Lempäälän vetovoima puree

Lempäälän kunnanjohtajan haku osoitti kunnan vetovoiman. Kunnanjohtajan paikkaa tavoittelee peräti 41 hakijaa. Mukana on useita kuntajohtajan tehtävissä kannuksia hankkineita kandidaatteja. Toisaalta mukaan on saatu myös asiantuntijoita erilaisista johtotehtävistä, joilla on kokemusta julkisen sektorin kehittämistehtävistä.

Tällaisia kuntajohtajien laatikon ulkopuolelta tulevissa hakijoissa, kuten vaikka elinvoimajohtajilla, Kuntien Hankintapalveluiden toimitusjohtajalla, kehitysyhtiön toimitusjohtajalla tai JHL:n yhteiskuntasuhteiden johtajalla on varmasti paljon annettavaa myös kuntaorganisaation huipulla. Kaupunginjohtajan titteli on toki vahva mandaatti hakea tehtävään, mutta pienen kunnan ykkösviranhaltija on todellinen moniosaaja, mutta painopiste osaamisessa ratkaisee.

Oleellista on, että Lempäälän päättäjät löytävät punaisen langan, millaista johtajaa kunta kaipaa menestyäkseen edelleen maan elinvoimaisimpien kuntien joukossa. Kasvavalla kunnalla on mittavat haasteet ja mahdollisuudet muuttovoittoalueen ja Suomen vetovoimaisimman kaupungin kainalossa omana itsenään.

Kunnanjohtajan tehtävät vaativat nyt erilaista osaamista kuin vaikka 2015, kun Lempäälä valitsi Heidi Rämön luotsaamaan suurta rakennemuutosta kuntaan. Kun hyvinvointialueet ottivat siipiensä suojaan sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntaorganisaation vastuulle jääneet tehtävät muuttivat merkittävästi muotoaan.

Taloudellisesti ja henkilöstömäärällä mitaten kuntien suurin tehtävä on ilman muuta sivistystoimi. Kuntakehitystä ohjaavana yksikkönä kunnan kaavoitusmonopoli on toinen merkittävä tulevaisuutta luotsaava tehtävä. Näihin molempiin liittyy myös kunnan elinvoimapolitiikka, jolla voidaan ohjailla kunnan veto- ja pitovoimatekijöitä. On pohdittava, millaisella painopisteellä kunnanjohtaja luotsaa näitä kaikkia, mihin tarvitaan suurinta vahvistusta ja millainen esikunta johtajalla on johdettavanaan.

Lempäälässä kunnan vetovoimaa on vahvistettu vauhdilla rakentamalla. Kuntakeskus Lempäälä-taloineen, Saikan asuntomessut, uudet kaavoitetut asuinalueet esimerkiksi Hauralassa ja Marjamäen ympärillä sekä Sääkjärven kehittäminen ovat olleet vahvoja painopisteitä. Ajoittain kylillä käytetään kehittämistahdista myös sanaa vauhtisokeus. Se lienee liioittelua, mutta sisältää toki aidon riskin, millaisella nopeudella kaikki suunnitelmat kannattaa toteuttaa.

Kasvu ja kehittäminen tukevat vetovoimaa. Rinnalla kulkeva pitovoima on vähintään yhtä tärkeä. Kunnassa jo asuvien kokemus oman kunnan toiminnasta heijastuu moneen. Jos lempääläiset viihtyvät hyvin kotikunnassaan, se on oiva tapa markkinoida kuntaa myös potentiaalisille tulijoille. Paikallisen asukkaan suositus suoraan muuttoa harkitsevalle on mainoslauseita painavampi vaikuttavuudeltaan. Kuntajohtajaa valitessa ehdokkaiden näkemykset kunnan tulevaisuudesta kannattaa kuunnella tarkasti. Tärkein valinnan peruste tulisi olla uskottava linja, jota kohti Lempäälän on turvallista laivaa lähteä luotsaamaan.