Lempäälässä alkaa johtajan etsintä

Heinäkuu on lopuillaan, mutta lomakausi jatkuu vielä elokuussa. Suomalaisittain elokuu kuitenkin jo muuttaa luonnettaan, kun koulut alkavat. Samoin tauolla ollut luottamushenkilöiden kokousrumba pyörähtää jälleen käyntiin.

Lempäälässä odotetaan kunnanhallituksen käynnistävän uuden kunnanjohtajan haun. Yhdeksän vuotta Lempäälää johtanut Heidi Rämö irtisanoutui kesäkuussa vaihtaessaan työpaikkaa. Hänen viimeinen työpäivänsä Lempäälän kunnan ruorissa päättyy 30. syyskuuta.

Rämön seuraajan etsintä käynnistyy pohdinnalla, millaista johtajaa kunta tarvitsee. Heidi Rämön aikana Lempäälä on kasvanut valtavasti, uutta on rakennettu paljon. Lempäälä-talon ympärille on muodostunut uusi kuntakeskus, nauhamaisesti kohti Tamperetta kasvava kunta on saanut uuden ilmeen. Marjamäen alue paisuu edelleen pullataikinan lailla. Saikan asuntomessualuetta rakennetaan ja Sääksjärven uusi ilmekin on piirretty kaavaan.

Kun kunnanvaltuusto kunnanhallituksen esityöstä löytää tavoitteen, millaisen seuraajan Lempäälä Rämölle tarvitsee, voidaan siirtyä konkreettisempiin pohdintoihin. Niitä on oikeastaan kolme; valitaanko Lempäälään kunnanjohtaja toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella kuten nykymalli on, vai kenties määräaikaisella sopimuksella, joita on alettu tehdä aiempaa enemmän. Se kolmas vaihtoehto on luottamushenkilövetoinen, eli pormestarimalli, joka on käytössä Pirkkalassa ja Tampereella.

Pormestareita ei Suomen kunnissa ole tällä hetkellä kuin seitsemän. Malli on jäänyt melko marginaaliseksi. Toisaalta Pirkkala ja Tampere porskuttavat monin mittarein maan dynaamisuudessa kärjessä, onko pormestarimalli siihen yksi syy vai seuraus? Kärkikehittyjiä on Lempääläkin.

Sen verran hiljaista on kesän aikana keskustelu johtajavalinnasta ollut, että uskon Lempäälän päätyvän jatkamaan kunnanjohtaja-mallilla. Toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen valittiin myös Vesilahden alkuvuodesta aloittanut kunnanjohtaja Mikko Latvala. Se on edelleen käytetyin malli johtajanimityksissä.

Valittiin mikä johtajamalli Lempäälässä tahansa, syksystä on tulossa jännittävä. Johtajan valinta on aina suuri murros, joka on sekä riski että mahdollisuus. Mitä selkeämmin luottamusjohto kykenee kunnan tahdon muovaamaan hakuprosessiin, sitä onnistuneempi lopputulos yleensä on. Lempäälä on niitä Suomen dynaamisia kuntia, jonka johtopallille voi hyvin kuvitella olevan varsin kyvykkäitä hakijoita.