Lempäälään uusi musiikkitapahtuma vailla oluttelttaa – maksuttoman konsertin pääesiintyjäksi Arppa

Arppa on ensimmäisen Lempimusaa -tapahtuman pääesiintyjä. Kuva: Universal Music/Andre Pozusis

Lempäälän kulttuuripalveluiden asukaskyselyissä on toistuvasti toivottu tapahtumia etenkin nuorille aikuisille. Kunta otti haasteen vastaan ja järjestää kesäkuussa uuden Lempimusaa -tapahtuman Myllyrannan tapahtumapuistossa. Ensimmäinen Lempimusaa -konsertti on ikärajaton ja maksuton, kaikille avoin tapahtuma. Pääesiintyjäksi tapahtumaan on saatu huikeaa keikkasuosiota nauttiva näyttelijä ja laulaja-lauluntekijä Aaro Airola, eli taiteilijanimeltään Arppa.

– Kyselyissämme on toistuvasti noussut esiin etenkin nuorten aikuisten toive laadukkaista, elävän musiikin tapahtumista. Päätimme nyt sitten kokeilla tämmöistä, Lempäälän kunnan kulttuuripäällikkö Kiti Mäkinen iloitsee.

Arpan lisäksi tapahtumassa esiintyvät Ilkka Niemi Band sekä DJ Rautsi, joka myös juontaa illan.

Arppa kiertää tällä hetkellä tiuhaan tahtiin ympäri Suomea suurilta festivaalilavoilta pienempiin tapahtumiin. Konserttiliput Arpan keikoille maksavat huomattavasti, joten artistikattaukselle ja tapahtumalle kertyy melkoisesti hintaa. Tapahtuman kokonaiskustannusta Kiti Mäkinen ei vielä osaa tarkkaan arvioida, sillä ratkaistavana on vielä useita kysymyksiä.

– Esimerkiksi tapahtumapuiston lava on tarkoitus uusia. Tämän hetken aikataulun mukaan se uusitaan toukokuun aikana, mutta jos se ei ehdi valmistua, joudumme turvautumaan vaihtoehtoon B, eli vuokraamaan esiintymislavan.

Kustannuksia tulee myös järjestelyistä, esimerkiksi näin suuri tapahtuma vaatii kosolti järjestyksenvalvojia. Kiti Mäkinen sanoo, että tällä järjestelyt ovat vielä kesken, mutta esimerkiksi vaikka järjestyksenvalvojiksi varmasti kysellään paikallisia seuroja tai yhdistyksiä, joilla on kokemusta tällaisesta. Mahdollisesti näin suuri tapahtuma vaatii lisävoimia muualtakin.

Vaikka hintalappu ei ole vielä tarkasti selvillä, voidaan puhua helposti viisinumeroisesta, noin kymppitonnin suuruisesta satsauksesta. Silti tapahtuma järjestetään pääsymaksuttomana.

– Pohdimme pitkään tuota maksuttomuutta, mutta päädyimme siihen, että hyvin järjestetty tapahtuma poikii hyvää laajemmallekin. Onhan tunnettua, että kulttuuripalveluihin hyvin käytetty raha maksaa moninkertaisesti itsensä takaisin. Uskon, että tämä on hyvä lähtölaukaus tuleville Lempimusaa -tapahtumille, joiden sana kiirii Lempäälää laajemmallekin.

Musiikin lisäksi tapahtumassa on ruokamyyntiä. Painopiste on vahvasti kasvisruoassa. Mäkinen sanoo, että näin kunta voi osaltaan kannustaa terveellisiin elintapoihin ja siten vahvistaa kuntalaisten hyvinvointia. Samasta syystä tapahtumaan ei ole tulossa sitä kaljatelttaa, eli alkoholimyyntiä.

– Emme pitäneet kaljatelttaa sopivana kunnan järjestämään tapahtumaan.

Tapahtuman nimeksi valikoitui työryhmässä Lempimusaa, jonka toivotaan jäävän elämään. Nimeä perusteltiin Lempäälään sopivana, mutta monipuolisesti hyödynnettävänä. Näin samaa tapahtumanimeä voidaan käyttää monenlaisissa musiikkitapahtumissa paikasta ja tyylistä riippumatta. Siksi nimeen ei haluttu liittää mielikuvia kuten -rock tai Myllyranta.

Tapahtumalle on siis luvassa jatkoa?

– Tietenkin toivomme, että tästä tulee niin hieno ja yleisöä vetävä tapahtuma, että saamme rahoitusta myös tuleville vuosille vastaavien järjestämiseen. Se on tavoitteemme, mutta järjestetään ensin tämä ensimmäinen ja katsotaan, minkä verran kulttuuripalvelut saavat tulevina vuosina rahaa tapahtumien järjestämiseen.

Arppa esiintyy kesän aikana myös Vesilahdessa. Arppa konsertoi Laukon kartanossa lauantaina 6. heinäkuuta, vain neljä viikkoa Lempäälän tapahtuman jälkeen.

Lempimusaa -tapahtuma Lempäälän Myllyrannan tapahtumapuistossa lauantaina 8. kesäkuuta kello 18–21. Tapahtuma on maksuton ja ikärajaton.