Vuosi 2023 oli tavanomaista lämpimämpi Suomessa

Heinähelteitä pidettiin vuonna 2023 myös Lempäälän ja Vesilahden alueella. Kuva: Seppo Kummala

Viime vuosi alkoi tavanomaista lauhemmassa säässä. Ennätyslämpimän syyskuun jälkeen loppuvuosi oli puolestaan tavanomaista kylmempi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2023 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Koko maan keskilämpötila oli noin 3,2 astetta, mikä on 0,3 astetta yli pitkän ajan eli vuosien 1991‒2020 keskiarvon. Vuosikeskilämpötila vaihteli lounaissaariston reilusta +7 asteesta Lapin luoteisosan noin -1 asteeseen.

Suurin poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli etelärannikon maakunnissa, missä oli noin puoli astetta vertailukauden keskiarvoa lämpimämpää. Pohjanmaalta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ulottuvalla alueella keskilämpötila oli lähellä vertailukauden keskiarvoa.

Etenkin tammi-, helmi-, elo- ja syyskuu olivat selvästi tavanomaista lämpimämpiä, kun taas maalis-, heinä-, loka-, marras- ja joulukuu olivat tavanomaista kylmempiä kuukausia. Syyskuu oli lähes koko maassa ennätyksellisen lämmin.

Viime vuoden ylin lämpötila oli 33,6 astetta, joka mitattiin Rauman Pyynpäässä 7. elokuuta. Vuoden alin lämpötila, -37,5 astetta, mitattiin 24. maaliskuuta Kittilän lentoasemalla.

Suuressa osassa maata vuotuinen sademäärä oli selvästi tavanomaista suurempi. Etenkin maan keskiosassa vuosi oli monin paikoin harvinaisen sateinen, paikoin satoi jopa poikkeuksellisen paljon. Sateisia kuukausia vuoden aikana olivat muun muassa heinä- ja elokuu. Maan eteläosassa ja Lapissa vuotuinen sademäärä oli lähellä tavanomaista tai tavanomaista suurempi.

Suurin vuosisademäärä havaittiin alustavien tietojen mukaan Nurmes Mujejärven havaintoasemalla, missä satoi 1066,2 millimetriä. Vähiten vuoden aikana satoi Utsjoen Kevolla, 423,3 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä oli Multian Pirttiperällä 28. heinäkuuta mitattu 103,3 millimetriä.

Vuoden suurin tilastoitava lumensyvyys oli Ristijärven Mustavaaralla 29. maaliskuuta mitattu 128 senttimetriä.

Joulukuun 2023 keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin -1 asteesta Pohjois-Lapin noin -14 asteeseen. Kuukauden keskilämpötila oli pääosin 2‒4 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa kylmempi. Kuukauden alin lämpötila, -33,1 astetta, havaittiin Utsjoki Kevo Kevojärven havaintoasemalla 7. joulukuuta. Kuukauden ylin lämpötila, +6,8 astetta, mitattiin Kökarin Bogskärissä 19. joulukuuta.

Joulukuun sademäärät olivat suuressa osassa maata tavanomaista pienempiä. Kuukauden suurin sademäärä oli 72,5 millimetriä, joka mitattiin Virolahden Koivuniemellä. Vähiten satoi Inarin Kirakkajärvellä, 13,4 millimetriä. Suurin vuorokausisademäärä oli 21,5 millimetriä, joka mitattiin Puolangan Paljakalla 19. joulukuuta.

Lähes koko maa oli lumen peitossa koko joulukuun ajan, ja lunta oli monin paikoin jopa harvinaisen paljon. Lähinnä lounaisrannikolla oli lumetonta muutamana päivänä joulunalusviikolla. Kuukauden lopussa lounaissaaristossa ja -rannikolla oli lunta 0–20 senttimetriä, muualla maan länsiosassa pääosin 20–40 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta oli 40–60 senttimetriä. Joulukuun suurin lumensyvyys mitattiin 26.12. Kittilän Kenttärovalla, missä lunta oli 76 senttimetriä.

Auringonpaistetunteja kertyi joulukuussa 0–20 tuntia, mikä on lähellä tyypillistä joulukuun määrää, maan eteläosassa hieman keskimääräistä vähemmän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?