Voiton puolella – Lempäälän uimahallin rakentaminen edennyt yli puolivälin, katso video

Uimahalliyhtiön toimitusjohtaja Lari Laakso odottaa innoissaan, että näistä pääovista päästään uimaan uuteen uimahalli-kylpylään. Kuva: Seppo Kummala

Lempäälään valmistuvan uimahalli-kylpylä rakentuu kuin koottava laiva pulloon. Poikkeuksellisen jättiurakasta tekee sen sijainti 35 metriä maanpinnan alapuolelle kallioon. Suurille koneille ei ole samanlaista tilaa työskennellä kuin maan pinnalle rakentaessa.

– Suomessa on ei ole kovin monta kalliorakentamisen asiantuntijaa ja uimahallien rakentamisen asiantuntijaa, ja näiden yhdistelmä olikin sitten miltei mahdoton juttu. Tähän projektiin liittyy paljon sellaisia yksityiskohtia, joita ei ole ennen tehty tai ainakin perin harvoin, kuvailee kiinteistöosakeyhtiö Lempäälän uimahallin toimitusjohtaja Lari Laakso katsellen tyytyväisenä vaaleana tulevan pääaltaan yllä kaareutuvaa luolan kattoa.

Urakkaa toteuttavan rakennusyhtiö SRV:n työmaapäällikkö Teemu Salminen antaa esimerkin betonista, jota tarvitaan valtavasti kiven sisään louhitun uimahallin rakenteisiin. Vaikka suuri betoniauto ei mahdu kylpylään johtavista tunneleista työmaalle, luulisi painovoiman avittavan betonin kuljetuksessa alaspäin.

– Betonin saa pumpattua kyllä alas, mutta ongelmaksi tulee se, että vesi pyrkii erottumaan valmiista betonimassasta matkalla alaspäin.

Betonin tai painavien kappaleiden siirtely ahtaissa luolastoissa ovat vain muutamia esimerkkejä, jotka kuvaavat rakennusurakan haasteita. Uimahalli-kylpylä suunniteltiin alun perinkin rakennettavaksi laadukkaista, käyttöiältään pitkäikäisistä materiaaleista. Kallion sisälle rakentaminen lisää myös materiaalien vaatimuksia. Esimerkiksi maan päällä rakentaen paloseinän tulee kestää tunnin tulipaloa päästämättä sitä läpi, ikkunalasien osalta vaatimus on puoli tuntia. Paitsi luolassa, jossa myös lasin tulee kestää saman tunnin.

– Pääsisäänkäyntiin tulee lasiliukuovet. Tätä palomääräystä täyttäviä lasiliukuovivalmistajia ei vain löytynyt ja mittatilaustyönä ulkomailta tehden niille olisi tullut valtavasti hintaa, Salminen kertoo.

Ongelma ratkaistiin kustannustehokkaasti siten, että lasiliukuovien lisäksi pääovet voidaan sulkea myös erillisillä palo-ovilla. Turvallisuus on monin tavoin varmistettu uimahallissa, sillä tiloja voidaan tarvittaessa käyttää myös väestönsuojana.

Vaativan kohteen tarvikkeita ei joka rautakaupasta löydy, saati edes Suomesta. Esimerkiksi kylpylässä käytettävät laatat tulevat Portugalista, vesiliukumäki Ruotsista, IV-koneet Latviasta, teräsaltaat Itävallasta.

– Luolassa rakentamiseen tarvikkeille on erityiset vaatimukset. Esimerkiksi kaikki allastilassa käyttämämme ruuvit tulevat Saksasta, sillä Suomessa ei valmisteta allastilan edellyttävät standardit täyttäviä ruuveja, Salminen kuvaa.

Vaikka hankintoja on kilpailutuksen perusteella tehty laajasti eri puolilta Eurooppaa, on uimahalli-kylpylän rakentaminen varsin paikallinen, vahvasti pirkanmaalainen hanke. Rakennustyömaa työllistää suoraan noin 100 henkilöä puolentoista vuoden rakentamisen ajaksi. Välillä tiloissa on toistasataa rakentajaa yhtä aikaa, toisissa vaiheissa vähemmän, tällä hetkellä noin 80. Lisäksi tulevat suunnittelijat, työnjohtajat ja projektihallinnan eri tehtävät.

– Nämä ovat rakentamisen suorat henkilöstövaikutukset, joita tehdään pääosin pirkanmaalaisin voimin. Tietenkin suuret hankinnat työllistävät myös tavaran valmistajia ja logistiikkaa, kuten maansiirtoyrityksiä, Lari Laakso laskee.

Uimahallin monitoimialtaan syvyyttä voidaan säätää portaattomasti. Kuva: Seppo Kummala

Rakennusurakka on edennyt hyvin suunnitellussa aikataulussa. Rakennustöiden osalta uimahalli-kylpylä valmistuu syksyksi, jolloin päästään polskimaan poikkeuksellisen modernissa ja monikäyttöisessä uimahallissa. 25 metriä pitkä pääallas täyttää uimareiden vaatimukset hyvin, mutta suuria yleisötapahtumia ei luolastossa voida järjestää, koska halliin ei tule katsomoa. Toki yleisötapahtumia voi järjestää itse altaassakin. Luolan katto valaistaan led-valonheittimin, joilla voidaan valaistusta muuttaa – tai vaikka heijastaa sinne elokuvaa.

Pääaltaan lisäksi monitoimiallas on nimensä mukainen, sen syvyyttä voidaan muuttaa portaattomasti 0,6 metristä 3,6 metrin hyppysyvyyteen.

– Vesimassa säilyy altaassa samana, mutta altaan ritilämäistä pohjaa voidaan nostaa, Laakso kertoo.

Koska uimahalliin liittyy myös kylpylämäisiä ominaisuuksia, löytyy tulevasta hallista saunamaailma erilaisine saunoineen, liukumäki, lastenalls, vesijuoksuallas vastavirtalaitteineen sekä kylmäaltaat ja hierovat suihkut, joitakin pitkältä listalta mainiten. Toiminnallisuutta on mietitty esimerkiksi monitoimialtaan luota lähtevässä liukumäessä, joka päätyy erilliseen altaaseen.

– Näin esimerkiksi hyppyaltaan käyttö ei estä liukumäen käyttöä ja toisin päin, Laakso havainnoi suunnitteluratkaisuja.

Hallitilojen alusta on täynnä uusinta tekniikkaa. Kuvassa osa allasvesien suodatusjärjestelmää ja työmaapäällikkö Teemu Salminen. Kuva: Seppo Kummala

Koko uimahalli rakennetaan esteettömäksi. Naisten ja miesten pukuhuoneiden lisäksi halliin rakentuu erilliset ryhmätilat, joissa on normaaliakin väljemmät pukeutumistilat ja vessat. Samoja tiloja voi hyödyntää esimerkiksi koululuokkien sujuvaan vaatteidenvaihtoon. Eteisessä on jopa tilat kahden opaskoiran säilytykseen.

Toiseen tasoon tulee lisäksi erilliset pukeutumistilat, joiden yhteydessä on neuvotteluhuone. Näitä tiloja voi myös vuokrata tarvitsijoille. Erityistä toisen kerroksen pukeutumistiloissa on, että ne ovat täysin sukupuolineutraalit.

– Suomessa astui voimaan uusi translaki ja halusimme huomioida sen. Nyt meillä on hallissa tilat, joita voi hyödyntää esimerkiksi henkilö, joka syystä tai toisesta kokee yleisissä pukuhuoneissa toimimisen haastavaksi. Tällaisia tilanteita on vähän, mutta meillä on sellaisiin tarjota ratkaisu. Toki erillistiloja voidaan hyödyntää monella tavoin, vaikka yrityksen tykypäiväksi.

Uimahallin pääallas on 25-metrinen ja kuusiratainen. Komea luolan katto kaareutuu sen ylle. Kuva: Seppo Kummala

Lempäälän uimahalli-kylpylä

• Lempäälän uimahalli-kylpylä valmistuu syksyllä 2024. KOy Lempäälän uimahallin omistavat Lempäälän kunta 55 prosenttia ja KOy Ideapark 45 prosenttia.

• Uimahalliin tulee mm. 25-metrinen, kuusiratainen kuntouintiallas, 23 metriä pitkä vesijuoksuallas, monitoimiallas, opetusallas, lasten allas ja pieni liukumäki, kylmäaltaita ja erilaisia hierontatoimintoja.

• Kiinteistö rakennetaan täysin esteettömäksi.

• Uimahallin rannekkeella voi hoitaa maksut koko uimareissun ajan. Esimerkiksi uimahallin puolelta voi ostaa kahvion tuotteita allasosaston puolella nautittavaksi.

• Rakennussuunnittelussa erityistä huomiota on kiinnitetty energiatehokkuuteen ja pitkäikäisyyteen.

• Hallin valmistuttua se liitetään Lempäälän Energian kaukolämpöverkkoon. Uutena innovaationa hallissa hyödynnetään matalakaukolämpöä, uimahallin vesialtaita voidaan tarvittaessa myös hyödyntää lämpövarastona.

Halliin tulee lukuisia erilaisia altaita, yksi niistä on tämä pisara-allas. Kuva: Seppo Kummala
Pääovista käydään sisään kahvioon. Väliseinä erottaa kahvion kuivan ja märän puolen, mutta kahvion luukusta myös ”märkäpuolelle” saa vaikka limsaa ja pullaa välipalaksi. Kuva: Seppo Kummala
Uimahallin monitoimialtaan yllä on hyppyteline ja sen viereen tulee ponnahduslauta. Kuva: Seppo Kummala
Lari Laakso on ylpeä, kuinka halliin on käytetty uusinta mahdollista tekniikkaa ja innovaatioita. Kuva: Seppo Kummala