Piikki: Niin on jos siltä näyttää

Nyt on taas aika siteerata alun perin Luigi Pirandellon näytelmän nimenä ollutta lausahdusta. Se kuvaa tilannetta, jossa kansa näkee asioiden oikean laidan, vaikka päättäjät todistelevat muuta.

Sote-uudistus on tästä hyvä esimerkki. Terveyspalveluiden tarvitsijat ovat huolissaan kun näkevät, että koko paketti on levällään. Johtajat vakuuttavat kaiken olevan hallinnassa, koska heillä on puolustettavana rahakas asemansa. Pirhan alijäämä oli viime vuonna yli 136 miljoonaa euroa. Tässä tilanteessa puolueet kehtaavat vielä kupata ison summan, jonka he ovat päättäneet maksaa jokaisesta valtuutetusta.

Euroopan komissio julkaisi raportin, jonka mukaan suomalaisten käsitys toteutumattomista terveyspalveluista eroaa huonoon suuntaan muista maista. EU:n keskiarvoon verrattuna luvut ovat kolminkertaiset ja ero Pohjoismaihin verrattuna on vielä suurempi. Suomi poikkeaa muista erityisesti jonotusajoissa palveluihin, joita kuvaavat luvut ovat meillä todella synkkiä.

Moni varmasti muistaa sen ylitsepursuavan innon ja riemun ministereiden keskuudessa kesällä 2021, kun uusi sote-laki hyväksyttiin eduskunnassa. Viimein taivas aukeasi. Kuultiin innokkaita kommentteja, että nyt sote saatiin viimein maaliin. Jotkut ilonpilaajat yrittivät sanoa, että entä rahoitus ja että onko meillä riittävästi tekijöitä. Heidät kuitenkin vaiennettiin.

Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin tiedämme, mitä se taivaan aukeaminen tarkoitti. Tässä muutamia esimerkkejä.

Vuodeosastoja lakkautetaan varsinkin reuna-alueilla, mutta myös Tampereella. Terveysasemista hyvin suuri osa on lakkautusuhan alla. Päivystykseen tulee heikennyksiä. Ikäihmisten laitoshoitopaikat tullaan lakkauttamaan. Hammashoidon toimipisteitä vähennetään merkittävästi ja myös osa neuvoloista lakkautetaan. Avokuntoutuksen toimipisteiden määrä aiotaan puolittaa.

Kun näihin esimerkkeihin lisätään vielä, että Pirhan henkilöstön työhyvinvointi kärsii huonosta johtamisesta, ja moni harkitsee siirtymistä muualle, ollaan kaukana taivaan aukeamisesta. Kaiken lisäksi ihan perusasiat eli lääkäriin pääseminen on huonontunut Pirhan myötä. Olisi mukava kuulla silloisilta päättäjiltä, että tätäkö tosiaan haluttiin.

Pelot ovat osoittautuneet aiheellisiksi: ei ole rahaa eikä tarpeeksi tekijöitä. Kummalliselta tuntui lukea aluehallituksen puheenjohtajiston hämmästelyä rahapulasta, joka kuulemma oli yllätys. Puheenjohtaja jopa totesi, ettei ymmärtänyt uudistuksen olevan näin suuri! Tavallinen kansa tajusi kyllä heti, että isosta asiasta on kyse, kun kaikki entinen hyväkin heitetään romukoppaan.

Tekijäpulaa helpottaisi, jos saataisiin kaikki tekemään oikeita töitä ja karsittaisiin kaikki turha. Kunnollisen työntutkimuksen lisäksi lääkäreiden ja hoitajien pitää kysyä itseltään: miksi ja keitä varten olen täällä töissä? Miksi minulle kannattaa maksaa palkkaa verovaroista?

Totuus on yksinkertainen: meillä ei ole varaa näin mammuttimaiseen organisaatioon.

Piikki

Rahaa kuluu enemmän ja palvelut huonontuvat.

 

Kirjoittaja on pakinoitsija, jolle toimitus on antanut nimimerkkisuojan.