Äänet on annettu, vallanjako alkaa

15.04.2025 14:00

Yhtäaikaisesti järjestetyt kunta- ja aluevaalit olivat valtava ponnistus ehdokkaille. Kiitokset voi antaa jokaiselle, joka laittoi itsensä likoon asettumalla ehdolle. Kampanjointi käy työstä, mutta tosi työ vasta alkaa valituilla kuntapäättäjillä ja aluevaltuutetuilla.

Kaksoisvaalit tuottivat hankaluuksia myös äänestäjille. Hylättyjä ääniä jätettiin ennätysmäärä, huolestuttavan paljon. Syitä voi tässä vaiheessa vain arvailla. Tuottiko kahden lapun käyttäminen tuskaa ja siten virheellisiä äänimääriä, vai jätettiinkö toinen annetuista lapuista tarkoituksellisesti täyttämättä. Tarkastuskierrosten jälkeen saataneen tarkempaa selvitystä hylättyjen äänien määrästä. Varsin monesta suusta jo kuului toive, että vaalit pitää jatkossa eriyttää. Toive ei ole kohtuuton, tai ainakin menettelyä pitää entisestään selkeyttää.

Kuntavaalit ovat tuttua kauraa. Sekä Lempäälässä että Vesilahdessa uutta mielenkiintoa vaaleja seuraaviin paikkaneuvotteluihin tuo organisaatiorakenteiden uudistuminen. Molemmissa kunnissa lautakuntajakoa on virtaviivaistettu, Lempäälässä hallinto on käynyt läpi suuremman remontin. Lempäälässä oman mausteensa tuo valtuustokauden loppusuoralla merkittävästi vaihtunut virkajohto kunnanjohtajaa myöten.

Kuntalaisten ääni antoi pohjan vallanjakoneuvotteluille, joita myös luottamuspaikkaneuvotteluiksi kutsutaan. Puolueet neuvottelevat kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenyyksien jakamisesta. Lempäälässä karsittiin varapuheenjohtajien määrää, minkä seurauksena tarvitaan entistä enemmän sovittelua, mikäli jokaiselle puolueelle halutaan paikkoja luottamuselimissä antaa.

Luottamuspaikkojen vähenemistä on kritisoitu demokratian vähenemisestä, kun luottamuspaikkoja on aiempaa vähemmän tarjolla. Suurempi merkitys demokratialle on se, kuinka valitut luottamushenkilöt valtaansa käyttävät. On aivan sama, kuinka monta edustajaa luottamuselimiin valitaan, jos tieto sieltä ei kulje omalle ryhmälle ja sitä kautta kuntalaisille. Demokratian tulee olla kaksisuuntaista, kuntalaiset antavat äänensä, luottamushenkilöt käyttävät sillä saamansa vallan, mutta sen pitää tapahtua avoimesti.

Äänestystulos määrittää ison linjan, millä valtaa jaetaan. Nyt käynnistyvät luottamuspaikkaneuvottelut ovat hyvin konkreettinen tapa jakaa sitä valtaa. Kunnanhallituksen ja lautakuntien puheenjohtajilla on suuri rooli. Siksi kannattaa seurata erittäin tarkasti, ketkä merkittävimmät paikat saavat, eli miten puolueet valtaansa jakavat.