Pidä turvaväli pyöräilijään

Kesätapahtumissa ympäri Pirkanmaata kierrellessä minua alkoi hirvittää polkupyöräilijöiden puolesta. Kun vastaan tulee polkupyöräilijä varsin kapealla pientareella, en voi olla varma, hidastaako vastaantuleva auto saadakseen tilaa ohittaa pyöräilijä vai ohittaako tämä pyöräilijän peili polkijan käsivartta hipoen. Onko autoilijoilla todella niin kiire vai eikö pyöräilijän turvallisuutta arvosteta riittävästi, en tiedä.

Heittäydyin juttusille selvästi pitkää matkaa pyöräilevän kanssa Neste Mantunkulmalla ja kyselin kokemuksiaan asiasta. Tällä polkijalla oli tuhansien kilometrien perspektiivi maantiepyöräilyyn jo tältä kesältä. Hän oli parhaillaan matkalla Turusta Lempäälän kautta jonnekin Kuopion suuntaan. Mies kehui, että ehkä yhdeksän autoilijaa kymmenestä väistää riittävän kaukaa. Kauniisti sanottu, mutta se kymmenes liki ohittava saa sappeni kiehumaan.

Liikenneturva kampanjoi saman asian puolesta. Polkupyöräilijöiden turvallisuudesta ollaan huolissaan. Auton korin suojissa ohitus ei tunnu niin pelottavalta kuin kaksipyöräisen päällä. Ohitustilanteeseen tulee varata aikaa. Jos tiellä on vastaantulijoita, eikä pyöräilijää ole mahdollista väistää vastaantulevien kaistalle, on vähintäänkin vauhdin hiljentäminen välttämätöntä. Kahdeksaakymppiä ohittava auto hipomisetäisyydeltä on todellinen riski.

Lempäälän ja Vesilahden välinen tie täyttyy kesäisin pyöräilijöistä. Vesilahdentiellä on pyöräilijöitä tiuhaan, satoi tai paistoi. Kypärää ei jokaisella polkijalla ole. Lapset käyttävät kypärää tunnollisemmin, kypäräallergia puhkeaa ilmeisesti teini-iässä ja jatkuu usein hamaan aikuisuuteen. Paljon polkevat selvästi käyttävät tuota halpaa henkivakuutusta tunnollisemmin.

On hyvä, että suunnitelmat Vesilahdentien kevyen liikenteen väylän jatkamiseksi Vesilahteen saakka on olemassa. Ne vaan pitäisi nopeutetusti saada toteutettua. Kuntien painostusta tarvitaan, jotta väylä vihdoin saataisiin aikaiseksi. Hankkeelle tulisi saada valtiolta rahoitusta, sillä Vesilahdentie on ely-keskuksen hallinnoima. Toki kunnat voisivat siihen osallistua. Sen verran tärkeä väylä kuntakeskukset yhdistävä kevyen liikenteen väylä on.

Kunnes kevyen liikenteen väylä saadaan aikaiseksi, otetaan kaikki liikkujat toisemme huomioon. Pätee kaikille tieosuuksille.