Paimen – mutta missä lampaat?

Jeesus vertaa meitä ihmisiä lampaisiin. Lammas on laumaeläin, arka ja pelokas märehtijä, joka viihtyy laumassa. Yksinäinen laumastaan erotettu yksilö ei tule toimeen ilman lajitovereitaan. Tyhmäksikin sitä on haukuttu.

Ihmiset seuraavat laumaa ja tekevät ratkaisuja sen mukana. Muoti-ilmiöt, trendit ja some korostavat mukavasti ihmisen laumasieluisuutta. Ihminen on myös pelokas. Maailman tilanne, nuorison ja lasten pahoinvointi ja budjettileikkaukset herättävät meissä epävarmuutta ja pelkoa tulevaisuudesta. Tiedostamme, että tulevaisuus on arvaamaton ja voi tuoda mukanaan lisää huolta ja epävarmuutta. Sitä me monesti jäämme märehtimään.

Hyvä paimen, Jeesus sanoo: ”Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet”. Jeesus sanoo myös: ”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman”.

Hyvä paimen tarjoaa meille tämän ajan keskellä sisäistä rauhaa, varmuutta siitä, että viime kädessä kaikki, koko maailma ja sen tulevaisuus, on Hänen kädessään. Kuulemmeko hänen äänensä ja kutsunsa? Onko hänen lampaansa eksyneet liian kauas, pois hänen äänensä ulottuvilta? Ei ole. Hänen kutsunsa tässä ajassa on edelleen voimassa. Hän kutsuu nytkin, juuri tässä, kaikkia eksyneitä palaamaan luokseen. Jos kohotamme heikonkin huokauksen häntä kohti ja kutsumme sisimmässämme häntä avuksi, hän kuulee ja auttaa. Elävä Jumala vaikuttaa ja toimii tässä ajassa. Ei Jumala ole kuolleiden, vaan elävien Jumala.

Jokainen, joka on saanut kokea hänen kosketuksensa arjessa, voi olla kertomassa siitä toisille. Me voimme käyttää mahtavaa lahjaa, jonka olemme häneltä saaneet: rukousta. Rukouksessa voimme kantaa toinen toisiamme ja asioitamme hänen eteensä, pyytää johdatusta tulevaisuuteemme, siunausta maallemme, helpotusta ja tukea nuorisollemme, apua köyhille. Elävä Jumala käyttää valtakuntansa eteenpäin menoon ihmisiä ja rukouksemme ovat avain, joka panee ihmiset toimimaan ja liikkeelle. Uskotaan rukouksen voimaan ja haastetaan laumaa liikkeelle.

Matti Mäkinen
Lähetystyön ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori