Hiljaisia hetkiä: Nimeltä kutsuttu

”Nyt minä olen minä, ja kaikki mitä tapahtuu, merkitsee jotain.” Toteaa Ti-ti-uu saatuaan nimen Tove Janssonin muumiklassikossa Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (1962).

Minua on aina koskettanut tuo tarina, jossa metsässä asustava pieni, nimetön otus tulee ikionnelliseksi Nuuskamuikkusen annettua tälle oman nimen. Oman nimen myötä Ti-ti-uu ymmärtää olevansa oma ainutlaatuinen itsensä, eikä hänen pidä ollakaan mitään muuta tai kukaan toinen.

Usein nimiimme liittyy jokin tarina, miksi meidät on nimetty niin kuin on nimetty. Kiinnostavaa voi olla myös selvittää, mikä on oman nimen merkitys. Nimet ovat aina kiinnostaneet minua kovasti. Nuorena myös leikittelin ajatuksella siitä, jos itselläni olisi jokin toinen etunimi. En nimittäin koskaan oikein kokenut ristimänimeäni omakseni.

Kävin kerran ystäväni kanssa aiheesta mielenkiintoisen keskustelun. Kävi ilmi, että meillä oli hyvin päinvastaiset kokemukset omista nimistämme. Ystäväni pohdiskeli, ettei ollut koskaan ajatellutkaan vaihtaa nimeään, sillä se oli niin vahvasti osa hänen identiteettiään.

Nimiimme usein liittyykin jotain hyvin henkilökohtaista. Moni kantaa nimessään perheensä historiaa: ehkä jokin etunimistä on saatu isovanhemmalta. Oma sukunimi voi yhtä lailla olla tärkeä osa identiteettiä, johon liittyy vahva tunne sukupolvien jatkumosta.

Raamatussa nimillä on usein iso merkitys. Lapsille annetaan Raamatun kertomuksissa nimiä sen mukaan, mitä odotuksia lasta kohtaan on, tai muistuttamaan jostain tapahtumasta, jota lapsen odotusaikaan liittyi. Raamatusta löytyy myös monia henkilöitä, jotka saavat uuden nimen uudessa tilanteessa. Jumalan kanssa tehdyn liiton myötä Abramista tulee Aabraham (tarkoittaen kansojen paljouden isä), ja hänen vaimostaan Saraista Saara (ruhtinatar), sillä Jumala lupaa heistä polveutuvan monia kansakuntia ja kuninkaita.

Mielestäni yksi kauneimpia raamatunkohtia on Jesajan kirjan luvun 43 kohta, jossa Herra toteaa kansalleen: ”Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” Miten upea ajatus onkaan siinä, että Jumala kutsuu meitä omalla nimellämme! Kun joku kutsuu sinua omalla nimelläsi, se on kutsu henkilökohtaisempaan yhteyteen. Emme ole vain nimetöntä massaa Jumalan silmissä, vaan ainutlaatuisia yksilöitä, joille Jumalalla on kullekin oma ainutlaatuinen suunnitelmansa.

Mihin Jumala kutsuu sinua omalla nimelläsi?

 

Eva Rosengrén-Bancsi
vs. seurakuntapastori
Vesilahden seurakunta