Älveeäs ja Ilves ja paljon kaikkea muuta vuonna 1931

L-VS ja Ilves. Molemmat loppuvat ässään, mutta on niillä muutakin yhteistä, perustamisvuosi 1931.

Lempäälän-Vesilahden Sanomat on perustettu vuonna 1931. Sen edeltäjä oli vuonna 1928 perustettu Lempäälän Sanomat, Lempäälässä vuosina 1928–31 kerran viikossa ilmestynyt paikallislehti.

Lempäälän Sanomat ja Vesilahdella 1931–33 ilmestynyt Vesilahden Sanomat yhdistyivät vuoden 1934 alusta Lempäälän-Vesilahden Sanomat paikallislehdeksi.

Ensi vuonna tulee siis kuluneeksi tasan 90 vuotta siitä, kun nyky-L-VS katsotaan perustetun.

Ensi vuonna 90-vuotisjuhlavuottaan viettää myös maineikas Tampereen Ilves. Ilves on vuonna 1931 perustettu suomalainen urheiluseura, joka on tunnettu erityisesti jääkiekkotoiminnastaan, vaikka edellisestä jääkiekkomestaruudesta onkin jo kulunut 35 vuotta.

Paljon muutakin meillä ja muualla tapahtui lama- ja pula-ajastaan tunnetun 1930-luvun alkuhetkinä. Tällaisessa toimintaympäristössä saivat alkunsa niin Lempäälän Vesilahden Sanomat kuin Tampereen Ilves.

 

Tammikuu: Viro aloittaa halvan vientispriin valmistuksen. Virolainen sprii kilpailee mm. halvan puolalaisen spriin kanssa. Osa virolaisesta spriistä salakuljetetaan Suomeen.

Helmikuu: P. E. ”Ukko-Pekka” Svinhufvud (kok.) valitaan Suomen tasavallan kolmanneksi presidentiksi. Äänestysprosentti oli 47,3. Ratkaiseva kolmas kierros päättyi 151–149. Vastassa oli Edistyspuolueen K. J. Ståhlberg.

Maaliskuu: Suomen uusi eduskuntatalo vihitään käyttöön

Mannerheim kutsutaan Suomen puolustusneuvoston puheenjohtajaksi. Tehtävään liittyy velvollisuus ottaa vastaan myös ylipäällikön toimi mahdollisen sodan syttyessä.

Huhtikuu: Suomeen säädetään asemakaavalaki.

Espanja muuttuu tasavallaksi.

Toukokuu: Maailman korkein rakennus Empire State Building valmistuu New Yorkissa Yhdysvalloissa. Uusi pilvenpiirtäjä on 382 metriä korkea ja siinä on 102 kerrosta.

Ensimmäinen tv-lähetyksen siirto kotivastaanottimiin Lontoossa.

Kesäkuu: Pula-ajan ilmiö Suomessa: maaherroja käsketään estää laillisesti kuulutettujen pakkohuutokauppojen häiritseminen.

 

Heinäkuu: Paavo Nurmi juoksee kahden mailin ME:n 8.59,6. Maailmanennätys oli Nurmen uran 31:s ulkoradoilla. Sisäratojen ja viestien ME:t mukaan lukien ennätysten määrä nousee 60:een.

Elokuu: Suomen Urheiluliitto perustetaan. Liiton puheenjohtajaksi valitaan varatuomari Urho Kekkonen.

Jangtsekiang-joen tulvissa Kiinassa joutuu 23 miljoonaa ihmistä kodittomaksi, 8 000 menehtyy.

Syyskuu: Suomesta on lähtenyt siirtolaiseksi kuukauden aikana 522 henkeä, vuotta aiemmin määrä oli 4 103. Vähenemisen syynä on mm. se, että miltei kaikki maat ovat sulkeneet rajansa siirtolaisilta.

26-vuotias Bengt Sjöstedt sivuaa 110 metrin aitajuoksun ME-aikaa 14,4. Aika pysyy Suomen ennätyksenä 36 vuotta.

Lokakuu: Lähes koko 1920-luvun kestänyt talouden nousukausi Suomessa kääntyy laskuun ja lama pahenee. Vuonna 1931 joutuu 1 600 maatilaa vasaran alle.

Saksassa presidentti Paul von Hindenburg käy ensimmäisen kerran poliittisia keskusteluja Adolf Hitlerin ja Herman Göringin kanssa.

Marraskuu: Helsingin raitioteiden sallittu ajonopeus halutaan korottaa 15:sta 25:een kilometriin tunnissa.

Belgian ilma saastuu. Rikkiyhdisteet vaativat ihmisuhreja. Ilmiötä aletaan kutsua smogiksi eli savusumuksi.

Joulukuu: Koululaiva Suomen Joutsen lähtee ensimmäiselle valtameripurjehdukselle suuntanaan Länsi-Intia.

Neuvoa antavassa kansanäänestyksessä kumotaan kieltolaki. Yli 70 % äänestäneistä puoltaa alkoholijuomien vapauttamista. Uusi väkijuomalaki astuu voimaan ja Alkot avautuvat 5. huhtikuuta 1932.