Piikki: Vääriä kysymyksiä

Tässä vuoden viimeisessä kolumnissa yritän ottaa uuden näkökulman ja katsella asioita eri kanteilta. Olen tainnut esimerkiksi moittia valtakunnan poliitikkoja siitä, että he eivät vastaa suoraan hankaliin kysymyksiin, vaan puhuvat ihan omiaan. Tyyliin, että kysy mitä haluat, minä vastaan mitä haluan.

Mutta käännetäänpä asia päinvastoin. Vika ei ole ollut vastauksessa, vaan kysymyksessä, jonka voisi jälkikäteen muotoilla esimerkiksi näin: miten mielistelisit kannattajiasi ja selittäisit tämän parhain päin niin, että he äänestäisivät sinua seuraavissakin vaaleissa?

Samaa menetelmää voisi käyttää myös Pirhan suhteen. Turhaan heiltäkin tivataan vastauksia kiusallisiin kysymyksiin, koska niihin ei saada kunnollisia vastauksia. Asiaa voisi purkaa halutun vastauksen kautta. Esimerkiksi, jos vastaus olisi: lääkäriaika viimeistään kahden viikon kuluessa. Niin mikä olisi silloin kysymys, ja keneltä se pitäisi kysyä? Asia on vakava, eikä naurata yhtään, mutta vastaavasta ajatusmallista voisi kehittää vaikka viihteellisen tv-formaatin. Kerrotaan vastaus, ja kilpailijat keksivät itse siihen sopivan kysymyksen.

Soteenhan tässä taas jouduttiin. Se ei ole ihme, kun varsinkin nyt tautisena aikana ontuva terveydenhuolto tuntuu olevan kaikkien huulilla. Kanssaihmisten kokemusten perusteella on ilmennyt selvä säästökohde. Ensinnäkin, lääkäreitähän ei tavallinen tallaaja näe enää ollenkaan. Emme ole heidän arvoisiaan, vaan meille riittää keskustelu hoitajan kanssa. Puhelimessa ensimmäinen portinvartija, jonka tehtävänä on estää meitä lähestymästä terveysasemaa, päättelee tarkasti mikä meitä vaivaa vai vaivaako mikään. Parhaassa tapauksessa hän antaa ajan toiselle hoitajalle, joka tutkimuksensa jälkeen kertoo lopullisesti, mistä taudissamme on kysymys.

Joissakin tapauksessa hän sanoo konsultoivansa lääkäriä, joka lymyilee jossakin piilossa, mutta usein sitäkään ei tarvita. Hoitaja päättelee itse diagnoosin, vaikka sitä ei saa sillä nimellä sanoa. Nyt siihen säästöön: minkä takia joidenkin pitää opiskella kuusi vuotta, kun kolmen vuoden opiskelulla näköjään tulee päteväksi taudin määrittelijäksi?

Suomalaisia sanotaan jostakin syystä rehellisiksi, mutta jos jollakin on kuitenkin suunnitteilla jotain vilpillistä, annan neuvon. Mitään pikkujuttuja ei kannata harrastaa, koska niistä joutuu aina vastuuseen. Panosten pitää olla heti miljoonia tai peräti miljardeja. Fortumin Uniper-seikkailussa hävisi lopullisten laskelmien mukaan yhteistä omaisuuttamme 1 700 euroa jokaista kotitaloutta kohti. Olisin kyllä mieluummin käyttänyt oman osuuteni johonkin hyödylliseen.

Asetettiinko vastuuhenkilöt syytteeseen? Ei tietenkään, mutta jo joku syrjäytynyt kansalainen erehtyy varastamaan muutaman kympin henkensä pitimiksi, heti on syyte niskassa.
Hyvää uutta vuotta! Piikitellään taas!

Piikki

Kuin huolimattoman halot liiterissä
olivat autot jouluviikolla kauppojen parkkipaikoilla.