KirkkoHarri: Jumalan kuva vai Jumala kuvien takana?

Lapsena ihmettelin, miksi maapallolla on erilaisia valtioita ja valtioiden välisiä rajoja. Miksi vain niin vähän maailman ihmisistä ymmärtää suomea ja miksi ylipäätänsä olin syntynyt tänne ja juuri tähän aikaan. Sitten opin ymmärtämään, että onkin kyseessä aikuisten maailma. Lasten maailmassa kun ei ole rajoja. Teini-ikäisenä kuulin John Lennonin biisin ”Imagine”. Ymmärsin, että siinä oli sanoitettu jotakin ikiaikaista: ei valtioita, ei uskontoja… ihmisillä ei olisi mitään syytä tappaa toisiansa…ihmiset eläisivät rauhassa… tätä päivää …kuluva hetki olisi tärkein! Sitten havahduin: sehän olikin ikävä kyllä vain unta ja unelmointia!

Mielestäni kristikunnan historiassa olemme liikaa tuhlanneet voimavaroja Jumalan määrittelyyn. Toki muiden uskontojen edustajat ovat yhtä lailla tuhlanneet omaa aikaansa omien jumaliensa määrittelyyn. Me kristityt olemme riidelleet Jumalan kolminaisuudesta ja Jeesuksen jumalallisesta ja inhimillisestä olemuksesta… on paatoksella kiistelty, lähteekö Pyhä Henki Isästä vai Pojasta vai ehkäpä kummastakin. Uskonnon ja Jumalan nimissä on käyty pyhiä sotia ja tehty ristiretkiä, joissa on ”vihitty tuhon omaksi” liian monia toisinuskovia tai muuten liian erilaisiksi määriteltyjä ihmisiä. Mitä Jumala-kuvastamme kertoo, että Vanhassa testamentissa Jumalan lisämääreeksi lisätään 279 kertaa Sebaot, joka tarkoittaa sotajoukkoa ja liikekannalle pantua. Tällaista sotajoukkojen Jumalaa tänäkin päivänä saarnataan lähellä meitä eli itäisessä naapurissamme ja myös kauempana Raamatun maisemissa.  Eihän Jumalan pitänyt olla ihmisen kuva vaan päinvastoin.

Jeesus puhui ihan erilaisesta Jumalasta (1 Joh. 4:16-18). Jeesus ei tullut tänne perustamaan uutta uskontoa eikä mitään poliittista yhteiskunnallista liikettä. Me ihmiset olemme halunneet perustaa ne uskonnot monimutkaisine oppijärjestelmineen, jotta voisimme ryhtyä Jumalan asianhoitajiksi ja tietää asiat paremmin toisten ihmisten ja Jumalankin puolesta. Kun Jumala tuntuu olevan niin hiljaa, me ihmiset kyllä jaksamme huutaa ja julistaa miten asiat ovat – Jumalan kanssa tai ilman Jumalaa. Yhtäkään kirjaa Jeesus ei elämänsä aikana kirjoittanut, vaikka toki hän osasi kirjoittaa ja lukea. Miksiköhän?

Hän varmaankin toivoi sydämestään, että me ihmiset oikeassaolemisen ja tulkintakiistojen sijaan keskittyisimme elämään ja ihmiseksi sekä ihmisenä kasvamiseen! Jeesus halusi kertoa meille sen olennaisimman: Muistakaa se ihmisen näköinen ja kokoinen ja antakaa niiden Jumalan kokoisten asioiden olla. Jeesus, Jumalan Poika syntyi ihmiseksi ja eli Ihmisen Pojan elämän. Hän oli ihmisyyden tien kulkija, jotta mekin voisimme löytää perille. Jeesuksen testamenttina meille tänäänkin syvien ristiriitojen maailmassa ovat hänen sanansa ”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä… jotta maailma uskoisi…”.

KirkkoHarri Vesilahdesta