Peltovalvonnat alkavat Pirkanmaalla

Pirkanmaan Ely-keskus on aloittanut jokakesäiset peltotukien valvonnat heinäkuun alussa.
Tänä vuonna peltojen pinta-aloja valvotaan tarkastuskäynneillä noin kahdella prosentilla Pirkanmaan peltotukia hakeneista maatiloista. Sen lisäksi EU:n maataloustukien ehtojen toteutumista seurataan satelliittikuvien avulla.

Kesäkuussa 2024 päättyneessä peltotukien haussa noin 3 500 pirkanmaalaista maatilaa haki maataloustukia. Se tarkoittaa, että noin 70–80 maatilaa saa tarkastajan vieraakseen kesän ja syksyn aikana. Ruokavirasto valitsee valvottavat tilat.

– Kasvukaudella ELY-keskuksen valvojat kiertävät tiloilla tarkastamassa muun muassa peltopinta-alojen oikeellisuutta, ilmoitettuja kasveja ja tukiehtojen täyttymistä, kertoo tiedotteessa Pirkanmaan Ely-keskuksen valvontapäällikkö Juha Levomäki.

Pirkanmaan Ely-keskuksessa työskentelee tarkastajia maatila- ja elintarvikesektorin valvontatehtävissä ympäri vuoden. Maastokaudella saadaan vahvistusta määräaikaisista valvojista ja harjoittelijoista. Peltovalvonnan lisäksi Ely-keskuksesta valvotaan eläintukien ehtojen noudattamista. Kotieläintiloista valvotaan vähintään viisi prosenttia vuosittain.

EU:n maataloustukien ehtojen toteutumista on seurattu satelliittien avulla viime kesästä lähtien. Satelliittiseuranta vähentää maatiloille tehtäviä valvontakäyntejä, ja sen ansiosta viljelijä voi tehdä muutoksia tukihakemukseensa tarvittaessa hakuajan päättymisen jälkeenkin 2.10.2024 asti. Seurantajärjestelmä myös muistuttaa viljelijää joistakin tekemättömistä viljelytoimenpiteistä.

– Tänä vuonna satelliittiseuranta laajenee koskemaan useampia tukityyppejä. Seuranta kohdistuu kaikkiin viljelijän tukihakemuksessaan ilmoittamiin peltolohkoihin läpi kasvukauden, Levomäki toteaa.

Heinä–elokuussa satelliittien avulla seurataan, ovatko kasvulohkojen rajat ilmoitetun mukaiset. Lisäksi satelliitit seuraavat esimerkiksi, onko peltoala maatalousmaata, ja onko tarvittavat viljelytoimenpiteet pellolla tehty.

Satelliittikuvan tarkastelun tekee tekoäly. Epäselviksi jääneet tapaukset ratkotaan joko lähettämällä viljelijälle selvityspyyntö, tai maatalousmaan tarkastelun osalta tekemällä selvitys Ely-keskuksen toimesta joko järjestelmävalvontana tai maastokäyntinä.

Viljelijä vastaa selvityspyyntöön Vipu-mobiili-älypuhelinsovelluksessa paikkasidonnaisella valokuvalla tai muuttamalla tukihakemusta verkkoasiointipalvelu Vipu-palvelussa. Selvityspyynnön käsittelyyn osallistuvat Ely-keskuksen tarkastajat ja kuntien maaseutuviranomaiset.

Tukiehtojen noudattaminen on edellytys EU:n maataloustukien maksamiselle. Euroopan Unioni velvoittaa jäsenmaitaan suorittamaan peltovalvontaa, jotta se voi maksaa niille maataloustukiin myönnettävän rahoitusosuuden. Peltotukien valvonta lisää viljelijöiden tasapuolista kohtelua ja ja oikeusturvan toteutumista.