Kultainen sääntö hyvinvoinnin edistäjänä

”Kaikki, mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Matt. 7:12)

Näinhän Jeesus vuorisaarnassaan opetti. Tämä ns. kultainen sääntö, joka kehottaa ihmisiä tekemään toisille samaa kuin mitä haluaisi itselle tehtävän tai olemaan tekemättä sellaisia asioita, joita ei haluaisi itselleen tehtävän, on yksi tärkeimmistä hyvinvointia edistävistä elämänohjeista. Se on ajankohtainen minulle ja sinulle tänään, huomenna ja ihan joka päivä.

Mitä ihan oikeasti tuo Matteuksen evankeliumin jae sisältää ja käytännössä tarkoittaa? Se on täynnä hyväntahtoisuutta, johon liittyy toisen ihmisen arvostamista, ystävällisyyttä ja avunantoa riippumatta siitä, saako siitä kiitosta tai onko se vastavuoroista. Hyväntahtoisuus on teonsana. Se on hienotunteista läsnäoloa suurella sydämellä kanssaihmisten arjessa ja vaiheissa.

Mitkä asiat sitten ovat vastakohtia tuolle jakeelle? Epäystävällisyys, epäkohteliaisuus, syrjintä, haukkuminen ja pahan puhuminen sekä kaikenlainen pahanteko, ilkeys, kiusaaminen ja väkivalta. Älä tee muille sellaista, mitä et haluaisi itsellesi tehtävän.

Varhaiskasvatuksen ja koulujen toiminta on nyt alkanut, ja opiskelijoilla opinnot starttaavat lähipäivinä. Aikuiset palaavat lomilta taas töihin. Tätä tekstiä kirjoittaessani toivon, että kaikki voisivat aloittaa uutta toimintakautta kultaista sääntöä käytännössä sisimmässään tutkien ja käytännössä harjoittaen. Erityisesti toivon, että me aikuiset maltamme pysähtyä näyttämään hyvää esimerkkiä, sillä vain sitä kautta hyvyyden voima voi lisääntyä ja ennen kaikkea positiivinen elämänasenne näyttää uskottavalta lapsille ja nuorille.

Tällaisina aikoina, jolloin maailmassa on paljon pahuutta, tarvitaan paljon rukousta ja sitä, että jokainen meistä ihan aidosti välittää toinen toisistaan. Vain rakkautta lisäämällä ja yhdessä toisiamme rohkaisten ja kannustaen voimme saavuttaa turvallisuutta ja hyvinvointia elämässämme. Taivaan Isän huolenpitoa jokaiselle loppukesään ja kohta alkavaan syksyyn!

 

Anneli Kesola