Joulun kierrätysvinkit: laita lahjapaperi sekajätteeseen, kaada kinkkurasva tyhjään maitopurkkiin

Biojätteen voi pakata paperipussiin, kaupasta ostettavaan biojätepussiin tai sanomalehteen, mikä ehkäisee biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan. Kuva: Pirkanmaan Jätehuolto/Laura Tammisto

Joulun pyhinä syntyy monenlaista jätettä, mutta miten esimerkiksi aattoiltana kertyneet lahjapaperit kuuluu kierrättää?

Pirkanmaan Jätehuolto ohjeistaa, että lahjapaperi ei kuulu keräyspaperin joukkoon vaan se lajitellaan sekajätteeseen.

Lahjapakkaukset lajitellaan kartonkiin. Myös konvehtirasiat ja suklaakalenterit ovat kartonkipakkauksia, mutta sisällä olevat muovikennot kuuluvat muovipakkausten jäteastiaan.

– Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen. Tuikkujen, ulkotulien ja hautakynttilöiden alumiinikuoret metallinkeräykseen, muovikuoret sekajätteeseen, kertoo ympäristökouluttaja Liisa Malin Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kinkun rasvan voi lajitella biojätteeseen tai kompostiin, kunhan se on ensin jäähtynyt ja jähmettynyt.

– Jos pihassasi ei ole biojäteastiaa tai kompostoria, voit kaataa kinkun rasvan esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, antaa sen hyytyä ja viedä tölkkeineen päivineen Kinkkutempun vastaanottopisteisiin tai sekajäteastiaan. Viemäriin kinkun rasvaa ei saa laittaa, Malin ohjeistaa.

 

Joulun kierrätysvinkit:

Lähde: Lassila & Tikanoja

Alumiinivuoat ja -foliot: alumiinifoliot ja puhtaiksi huuhdellut alumiinivuoat kuuluvat metallinkierrätykseen.

Konvehtikääreet: hyvä nyrkkisääntö on, että jos konvehtikääreen voi rutistaa kasaan palloksi, se kuuluu metallijätteen joukkoon. Jos kääre palautuu normaaliin muotoonsa, se kuuluu sekajätteeseen.

Elintarvikepussit: muoviset leivonnaispussit kuten piparkakkutaikina- ja joulutorttupakkaukset sekä joululeipäpussit lajitellaan muovipakkausten joukkoon. Myös muoviset juures-, puuroriisi-, manteli- ja sekahedelmäpussit kuuluvat tyhjinä muovipakkauksiin.

Joulukortit: perinteisiä joulukortteja lähetetään joka vuosi miljoonia. Vanhoista korteista voi askarrella kauniita pakettikortteja joululahjoihin. Ellei joulukorteille ole uusiokäyttöä, ne lajitellaan kartongin joukkoon.

Joulukuusi: kuivuneen kuusen voi esimerkiksi hakettaa ja kompostoida omassa kompostorissa. Taloyhtiöissä kuusen voi laittaa jäteastian vierelle viimeistään 12. tammikuuta 2024. Älä pakkaa kuusta. Kuuset kerätään jäteauton kyytiin alkuvuoden aikana. Kuusikeräys on maksullinen. Joulukuusen voi viedä maksutta jätekeskuksiin Nokian Koukkujärvelle ja Tampereen Tarastenjärvelle. Muoviset tekokuuset ovat usein PVC-muovia ja kuuluvat rikkoutuneina siksi sekajätteeseen. Taloyhtiön jäteastiaan iso muovikuusi ei kelpaa, vaan se tulee itse toimittaa jäteasemalle.

Jouluvalot: rikkoutuneet sähkökyntteliköt ja muut sähköiset jouluvalot (mukaan lukien LED-valot) kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun joukkoon.

Juomapakkaukset: pantilliset juomatölkit, muovi- ja lasipullot viedään kaupan palautusautomaattiin. Pantittomat lasipullot voi laittaa lasinkeräykseen. Kertakäyttöiset pantittomat muovipullot voi puolestaan lajitella muovipakkausten joukkoon. Nestekartonkipakkaukset kuten maito-, glögi- ja mehutölkit kuuluvat keräyskartongin joukkoon.

Jouluruokien paistinrasva: rasva ei kuulu viemäriin, sillä hyytynyt rasva tukkii putkiston. Kerää kinkun tai muiden jouluruokien rasvat jäähtyneenä tyhjään margariinirasiaan tai maitopakettiin. Tänäkin jouluna järjestetään Kinkkutemppu, jossa kinkkujen ja muiden jouluruokien paistorasvat kerätään erikseen ja niistä valmistetaan biodieseliä. Jos Kinkkutemppu-palautuspistettä ei löydy kotisi lähistöltä, sulje keräyspaketti ja laita se sekajäteastiaan. Hyytyneen rasvan voit myös laittaa sellaisenaan biojäteastiaan. Kinkun läpinäkyvä, polyesterinen paistopussi lajitellaan sekajätteeksi.

Joululahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen, samoin kuin kiiltävät lahjanarut.

Kukkien kääreet ja kukat: joulukukkien käärepaperit kuuluvat keräyskartongin tai muovipakkausten joukkoon. Pakkauseristeenä käytettävä sanomalehtipaperi lajitellaan keräyspaperin joukkoon. Alumiinikääre lajitellaan keräysmetallin joukkoon. Muovi-alumiinifoliokääre kuuluu sekajätteeseen. Kukat multineen ovat biojätettä.

Kynttilät ja tuikkujen metallikuoret: kynttilänpätkät ja muoviset hautakynttilät kuuluvat sekajätteeseen. Lasiset hauta- ja tuoksukynttilät kannattaa täyttää ja käyttää uudelleen, koska kuumuutta kestävä kynttilälasi ei kelpaa pakkauslasin joukkoon. Tuikkukynttilöiden metallikuoret, hautakynttilöiden metalliset hatut ja ulkotulien foliot kelpaavat puhtaina pienmetallikeräykseen.

Lahjapaperit: runsaan painovärimääränsä vuoksi lahjapapereita ei voi laittaa keräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, vaan ne kuuluvat sekajätteeseen. Keräysastiaan päätyvät lahjapaperit on hyvä pakata tiiviisti esimerkiksi taittelemalla ne paperikassiin. Lahjapapereita voi käyttää myös uudelleen.

Lamput: energiansäästölamput ja loisteputkilamput sisältävät elohopeaa, joten ne ovat vaarallista jätettä. Ne on aina kerättävä erikseen ja vietävä vaarallisen jätteen keräykseen. LED-lamput ovat SER–jätettä, jota kerätään esimerkiksi isoissa marketeissa tai kodinkoneliikkeissä.

Pakettinauhat: kiiltävät ja muoviset lahjojen käärenauhat ovat sekajätettä. Paperinarut sopivat kartonkikeräykseen. Nauharuusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Pakkaukset: pakkauskartongista valmistetut pakkaukset kuten suklaa- ja keksirasiat sekä lelu- ja kynttiläpakkaukset lajitellaan keräyskartonkiin. Pahvilaatikot lajitellaan keräyspahvin tai keräyskartongin joukkoon. Pakkausmuovit ja styroksipehmusteet lajitellaan muovipakkauksiin.

Paristot: tyhjentyneet paristot voi viedä kauppareissulla paristoja myyvän kaupan keräyslaatikkoon tai toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.

Uudenvuoden raketit: ammutut, täysin jäähtyneet raketit voi laittaa sekajätteen joukkoon. Vanhentuneet ja räjähtämättömät ilotulitteet palautetaan rakettien myyjille.

Uudenvuoden tina: tinakenkä sisältää paljon lyijyä ja on siksi vaarallista jätettä. Tina eivät kuulu sekajätteen joukkoon. Mikäli edellisvuoden tinoja ei haluta valaa uudelleen, ne viedään vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?