun arjesta. Pääsääntöisesti harjoituksia on viisi kertaa viikossa ja treenitunteja kertyy tavallisesti noin neljätoista. Kesäaikaan harjoituksia voi kuitenkin olla kaksikin kertaa päivässä. Kesällä kisakauteen valmistaudutaan hiomalla erityisesti liikkeitä ja tekniikkaa, jotta esimerkiksi jalat ojentuvat oikein. Kisaohjelma tehdään yhteistyössä valmentajan kanssa, ja Komun mukaan uutta koreografiaa saatetaan treenata jopa pari kuukautta, että kaikki liikkeet saadaan kohdilleen.

Komu kertoo, että tavoite EM-kisoihin on selvä: kultaa mennään hakemaan. EM-menestyksen lisäksi haaveena on maajoukkuepaikka vuoden päästä kesällä järjestettävissä kilpa-aerobicin MM-kisoissa. Komun mielestä parasta aerobicissä onkin juuri kilpaileminen, koska kisoissa pääsee näyttämään harjoittelunsa tuloksia. Minuutin ja 20 sekuntia kestävän kisaohjelman vetäminen on fyysisesti rankkaa, mutta myös palkitsevaa.

Ensimmäisten kansainvälisten kisojen lisäksi Komua odottaa syksyllä myös uusi koulu, kun hän aloittaa opiskelun Lempäälän lukiossa. Uuteen kouluun menemistä hän odottaa hyvillä fiiliksillä, mutta opintojen ja hurjan treenimäärän yhdistäminen hieman mietityttää. Vaikka kilpa-aerobic on onkin vienyt Komun mennessään, ei suhteet telinevoimisteluun ole katkenneet. Vapaapäivinään Komu käy Lempäälän voimisteluseurassa valmentamassa pieniä tulevia voimistelutähtiä.

Kilpa-aerobicissä vaaditaan kovaa kuntoa, mutta lisäksi myös taitoa esiintyä. Kuva: Emilia Hänninen