Kesäkuussa helteitä, sateita vaihtelevasti

Kesäkuun alku- ja loppupuolella oli helleputki, suurimmassa osassa maata oli tavanomaista lämpimämpää. Kuukauden sademäärät vaihtelivat paljon alueittain. Kesäkuun salamakeskiarvo ylitettiin jo kuukauden kahtena ensimmäisenä päivänä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1,5–3,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat havaittiin Lapissa, missä esiintyi usealla asemalla havaintohistoriansa suurin kesäkuun keskilämpötila, ja jopa 4 asteen eroja verrattuna 1991–2020 vertailukauden keskilämpötilaan. Myös maan itäosassa oli lämmintä, poikkeamat asemakeskiarvoihin olivat harvinaisia. Maan pohjoisosassa keskilämpötila vaihteli välillä 11–16 °C ja muualla vaihteluväli oli 14,5–18 astetta.

Kuukauden alku oli helteinen koko maassa, eli päivän korkein lämpötila oli monin paikoin vähintään 25,1 astetta. Kuun keskivaiheilla oli pitkä helteetön jakso, poikkeuksena kesäkuun 17. päivä. Kuun loppupuolella oli taas pitkä helleputki.

Yhteensä hellepäiviä oli maassamme 14, kun tyypillisesti hellepäiviä on Suomessa kesäkuussa kahdeksan. Hellepäiviä oli koko maassa tavanomaista enemmän, maan itäosassa jopa harvinaisen paljon. Lämpötila nousi neljänä päivänä yli 30 asteen.

Kuukauden sademäärät Suomessa vaihtelivat paljon: maan länsi- ja pohjoisosassa esiintyi harvinaisen suuria kuukausisademääriä useammilla havaintoasemilla, etelärannikolla taas sateet ovat olleet tavanomaista vähäisempiä. Sadepäiviä oli maan pohjois- ja länsiosissa tavanomaista enemmän.

Kesäkuun alussa maasalamoita havaittiin 1.–2. päivä yhteensä yli 35 000, mikä on hieman enemmän kuin jakson 1960–2023 keskiarvo koko kesäkuulle. Yhteensä kuukauden aikana maasalamoita havaittiin 56 290.