Totuus alennusmyynnissä

Totuus on yleiskielessä tavallisesti yhtä kuin tosiasia, nimittäin se, mikä on totta eli vastaa todellisuutta. Totuus ei ole absoluuttista vaan suhteellista. Totuudella on monta merkitystä, ja se, mitä pidetään totuutena, riippuu ajasta, yhteiskunnasta ja itse kunkin näkökulmasta.

Maailman meno monipuolistuu ja meitä ympäröi yhä lisääntyvä tiedon tulva. Reilut sata vuotta sitten radio oli vielä harvinaisuus televisiosta puhumattakaan. Tänään on mitä erilaisimpia tiedotuskanavia ja tiedon lähteitä. Ongelmaksi on muodostunut informaation pirstaleisuus, moninaisuus ja epäluotettavuus.

Ennen painettuun sanaan luotettiin, mutta nyt siihenkin vähemmässä määrin. Some-kanavat täyttävät monen yksilön päivittäisen arjen. Siellä on tarjolla monenlaista hyvää ja oikeaa tietoa mutta myös paljon disinformaatiota, manipulointia ja suoranaista valehtelua. Mikä on totta, mihin uskoa ja luottaa?

Otan yhden esimerkin, Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpin. Selkeästi on kyetty näyttämään, että hän on kerrasta toiseen jäänyt kiinni valehtelusta. Siitä huolimatta hän edelleen porskuttaa vastustajiaan tölvien ja eri lailla ajattelevia pilkaten suuri lakimiesarmeija apunaan.

Hän ja hänen kaltaisensa näyttävät huonoa esimerkkiä tavallisille kansalaisille. Totuudella ei näille trumpisteille ole väliä, kunhan oma etu tulee turvattua. Totuus on todellakin alennusmyynnissä, jopa demokraattisia rakenteita vaarantaen.

Suomea on luonnehdittu rehelliseksi kansaksi. Näin lieneekin vaikka keskuudessamme on myös porukkaa, joille epätotuudet, valehteleminen ja pettäminen ovat arkipäivää. Epätotuuksia käytetään vallan välineenä ja taloudellisen edun tavoitteluun. Myös ”tilaisuus tekee varkaan”. Tällöin totuusarvot unohtuvat ja raha sekä muut houkutukset sokaisevat.

Kristillinen kirkko ja muutkin hengelliset toimijat tekevät tässä vellovassa ajassa arvokasta työtä, jotta kansalaiset pysyisivät kaidalla tiellä, totuuden tiellä. Aneiden aika on kaukana takana. Kirkollisten toimijoiden nykyiset arvokäsitykset totuudesta ja rehellisyydestä olkoon meille kaikille tärkeitä suunnannäyttäjiä.

Erkki Paloniemi