Tuulilasivahinkoja sattunut tänä talvena selvästi tavallista enemmän

Lasivahinkojen syntymistä voi ehkäistä turvaväliä kunnioittamalla.
28.03.2025 14:00

Eteläisen Suomen vähäluminen talvi on näkynyt autojen lasivahinkojen määrissä. Tammi-helmikuussa määrä lisääntyi 35 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kiveniskemät kannattaa korjauttaa mahdollisimman ripeästi, sillä vioittunut lasi saattaa häiritä auton järjestelmiä ja laajentua suuremmiksi vahingoiksi. Kuva: Vianor
Tavallisesti tuulilasivahinkoja sattuu erityisesti kevätkuukausina eli maalis-huhtikuussa. Lämpötilan sahaaminen nollan molemmin ja routavauriot kuluttavat tien pintaa, minkä vuoksi pikkukivet ja asfaltinpalat irtoavat asfaltista herkemmin. Lisäksi autoissa on vielä maaliskuussa talvirenkaat, joista irtoaa helposti nastoja erityisesti huonokuntoisilla teillä.
Kuluva talvi on ollut vähäluminen ja varsinkin Suomen eteläosissa, joissa autoja on paljon, ovat tiet olleet paljaina. Sen vuoksi myös kiveniskemiä on sattunut paljon. Oman lisänsä lasivahinkoihin tuovat myös Suomen huonokuntoinen tieverkosto.

Mikäli tuulilasiin tulee ajon aikana särö, kannattaa osumakohta suojata lasilaastarilla tai teipillä ja korjauttaa mahdollisimman nopeasti, jotta lasinvaihdolta voitaisiin välttyä. Teippi estää lian ja kosteuden tunkeutumisen lasin sisälle ja helpottaa siten vaurion korjaamista.

Lasivahinkojen osuus kaikista kaskovahingoista on noin kolmannes.

– Viime vuosina lasivahingot ovat kasvaneet yhdeksi yleisimmistä autovakuutuksesta korvattavista vahingoista, tiedottaa palvelupäällikkö Panu Stromberger Fenniasta.

Moni autoilija siirtää kiveniskemien korjaamisen myöhemmäksi tai unohtaa tarkistaa auton tuulilasia niiden varalta.

– Moni saattaa ajatella, että pienen iskemän ehtii korjata myöhemminkin. Mutta viivyttely voi pahentaa vikaa, ja toisinaan jopa häiritä auton järjestelmiä. Yhä suuremmassa osassa autoja on kameroita tai sensoreita tuulilasiin kiinnitettynä, Stromberger muistuttaa.

Nopea korjaus voi tulla myös autoilijalle edullisemmaksi: tuulilasin paikkaus onnistuu nopeasti odottaessa eikä vie lasivakuutuksesta omavastuuta. Viivyttely voi puolestaan johtaa siihen, että kiveniskemä leviää, jolloin lasi täytyy paikkaamisen sijaan vaihtaa. Se taas maksaa lasivakuutuksen omavastuun verran, ja tuulilasin vaihto voi kestää koko päivän.