Vuoteen 2024 kohdistuvat suuret odotukset

Tuula Petäkoski-Hult.

Hyvinvointialueen virallista toimintaa on kohta takana ensimmäinen vuosi ja aluevaltuutetut ovat opetelleet uuden organisaation päätösten tekemistä sekä ihmetelleet valtuuston roolin pienuutta ja aluehallituksen päätösvallan suuruutta. Osalle valtuutetuista roolin pienuus sopii ja osalle ei.

Tämänhetkistä hallintosääntöä osa haluaa selkeästi muuttaa, mutta sen käsittelyyn saaminen on hidasta. Välillä tuntuu, että hallintosäännön uudistamisen kanssa halutaankin hidastella, jotta valtuusto ei tekisi sellaisia muutoksia, joita ylimmässä hallinnossa ei haluta tehtäväksi.

 

Hallinto ja sen rakenteet ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpiä ovat ne palvelut, joita pirkanmaalaiset asukkaat tarvitsevat. Hyvinvointialueeseen kohdistuvat suuret toiveet ja odotukset odottavat vielä täyttymistään.

Nyt suurimmaksi toimintaa ohjaavaksi arvoksi on noussut raha ja taloudellinen kestävyys sekä hyvinvointialueen lainanottovaltuuden varmistaminen, jotta palvelutuotannossa tarvittavat uudet rakennukset saadaan rakennettua.

Talouden rinnalla tärkein voimavara on osaava, kehittyvä ja työhönsä sitoutunut henkilöstö. Menossa olevat ja tulevatkaan yt-prosessit eivät ole toivottuja, mutta ovat välttämättömiä, jotta esimerkiksi hallintoa voidaan uudistaa. Kaikille on kuitenkin töitä, vaikka ei välttämättä samassa tehtävässä, jossa hyvinvointialueella aloitti. Tuhannet sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen ammattilaiset tulevat edelleen tekemään työtään samoissa tehtävissä, joihin kunnista ja kuntayhtymistä siirtyivät.

 

Vuoden 2023 aikana on tehty päätöksiä, jotka ei kaikkia Pirkanmaan kuntia tyydytä. Esimerkkinä voidaan mainita terveyskeskusten vuodeosastojen lakkauttamiset joillakin paikkakunnilla osana palveluverkkouudistusta. Vuodeosastot ovat tärkeitä, mutta ne eivät voi olla ihmisen kotina, vaan asuminen pitää olla toteutettuna muualla, esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksikössä.

Mielestäni on hyvä, että kunnat ottavat kantaa asukkaidensa palvelujen puolesta. Arvostan myös järjestöjen kannanottoja. Lisäksi toivon keskusteluun hyviä ideoita palvelujen uudistamiseksi ja parantamiseksi.

 

Vuoteen 2024 kohdistuu suuria odotuksia ja huolen aiheita. Odotan, että hallinnon rakenteet kehittyvät ja palvelut tehostuvat siten, että jonot lyhentyvät ja lapset, nuoret, ikäihmiset ja vammaiset saavat tarvitsemansa palvelut, joissa otetaan huomioon yksilölliset tarpeet.

Odotan, että kuntien ja hyvinvointialueen kaikkien toimijoiden välinen yhteistyö kehittyy. Odotan, että Pirhan viestintä ja tiedottaminen kehittyy ja tiedon saavutettavuus paranee.

Odotan, että hallinnon byrokratia kevenee ja päätöksiä vaikkapa vammaisten ja vanhusten asunnon muutostöistä ja apuvälineistä tehdään nopeammin kuin nyt. Näiden odotusten täyttämiseksi teemme aluevaltuustossa työtä tulevana vuonna.

Tuula Petäkoski-Hult (sd.)
Pirkanmaan aluevaltuutettu,
Hyvinvointialueen konserni- ja toimitilajaoston sekä
Hoito- ja hoivaeettisen neuvottelukunnan jäsen