Aluevaltuutetun kuulumiset: Kuljun terveysaseman tilasta

Kansanedustaja Veijo Niemi (ps.). Kuva: Seppo Kummala

Lempäälän kunta on verrattavissa painonnostotankoon painoineen, missä toinen painoista on Lempäälän keskusta ja toinen Kuljun ja Sääksjärven alueet. Nyt viime aikoina on lausuttu arvioita valtakunnankin tasolla hyvinvointialueille, että onko sittenkään järkevää lakkauttaa täysin paikallisia asukastiheyteen verrattuna riitettäviä terveysasemia.

Kävin viime viikolla asiasta keskustelua sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) kanssa, ja hänkin lupasi perehtyä vielä asiaan tarkemmin. Selitin hänelle muun muassa Kuljun terveysaseman sijaintia ja asukasmäärää Lempäälän, Kuljun ja Sääksjärven alueilla, huomioiden myös tulevien vuosien asukasmäärän lisääntymisen kaavoitussuunnitelmien pohjalta.

Tällä hetkellä Kuljun terveysasemalla työskentelee päivittäin noin 15 työntekijää, yhteensä kymmenkunta hoitajaa ja lääkäriä, sekä neuvolan terveydenhoitajia ja työntekijöitä. Kuljun ja Sääksjärven asukkaille pidän hyvin tärkeänä, että lähiterveysasemalla on tarvittaessa tavoitettavissa äitiys- ja lastenneuvola, ehkäisyneuvola sekä muisti- ja diabeteshoitaja. Lisäksi yhtenä hyvin tärkeänä osana on, että Kuljun terveysasemalla on myös hammashoitola, missä esimerkiksi koululaiset pääsevät käymään lähikoulusta.

Tietooni on tullut että Lempäälän pääterveysasema on täynnä. Siellä ei ole tiloja Kuljun ja Sääksjärven asukasmäärään nähden, mikä on valitettavaa ja osin jopa huolestuttavaa. Pohdin myös aiempaan valtakunnantasoon viitatessani, että jos pieniä asemia lakkautetaan niin tuoko se lopulta hirveästi säästöjä? Kuntalainen joka tähän asti on saanut yllä mainittuja palveluita paikalliselta terveysasemalta joutuu mahdollisesti melkoiseen kulujen kasvuun, jos tulevaisuudessa palvelut siirtyvät etäälle.

Kuljun terveysaseman uusi osa valmistui 2004–2005 tilat ovat hyvät ja toimivat. Tämän lisäksi terveysasemalle pääsee helposti sekä omalla autolla että julkisilla. Olen keskustellut Kuljun terveysaseman työntekijöiden sekä palveluja käyttävien asukkaiden kanssa tilanteesta, ja he kaikki ovat terveysaseman säilyttämisen kannalla sen toimivuuden ja sijainnin vuoksi.

Joitakin aikoja sitten puolustin sydänsairaalan ja Coxan säilyttämistä kun esiintyi varsin suuri vaatimus niiden alasajosta. Perustelin niiden säilymistä kuten perustelen Kuljun terveysaseman säilymistä lauseella: Miksi hyvä ja toimiva pitäisi rikkoa?

Veijo Niemi

kansanedustaja ja aluevaltuutettu (ps.)