Miljoonasadetta kaivataan

Lempäälän ja Vesilahden peltojen reunustamia teitä ajellessa tulee kova miljoonasateen kaipuu. Vaikka monet takavuosien hittiorkesterit tekevät kesän festivaaleilla paluukeikkoja, kuten PMMP tai Nylon Beat, en nyt tarkoita 1980-luvun Heikki Salon luotsaamaa Miljoonasade-yhtyettä. Tarkoitan nimenomaan sadetta, josta kyseinen orkesteri sai nimensä.

Heikki Salo oli legendan mukaan kuullut maata viljelevän appiukkonsa tuskailevan kuivaa kesää todeten, jos nyt tulisi sade, se olisi miljoonasade. Ajatukseen oli helppo yhtyä, kun kuunteli MTK Lempäälän puheenjohtaja Markku Mikkolan pohdintoja rutikuivien viljelysten äärellä. Satokauden onnistumisella on suuri merkitys sille, mitä tulevana talvena syömme.

Vaikka leipä ja jauhot ostetaan pääsääntöisesti lähikaupasta tai hypermarketista, leipäpussien sisältö ja hinta riippuvat siitä, miten säät suosivat viljelyksiä. Leipomoilla on viime vuosina ollut vaikeuksia saada riittävästi kotimaisia viljoja tuotteisiinsa. Myös hinta on pontimena sille, että esimerkiksi leivän tuonti ulkomailta on kasvanut lähes koko 2000-luvun.

Parin viime vuoden aikana leivän tuonti on kilomääräisesti pysynyt ennallaan, mutta euromääräisesti kasvu on ollut suurta, mihin vaikuttavat yleinen logistiikka- ja tuotantokulujen kasvattaminen. Vaikka meistä harva kuuluu ruoan alkutuottajien joukkoon, valinnoillamme kaupassa voimme tukea lähiympäristömme maataloustuottajia. Lukemalla sen pienenkin präntin jauhopussista tai kauraleselaatikon takaa, on mahdollista varmistaa, että vilja on kotimaista alkuperää.

Tuoteselosteiden tarkkaa kirjaamista pidetään usein turhana byrokratiana. Sitä se ei ole. Alkuperämerkintöjen vaade takaa sen, että kuluttajalla on aito mahdollisuus varmistaa, mistä vaikkapa tuoretiskin kala tai marjat ovat lähtöisin. Kuluttajan valinnoilla on suora kytky siihen, mitä tuotteita kauppa hyllyihinsä ottaa.

Kuluttajahintojen tavoiteltava edullisuus ja lähituottajan elanto ovat vaikea yhtälö tukiviidakkoineen. On luonnollista, että etenkin tiukassa taloustilanteessa valintoihin kaupassa vaikuttaa ennen muuta hinta. Ulkomaisen tuotteen ostajaa ei pidä syyllistää. Kuitenkin on hyvä tiedostaa, millaisia vaikutuksia kotimaisen tuotannon eteen voimme itse kukin tehdä mahdollisuuksiemme mukaan, jotta miljoonasadetta odottavia maataloustuottajia olisi tulevaisuudessakin myös lähiseuduillamme.