Maakuntamuseo ei puolla Lempoisten seurakuntatalon salisiiven purkua

Lempoisten seurakuntatalo odottaa päätöstä, korjataanko se, vai puretaanko kokonaan tai osittain uudisrakentamisen tieltä. Kuva: Seppo Kummala

Lempäälän seurakunta jatkaa Lempoisten seurakuntatalon peruskorjaussuunnitelmien tekoa ja eri vaihtoehtojen harkintaa. Yksi vaihtoehdoista on ollut purkaa koko seurakuntatalo ja rakentaa tilalle kokonaan uusi. Tätä vaihtoehtoa on myös kannatettu vahvasti, sillä seurakuntatalon salisiiven korjaus niin, että sisäilman epäpuhtaudet varmuudella saataisiin poistettua, koetaan riskinä. Toisaalta korjaaminen voi tulla uudisrakentamistakin kalliimmaksi.

Maakuntamuseo on jo vuonna 2022 antamassaan lausunnossaan pitänyt mahdollisena toimistosiiven purkua valitettavana, mutta mahdollisena. Rakennuksella on todettu kulttuurihistoriallisia, arkkitehtonisia ja maisemallisia arvoja. Se on sijoitettu korkeimpaan arvoluokkaan 1, mikä tarkoittaa, että se on maakunnallisella tasolla merkittävä. Arkkitehti Erkko Virkkunen on aikakauden merkittäviä suunnittelijoita Suomessa.

Loppuvuodesta 2023 valmistuneessa skenaariosuunnitelmassa Lempäälän seurakunta kartoitti vaihtoehtoja edetä seurakuntataloasiassa. Yksi vaihtoehdoista oli koko rakennuksen purku ja uuden rakentaminen. Maaliskuussa 2024 antamassaan uudessa lausunnossaan Pirkanmaan maakuntamuseo ei asettunut puoltamaan purkua.

– Rakennuksen maakunnallisesti merkittävät arvot on todettu kahdessa erillisessä selvityksessä, ja ne on huomioitu kaikilla kaavatasoilla sekä turvattu asemakaavassa muun muassa purkamisen kieltävällä määräyksellä. Seurakuntasalisiiven osalta kuntotutkimuksissa ei ole osoitettu sellaisia kuntovaurioita, joiden vuoksi rakennusosa ei olisi kunnostettavissa normaalein korjaustoimenpitein. Pirkanmaan maakuntamuseo ei siten puolla rakennuksen seurakuntasalisiiven purkamista, maakuntamuseo toteaa lausunnossaan.

Toimistosiiven purkamista maakuntamuseo pitää edelleen mahdollisena.

Myöskään ely-keskus ei varauksetta puolla koko seurakuntatalon purkua, joskin pitää jossain tapauksessa uudisrakentamisen olevan mahdollista tarkan harkinnan jälkeen.

– Jos rakennus todettaisiin asianmukaisten selvitysten kautta korjauskelvottomaksi ja purkaminen olisi mahdollista, voi uudisrakentamiselle kuitenkin olla rajoitteita historialliseen kaupunkikuvaan sovittautumisessa. Tällöin asia tulisi tarkasteltavaksi asemakaavamuutoksen ja siihen liittyvän vaikutusten arvioinnin kautta.”

Lempäälän kirkkoneuvosto sai lausunnot tiedokseen ja lähtee valmistelemaan suunnitelmaa Kirkonmäen tilojen kehittämisestä Lempäälän kunnan kanssa neuvotellen. Mahdollisista etenemisvaihtoehdoista pyritään päättämään vielä kevään kuluessa.