”Jännelmä tiivistyy”, spiikkasi iskelmälaulaja Kurre Westerlund, kun juonsi joskus 90-luvulla missikisoja suorassa TV-lähetyksessä. Juontajan kielisolmu tallentui satojentuhansien katsojien kestomuistiin ja varmaan myös tuhansille VHS-kaseteille naureskeltavaksi yhä uudelleen ja uudelleen. Kurre-parka.
Hykerryttävä uudissana on kuulunut sanavarastooni noista päivistä lähtien. Kun sunnuntaina 23. tammikuuta aluevaalien ennakkoäänet julkistettiin, lähetin äidilleni innostuneen tekstiviestin: ”Jännelmä tiivistyy. Lempäälästä menossa läpi Träskbäck, Niemi, Petäkoski ja Wesslin!”
Asetelma säilyi loppuun saakka, ja Lempäälä sai aluevaltuustoon neljä edustajaa. Paljon huonomminkin olisi voinut käydä: esimerkiksi YLE povasi ennen vaaleja Lempäälälle vain kahta läpimenijää.
”Lempäälän edustaja” on oikeastaan huono ilmaus. Aluevaltuutettuina emme ole oman kuntamme edunvalvojia, vaan tavoitteenamme on mahdollisimman laadukas ja yhdenvertaisesti saavutettava palveluverkosto koko Pirkanmaan alueella. Tätä tehtäväämme me hoidamme kukin oman arvomaailmamme sekä tietojemme ja taitojemme ohjaamina mutta aina väistämättä myös yhteistyössä muiden luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden kanssa.
Sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja sairaanhoitopiiriltä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ensi vuoden alussa. Kuluvana vuonna aluevaltuustoa työllistävät muun muassa uuden strategian ja hallintosäännön luominen, ensi vuoden talousarvio, hyvinvointialueen ylimpien johtajien valinnat sekä muu organisoituminen ja järjestämisvastuuseen valmistautuminen.
Tätä kirjoittaessani puolueiden luottamuspaikkaneuvottelut ovat loppusuoralla. Lopullisesti toimielinten ja valiokuntien kokoonpanot hyväksyy aluevaltuusto ensimmäisessä kokouksessaan 8. maaliskuuta.
Itse olen saamassa paikan Hyte-, yhteistyö- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnasta, joka suunnittelee ja valmistelee erityisesti hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) toimenpiteitä sekä hyvinvointialueen ja kuntien välistä yhteistyötä.
Vaikka vastuu varsinaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyykin pois kunnilta, myös niille jää edelleen asukkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä tehtäviä. Kuntien ja alueiden HYTE-työn yhteensovittamisessa tarvitaankin jatkuvaa vuorovaikutusta, jotta toiminnot tukisivat mahdollisimman hyvin toisiaan.
Kuntien, järjestöjen ja hyvinvointialueen välille on hyvä luoda ja vakiinnuttaa toimivat yhteistyömuodot mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yhtä tärkeää on ottaa asukkaat mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon luomalla heille uusia osallistumisen muotoja. Näitä asioita saan ilokseni olla alusta asti kehittämässä upouudessa valiokunnassa.
Olemme suuren muutoksen edessä. Uudistuksen avulla voimme saavuttaa laadukkaammat, sujuvammat ja yhdenvertaisemmat palvelut, vaikka kaikki osaset eivät varmaankaan loksahda kertalaakista paikoilleen. Ainakin omasta puolestani voin sanoa, että jännelmä on hyvä ja odotukset korkealla!
Kirjoittaja on lempääläinen vihreä kunnanvaltuutettu ja aluevaltuutettu.