Talven riemuja

Arttu Peltonen. Kuva: Joonas Leskinen

Heräsin, laahustin ikkunalaudalle ja totesin -4. Siis todellakin mittarissa luki vain miinus ja neljä. Vihdoin kylmyys oli helpottanut. Aloin samointein kiskoa fillarointi legginsejä jalkaan, muita kamoja niskaan ja huikkasin emännälle tulevani saman päivän puolella.

Alkuun suuntasin Höytämön järven yli kohti Kirskaanniemeä, tuuli meni aukealla suoraan sisuksiin. Mietin ettei ole vanhaksi tulemista kun näin viluttaa jo -4 asteen kohdalla. Metsäpoluilla tuli taasen jo hieman lämminkin, ja sitten hikisillä kamoilla taas järven yli kotia kohti. Nyt alkoi jo oikeasti tulla kylmä, kotona ajolasit huurussa heti vesi kiehumaan.

Keittiön mittari näytti jostain syystä -20, pyyhkäisin jääpuikot viiksistä ja vilkaisin toisen huoneen mittaria, -4. Tarkistin vielä pariin otteeseen ja menin lähemmin syynäämään tätä -4 mittaria. Lukeman perässä oli F eikä C. Rakas lapsemme oli näköjään räplännyt mittarin fahrenheit-asteikolle.

Toisena aamuna usean tarkistuksen jälkeen oli todellakin vain -5 celsiusta. Päätimme lähteä läheiseen pulkkamäkeen kun kerrankin tarkeni. Ipana nautti vauhdista, kokeilimme lähtöjä eri korkeuksilta ja vauhdit kasvoivat. Päätimme mennä mäen päälle kokeilemaan laskua toiseen suuntaan.

Suuntasin pulkkaa tarkasti, laskin päässäni että reitti on turvallinen. Päästin irti pulkasta ja ipana alkoi viilettää rinnettä alas. Emäntä oli ottamassa vastaan. Hänen mielestään vauhtia oli liikaa ja stoppaus oli tarpeen. Tomerasti hän polkaisi jalkansa pulkan eteen ja pysähtyihän se, pulkka meinaan. Lapsi sen sijaan oli katapultin lailla sinkoutunut ilmojen halki. Ai kamala, sinne tupsahti, umpihankeen. Kiireellä kaivamaan lasta hangesta. Hangesta kuului, huuuuiii ja uueestaan. On ne lapset vaan kovaa tekoo.

Illalla oli lapsivapaata aikaa. Ajattelin yllättää emännän ja pinkaisin boksereissani hänen eteensä pullistelemaan. Olemme molemmat lähihoitajia ja siten katselemme ihmisten vartaloita terveys edellä. Aloitin poseeraukseni.

Emäntä aloitti tutkinnan, ”kauhee kun noi sun nilkat on turvoksissa, sää oot taas salaa lisänny suolaa ruokaas ja onk sulla nykyään nestettä molemmissa polvissa kun noin on pahkuraiset. Ja ooksää taas syöny Tapolan mustaa vaikka tiät että tulee kamalasti kaasuja vattaas ku noin pingottaa ja mitä tohon sun ottasuonees tulee niin sehän räjähtää kohta. Lakkaa ny punkeemasta.”

Niin, ei huomannu emäntä pingottuneita lihaksia, kaikki muut pahkurat kuitenniin. Mutta sainpahan kattavan terveys analyysin.

Arttu Peltonen