Lempoisten uimalassa havaittu vaarallista myrkkykeisoa

Myrkkykeison erottaa koiran- ja vuohenputkista sen kasvupaikasta. Myrkkykeiso kasvaa vesistöjen rannoilla. Kuva: Kaisla Kurki
Lempäälän kunnan palautekanavalle jätettiin heinäkuun lopussa palaute Lempoisten uimalassa kasvavasta myrkkykeisosta. Myrkkykeiso on syötynä myrkyllinen ja siksi vaarallinen laji. Alueella havaittu kasvusto ei kasva uimarannalla, vaan uimarannan pitkän laiturin oikealla puolella sijaitsevassa pusikossa.

Vesirajassa kasvava kasvi vaikuttaa tosiaan olevan myrkkykeisoa. Myös Lempäälän kunnan ympäristötarkastaja Tuija Selänpää epäilee kasvin olevan myrkkykeiso kasvista otettujen kuvien perusteella.

Myrkkykeisoa pidetään myrkyllisimpänä kaikista Suomen kasveista. Se kasvaa matalissa, rehevissä rantavesissä toisinaan suurissakin ryppäissä. Myrkkykeison vaalea kukinto muistuttaa muodoltaan puolipalloa ja lehtiliuskat ovat leveitä ja sahalaitaisia.

Parhaiten myrkkykeison erottaa sitä muistuttavista koiran- ja vuohenputkista sen juurakosta, joka on suora ja halkaistuna lokeromainen. Juurakko on koko kasvin myrkyllisin osa. Koko kasvin sisältämää kikutoksiinia esiintyy eniten kasvin juurakossa.

Kikutoksiini voi jo pieninä määrinä aiheuttaa kouristuksia ja jopa epilepsiakohtauksen tai kuoleman. Mikäli herää epäily, että kasvia on nielty, on henkilölle annettava lääkehiiltä ja hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon.

Jos myrkkykeison osia rikkoutuu vesistöön, on mahdollista että jopa pienet vesialueet saastuvat kokonaan. Tällöin myös juotu vesi voi aiheuttaa myrkytystilan.

Selänpää arvioi, että Lempoisten uimalassa kasvia pitäisi todennäköisesti olla runsaasti, jotta se saastuttaisi koko altaan veden.

Myrkkykeiso sijaitsee Lempoisten uimalan pitkän laiturin oikealla puolella muun kasvuston seassa. Kuva: Kaisla Kurki
Myrkkykeiso on Suomessa luonnonvarainen ja melko yleinen kasvi, ja sitä kasvaa suuressa osassa Suomen järvistä, Selänpää kertoo. Lempoisten uimalassa kasvia havaittiin myös viime kesänä.

Tuntemattomien kasvien kanssa pätee sama ohje kun tunnistamattomien sienienkin, Selänpää muistuttaa.

– Ikinä ei pidä syödä sellaista kasvia, jota ei tunnista.

Kuluneen kesän aikana myrkkykeisoa on havaittu Pirkanmaan alueella ainakin Sastamalassa ja Punkalaitumella.

Lempäälän kunta käy tarkastamassa mahdollisen myrkkykeisohavainnon Lempoisten uimalan uimarannalla.