Vahvistetulla tiedolla on sijansa

28.12.2024 12:00

Vuosi 2024 on päättymässä. Vuoden viimeinen Lempäälän-Vesilahden Sanomat on sarjassaan 53. kuluvan vuoden paperijulkaisu. Verkossa paikallismedia toimii jokaisena viikonpäivänä. Yhdessä nopea nettiuutisointi kerran viikossa ilmestyvän printtikoosteen kanssa muodostavat väylän vesilahtelaisten ja lempääläisten arkeen ja juhlaan. Se on päätehtävämme, jota uuden vuoden lupauksena voin luvata meidän jatkavan myös vuonna 2025.

Mediakenttä on elänyt internetaikakaudella ennennäkemätöntä murrosta. Internetin leviäminen oli tiedonvälitykselle vastaavanlainen taite kuin painokoneen keksiminen. Sittemmin painotuotteet jalostuivat sanomalehdiksi. Internet on loistava keksintö, joka on mullistanut nopean tiedon siirtämisen.

Mediaa tai sen roolia tarkistetun tiedon välittäjänä se ei ole poistanut tai korvannut. Melkeinpä päin vastoin, kun internetissä ja sen sosiaalisen median kanavissa tietoa tai tiedonomaista sisältöä voidaan jakaa lähes rajattomasti, vastaanottajilta vaaditaan aivan uudenlaista medialukutaitoa.

Meille median tekijöille internetin aikakausi on merkinnyt aivan uudenlaista haastetta. Journalistin ohjeisiin sitoutuneen median tärkein arvo on luotettavuus. Suurin haastajamme ei ole kanssamme kilpailevat mediat vaan yksinkertaisesti väärä tieto ja sen tahallinen levittäminen.

Luotettaviin lähteisiin perustuva uutisointi tuntuu ehkä laimeammalta kuin varmistamattomiin huhuihin perustuva sosiaalisen median tiedonvälitysä. Toki usein sosiaalinen media ehtii uutisapajille nopeasti, kun julkaisukynnys ilman faktojen tarkistamista on matalalla. Siksi etenkin nyt vastuullisella uutismedialla on pidettävä huoli luotettavuuden brändistään.

Hiljattain julkaistu Suomalaisten uutismedia 2024-tutkimus antaa uskoa kotimaisen uutismedian luotettavuudelle. Jopa 92 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä pitää yleissivistyksen merkitystä hyvinvoinnille erittäin tärkeänä. Suomalaistenmielestä painetut ja digitaaliset sanomalehdet ovat yleissivistyksen kannalta tärkeimmät mediat. Näin arvioi 86 prosenttia suomalaisista, selviää Iro Researchin tekemästä tutkimuksesta.

Toiseksi tärkein yleissivistävä media oli televisio, tosin ero oli suuri. Television kanssa 52 prosenttisesti yleissivistyksen kannalta tärkeäksi mediaksi nousi Google.

Ehkä yllättävääkin on, että mitä nuorempia vastaajat olivat, sitä tärkeämpinä he pitivät sanomalehtien ylivoimaa yleissivistyksen kannalta. Toisaalta huolestuttavaa tutkimuksessa oli, että peräti 78 prosenttia vastanneista oli huolissaan suomalaisten sivistystasosta. Vuodessa huolestuneiden osuus oli kasvanut kolme prosenttiyksikköä.

Medialla, myös meillä paikallislehdillä riittää haastetta tässä uudessa mediaympäristössä. Internet ei ole median vihollinen vaan hyödyllinen työkalu – myös tiedonvälitykseen. Sitä hyödyntäen pieni ja tehokas toimituksemme yhdessä ympäröivän yhteisömme kanssa voimme tuottaa laadukasta journalismia myös vuonna 2025.

Paikallislehti pääsee lähemmäksi kohdeyleisöään kuin mikään muu media. Siitä pidämme kiinni jatkossakin, niin printissä kuin nettialustallakin. Joko sinulla on älypuhelimessasi LVS:n uutissovellus?

Lue lisää

  1. Kolumnit
    22.10.2024 11:00

    Tilaajille

  2. Pirkanmaa
    13.08.2024 07:00

    Tilaajille

  3. Pääkirjoitukset
    08.05.2024 13:00

  4. Kolumnit
    02.05.2024 13:00