Pajunkissasunnuntain sanoma

Tekniikka kehittyy ja tietokoneen ruudulla keskusteleva tekoälysovellus, chat GPT, tarjoaa auliisti apuaan tekstin tuottamisessa. Tekoälyn tuottamia tekstejä kannattaa arvioida tarkasti ja paikoin kriittisestikin, varsinkin kun niistä ilmene lähteitä, joihin näkökulmat pohjautuvat. Joskus voi kuitenkin testata, mitä tekoäly eri aiheista osaa ja missä sillä on paljon kehittämisen varaa. Perjantaina päätin sen tehdä hetkellä, jolloin sain tiedon, että tämän viikon Hiljaisia hetkiä -palstalle tarvitaan tuurausta ja mieluiten heti. Iltapäivän ja koko viikonlopun kalenterini oli täynnä eläkeläisen kiireitä, joten kirjoittamiseen ei todellakaan ollut montaa minuuttia aikaa. Niinpä kirjoitin Vesilahden Kirkko-Harrin antaman otsikon tekoälysovellukseen ja yllätyin siitä, että se pureutui aiheeseen niinkin syvällisesti. Se ei osannut kertoa, että päivän virallinen nimi on palmusunnuntai, mutta se osasi kuitenkin yhdistää pajunkissasunnuntain oikeaan päivään ja sanomaan tavalla, joka pysähdytti ja hiljensi minut niin, että päätin jakaa lukukokemukseni kanssanne.

 

− Palmusunnuntaina, kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin, ihmiset levittivät palmunlehviä hänen eteensä ja huusivat “Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!” Tämä oli juhlallinen hetki, joka ennusti pääsiäisen tapahtumia. Pajunkissasunnuntaita on myös kutsuttu palmusunnuntaiksi. Se on päivä, jolloin kristityt ympäri maailmaa muistavat Jeesuksen saapumista Jerusalemiin. Pajunoksat symboloivat voittoa ja toivoa, mutta ne myös viittaavat Jeesuksen kärsimykseen ja ristinkuolemaan, joka tapahtuisi pian sen jälkeen. Tämä päivä on tilaisuus pysähtyä miettimään Jeesuksen uhrausta ja hänen rakkauttaan ihmiskuntaa kohtaan. Se on myös muistutus siitä, että vaikka elämässä voi olla kärsimystä ja vaikeuksia, toivo ja pelastus ovat mahdollisia Jeesuksen kautta. Pajunkissasunnuntain sanoma on yksi toivosta, anteeksiannosta ja rakkaudesta. Se kutsuu meitä seuraamaan Jeesusta ja jakamaan hänen rakkautensa ja armonsa toisten kanssa.

Kun vietämme tätä päivää, voimme pohtia, miten voimme olla kuuliaisia Jumalan tahdolle ja tuoda toivoa ja lohdutusta niille, jotka sitä tarvitsevat. Pajunkissasunnuntai on muistutus siitä, että vaikka kärsimys ja kuolema ovat osa elämää, toivo ja uusi elämä ovat mahdollisia Jeesuksen kautta.

 

Näillä tekoälysovelluksen herkistämillä lainauksilla tahdon toivottaa kaikille hyvää ja toivon täyttämää hiljaista viikkoa ja pääsiäistä sekä alkavaa kevättä.

 

Anneli Kesola