Monta palloa ilmassa: Yrittäjä ehtii olla monessa mukana

Ensi vuoden tammikuussa 65 vuotta täyttävä Petri Mäkinen ikuistettiin Vaparihallissa, jossa koululaisryhmä vietti samaan aikaan liikuntatuntiaan. Kuva: Erkki Koivisto

 

Huhtikuun lopussa 2023 lempääläläinen Petri Mäkinen, 64, oli yrittäjäuransa nivelkohdassa. Hän myi henkilönostimia Ylöjärvellä valmistavan yrityksensä Girafe Oy:nsä liiketoiminnan. Henkilökunta siirtyi kaupan myötä uudelle työnantajalle vanhoina työntekijöinä. Heitä oli sillä hetkellä 28 ja liikevaihto toista miljoonaa euroa.

− Jäin samalla puoleksi vuodeksi vapaalle pitämään vuosien mittaan pitämättä jääneitä kesälomia, sanoo Mäkinen, joka ei suinkaan jäänyt yrityskaupan myötä eläkkeelle, vaan jatkaa Girafe Oy:n toimintaa yhden miehen yrityksenä.

Uusi toimitila on Mäkisen rakkaan harrastuksen, jalkapalloilun sääksjärveläisessä sisäliikuntatilassa Vaparihallissa. Projekti on kehitteillä.

− Minulla on muhimassa yksi tuoteidea, josta on jo prototyyppi olemassa ja muutama työtarjouskin odottaa vastaustani.

Girafen toiminta käynnistyi vuonna 1992. Kaikkiaan Mäkisellä on takanaan 43 vuoden kokemus henkilönostimista ja niiden valmistamisesta.

− Lähes viisisataa sähköasentajaa kävi meidän Tredun ja muiden ammattiopistojen kanssa järjestämissä koulutuksissa ja oppisopimusjaksoilla. Kaupan jälkeen luovuin henkilönostinten tarkastusluvasta. Ehdin tarkastaa tuhansia henkilönostimia vuosien saatossa.

 

Mäkinen muutti perheineen Lempäälään Kuljuun vuonna 1995 taloon, jossa aiemmin oli asunut ja syntynyt muun muassa oopperalaulaja Jaakko Ryhänen ja majaansa piti myös yläkerran vuokralaisena muuan opiskelija Juice Leskinen. Välittömästi Mäkinen oli tuttu näky Hakkarin ja muillakin lempääläläisillä jalkapallokentillä.

Jalkapalloharrastus oli alkanut paljon aiemmin. 7-vuotiaana Tampereella TaPa:ssa − Mäkinen ei muista, oliko seura silloin Tampereen Palloilijat vai mahdollisesti Tampellan Pallo – vuonna 1966 jalkapalloharrastuksensa aloittanut Mäkinen oli saanut jo 18-vuotiaaksi niin pahat kulumat polviinsa, että hän ryhtyi valmentajaksi.

Kokemusta kertyi TPV:n ja Ilveksen junioreiden ikäkausijoukkueiden vastuuvalmennuksesta. Oli hän ehtinyt olla parin vuoden ajan jääkiekonkin valmennusryhmissä.

Mäkinen löysi itselleen pian tehtäviä ison emoseuran Lempäälän Kisan jalkapallojaoston maalivahtivalmentajana, Leki-futiksen aikaan vuonna 1999 syntyneiden ikäryhmän vetäjän, yhden kauden ajan edustusjoukkueen päävalmentajana ja koko tyttöjoukkueorganisaation vetäjänä.

Vuonna 2009 Petri Mäkinen LeKi:n johtokunnan jäsenenä ja jalkapallojaoston puheenjohtajana ilmoitti emoseuralle jalkapallon erikoisseura LeKi-futis Lempäälän Palloseura ry:n perustamisesta.

− Kun jalkapallon harrastajia oli silloin Kisassa kaksisataa, on heitä nyt vähän vajaat seitsemänsataa. Joka vuosi saamme noin sata uutta nuorta harrastajaa.

Seuralla on kolme päätoimista työntekijää ja vapaaehtoisia sata eri tehtävissä.

− Meillä on edelleen kova pula valmentajista ja muistakin vapaaehtoisista toimijoista, Mäkinen huokaa.

Harrastajamäärien ja resurssien kasvusta huolimatta kehitys ei ole näkynyt edustusjoukkueen edesottamuksissa − Mäkisen mukaan vielä.

− Edustusjoukkueen tason nousu ja sarjanousu nelosdivisioonan keskipaikkeilta kolmoseen on tulossa omilla kasvateilla, sanoo Mäkinen mainiten tulostavoitteen taustalla olevan pitkän tähtäimen strategisen tavoitteenasettelun sekä sitä tukevan valmennuksellisen yhteistyösopimuksen Tampereen Ilveksen kanssa.

Vuonna 2015 perustetun Lempäälän Monitoimihalli Oy:n organisoinnin tuloksena syntynyt Vaparihalli Sääksjärvellä on Mäkisen mukaan toivottavasti vain väliaikainen ratkaisu saada Lempäälään talvikauden harjoittelupaikka. Rakennuslupa oli jo vetämässä Hakkarissa, kun varsinaisen suurhallihankeen toteuttaminen tyssäsi.

Hän haluaa, että Hakkarin tekonurmikenttä omistettaisiin jalkapallolle, koska lajin talviharjoittelumahdollisuudet ovat Lempäälässä edelleen hyvin rajalliset.

− Nyt olisi tärkeää, että Hakkarin hiekkakentälle toteutettua tekonurmea ei jäädytettäisi luistinradaksi talveksi, vaan luisteltaisiin entisten tenniskenttien kohdalla rakennetulla tekojäällä kaukalossa ja vapaaluistelualueella. Jos tekonurmialue jäädytetään, jalkapallokauden pidentämine molemmista päistä kuukaudella ei pääse toteutumaan, hän huokaa.

LeKi-futiksen puheenjohtajana Petri Mäkisellä on alkamassa 18. vuosi.  Hän on Suomen Palloliiton seuraparlamentin jäsen yhtenä neljästä edustajasta Pirkanmaalta. He edustavat liittotasolla 23 000 junioripelaajaa. Hän on lisäksi niin ikään monivuotinen Palloliiton Tampereen piirin (nykyisi Maalipotku ry:n) hallituksen jäsen.

 

Myös kunnallispolitiikassa yrittäjä Mäkinen on ehtinyt olla mukana. Yhden kauden Kokoomusvaltuutettu putosi valtuustosta viime kuntavaaleissa.  Tällä hetkellä hän on yhteisölautakunnan varsinainen ja kasvatus- ja opetuslautakunnan varajäsen.

Mäkistä kiinnostavat lasten ja nuorten liikuttaminen, myös senioriasiat ovat hänelle tärkeitä.

Viime vuosikymmenen sisään viiden vuoden ajan LC Lempäälä/Kanavan presidenttinä toiminut Petri Mäkinen kokee lionstoiminnan itselleen tärkeäksi; palvelujärjestössä saa olla mukana tuottamassa ja tarjoamassa hänelle läheisiä palveluita niin lapsille ja nuorille kuin veteraaniväestöllekin.

− Olennaisimmat palvelumuotomme LC Lempäälä/Kanavassa ovat vuotuiset Hakkarin Nappulahiihdot ja lasten liikennepuiston avajaistapahtuma Harakkalassa. Uusimpana palvelumuotona lionsveljemme kantavat arkkua hautajaisissa, mikäli sellaista apua tarvitaan. Olemme sopineet asiasta hautaustoimiston kanssa.

Toimittajan ihmettelyyn, miten ihmeessä kiireinen yrittäjä saa ja on saanut aikansa riittämään yrittäjyyden ohella lukuisiin muihin rientoihin, Mäkinen ei kauaa vastausta mieti:

− Niin yrityksessä, seurassa, kuin leijonissa tai muissa järjestöissä aa ja oo on hyvä tiimi. Ei missään niistä kukaan yksinään mitään tee. Aikaansaannos syntyy yhteistyöllä.