Piikki: Kaukoviisaus

Tämän kolumnini järjestysnumero on 172. Näitä on julkaistu vuoden 2017 alusta alkaen joka toinen viikko. Olen pyrkinyt toimimaan kuntalaisten ja veronmaksajien äänitorvena. Meidät pienet ihmiset tahdotaan unohtaa tuolla vallan kammareissa, siksi kysymyksiä ja kritiikkiäkin on syytä esittää. Kokemukseni mukaan harvassa ovat ne päättäjät, jotka ajattelevat ensisijaisesti kansalaisten etua. Oma suu on usein lähinnä.

Nyt aiheeni on ennakointi. Muutama vuosi sitten siteerasin kertaalleen Veikko Huovisen luomaa mainiota henkilöhahmoa Konsta Pylkkästä, mutta nyt on syytä tehdä se uudelleen. Konsta pohti viisauden lajeja ja määritteli kaukoviisauden: ”Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu.”

Konstan viimeinenkin lause on valitettavasti totta. Lempäälän kunnanvaltuuston viime viikon kokouksen jälkeen saimme lukea lehdestä, että kunta ”käynnistää sopeutusohjelman valmistelun”. Koko tämä vuosi on hukattu, kun on menty entiseen malliin. Miksi sopeutustoimien valmistelua ei aloitettu vuosi tai jopa kaksi vuotta sitten? Syy on selvästi Konstan määrittelemän kaukoviisauden puutteesta.

Ennakointikykyä tarvitaan monessa asiassa. Esimerkiksi liikenteessä sen merkitystä on meille korostettu aina, ja talvikeleillä se on suorastaan välttämätöntä. Entä ralliautoilu? Kartanlukija lukee kuskille ohjeita ennakoidusti. Jos hän sanoisi vasta mutkassa, että nyt jyrkästi oikealle, mentäisiin rytinällä metsään.

Taloussuunnittelu on vielä oma lukunsa. Mitä tiukempi aika, sitä tarkemmin itse kunkin on ennakoitava rahojensa riittävyyttä. Yrityksissä ennakointi on itsestään selvää, koska muuten voisi uhata konkurssi. Kunnalla ei sitä pelkoa ole, ja silloin voidaan touhuilla pikku hiljaa ilman paineita ja pelkoa työpaikan menettämisestä. Sopeutustoimien valmistelun aloittaminen taisi Lempäälässä saada vielä lisäaikaa, kun valtuusto päätti veronkorotuksesta.

Oma suu on lähinnä myös Pirhan päättäjillä. Viime päivinä on kerrottu, että aluevaltuuston kokouspalkkiot ja muut kulut vievät meidän veronmaksajien rahoja tänä vuonna yli puoli miljoonaa euroa. Pirhan hallinto tulee muutenkin liian kalliiksi. Rahat tarvittaisiin potilaiden hoitoon. Kunnilta Pirhaan siirtyneen esimieskunnan päälle rakennettiin ylimääräinen hallinto-organisaatio eikä karsintaa tehty.

Toki Pirhassa on paljon hyvääkin, kuten aluevaltuutettu Erkki Paloniemi oikein totesi kolumnissaan. Hän otti esimerkeiksi Tampereen sydänsairaalan, tekonivelsairaala Coxan ja Fimlab laboratoriot. Nämä ovatkin hyvin toimivia esimerkkejä, mutta mikään niistä ei ole sote-uudistuksen tuote. Päinvastoin, niiden olemassaolo ainakin yhtiömuotoisina asetettiin kyseenalaiseksi uudistuksen tiimellyksessä. Onneksi ne saivat jatkaa toimintaansa.

 

Piikki

Jokin raja pitäisi olla vuokralääkärien ahneudella.