Ihminen matkalla

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ajettiin viime vuoden aikana henkilöautolla noin 38 miljardia kilometriä ja VR:n mukaan vuonna 2022 tehtiin 13,2 miljoonaa junamatkaa. Linja-autoliiton mukaan linja-autolla matkustavia on koko maassa 360 miljoonaa vuodessa. Tähän kun lisätään kaikilla muilla kulkuneuvoilla tehdyt matkat ja myös ulkomaille suuntautuvat matkat, voidaan melkein sanoa ihmisen olevan jatkuvasti matkalla johonkin.

Kun olemme matkalla, meitä saattaa yhdistää moni asia. Se voi olla yhteisen kulkupelimme lisäksi matkamme kesto, määränpää tai matkamme syy.

Matkalla oloa on myös monenlaista. On lomamatkaa, työmatkaa, harrastusmatkaa, unimatkailua ja ajatusmatkailua… Raskainta matkalla oloa ihmiselle on varmasti pakolaisuus ja siirtolaisuus, jossa kotiin päästään vuosien kuluttua tai ei koskaan.

Elinikäistä matkan tekoa on myös ihmisen elämä. Se voi olla pitkä tai lyhyt. Joillakin voi olla paljon elämän matkan matkaseuraa tai joillakin ei ole ketään matkakumppania vierellä. Ihmisinä emme voi kauheasti vaikuttaa toisen ihmisen elämän matkan mittaan, mutta voimme yrittää päästä hänen matkakumppanikseen. Se kumppanuus saattaa tehdä toisen matkasta vähän helpompaa ja onnellisempaa sekä kirkastaa hieman lisää matkamme tarkoitusta. Elämän matkan matkakumppanuus auttaa myös pohtimaan tärkeintä: Mikä on meidän määränpäämme?

Raamattu kehottaa luottamaan ja kiinnittämään katseemme Jeesukseen, joka on sanonut olevansa ainoa tie kotiin ja luvannut jokaiselle häneen uskovalle paikan taivaan kodissa. Jeesus on myös kehottanut rukoilemaan tämän määränpään koittamista: ”…tulkoon sinun valtakuntasi…”

Ihmisen elämän matkassa voi olla paljon iloa, onnea ja muuta hyvää, mutta paljon siihen mahtuu myös surua, kärsimystä ja levottomuutta. Usko Jeesukseen ei välttämättä poista kärsimyksiä ja murheita matkamme aikana, mutta saamme mukaamme uskollisen matkakumppanin ja toivon siitä, että matkamme päättyessä olemme perillä ikuisessa ilojuhlassa kaikkien pyhien kanssa. Tämä kumppanuus ja toivo antaa voiman ja lohdun sinulle juuri tähän päivään, tapahtui elämässämme tai ympäröivässä maailmassa mitä tahansa.

”Tie valmis on, ja päässä sen vastaus löytyy ikuinen, ja kerran ehjä ihminen ylistää tietä Kristuksen.” (Virsi 511:7)

Hyvää Pyhäinpäivää!

 

Pietari Korhonen, kanttori