Vitsauksista tulevat mieleen Raamatun kertomukset. Sana kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta sen merkitys ei sitä suinkaan ole. Vitsauksella tarkoitetaan pitkään kestävää vaivaa tai riesaa, ja niitä riittää nykypäivänäkin. Yli kaksi vuotta on korona pitänyt maailmaa otteessaan, eikä helpotusta ole näkyvissä. Vielä pidempään meillä suomalaisilla on ollut vitsauksena itäinen naapurimme. Hammasta purren olemme joutuneet sietämään monia asioita, mutta tänä vuonna mitta on lopulta tullut täyteen. Eikä vain Suomessa, vaan koko läntisessä maailmassa. On päätetty, että tuolle vitsaukselle on tehtävä jotain.
Toisen Mooseksen kirjan mukaan Egyptiä kohtasi kymmenen vakavaa onnettomuutta, joilla Israelin Jumala, Jahve, yritti pakottaa faaraon vapauttamaan israelilaiset orjuudesta. Faarao myöntyi vasta kymmenen vitsauksen jälkeen, ja israelilaiset lähtivät Egyptistä. Voisivatko länsimaiden asettamat pakotteet toimia vitsausten tavoin, ja johtaa vapautumiseen jatkuvasta Venäjän pelosta?
Raamatun kertomuksessa kerrotut vitsaukset kuulostavat yliluonnollisilta ja uskomattomilta, mutta tiedemiehet ovat löytäneet niille myös luonnollisia selityksiä. Esimerkiksi veden muuttuminen veren väriseksi on saattanut johtua punalevistä, joita Niilissä on aika ajoin runsaasti. Osa vitsauksista saattoi olla seurausta toisella vuosituhannella eaa. Santorinilla tapahtuneesta voimakkaasta purkauksesta. Silloin ilmakehään oli levinnyt niin paljon vulkaanista tuhkaa, että se olisi pimentänyt auringon laajoilla alueilla. Joidenkin tiedemiesten mukaan muutkin vitsaukset saattoivat olla seurausta siitä purkauksesta.
Myöhemmissä tulivuoren purkauksissa on huomattu ihmisten sairastuneen ihotauteihin ilmassa olevan tuhkan vuoksi. On myös mahdollista, että voimakkaan purkauksen seurauksena olisi kuollut kotieläimiä, ja eliökunnassa olisi tapahtunut muutoksia. Raamatun kertomuksessa kerrotut sääskien, paarmojen ja heinäsirkkojen lisääntymiset ovat juuri tällaisia, samoin sammakoiden määrän kasvu. Niiden luonnolliset viholliset olisivat kuolleet purkauksen seurauksena.
Venäjälle asetetut pakotteet eivät aiheuta tuollaisia vitsauksia, mutta monenlaisia vaikutuksia niillä on ihmisten arkielämään. Tosin kansan kärsimykset eivät Putinia hetkauta niin kauan kuin hänen oma asemansa ei ole uhattuna.
Sitten lähempänä oleviin vitsauksiin. Vastasin Lempäälän kunnan kyselyyn kulttuuripalveluista ja tulin taas miettineeksi Lempäälä-taloa. Siellä on toki kirjasto, mutta mitä muuta? Talon pääasiallinen tarkoitus oli saada kunnan hallinnolle uudet hienot tilat. Kyseessä ei siis ole kulttuuritalo. Olisipa hienoa, jos meillä olisi Kangasala-talon tapainen paikka, jossa on konsertteja vähintään viikoittain ja mahdollisuus järjestää taidenäyttelyitä. Ilman sellaista on turha puhua Lempäälästä kulttuurikuntana.
Sitä paitsi Lempäälä-talon julkisivu on ruma. Kun sitä katselee Valkeakosken tieltä, edessä on likaisenharmaa ja keskeneräisen näköinen pinta. Vaikutelman täydentää rujosti katkaistu sillan pää.
Kirjoittaja kaipaa kulttuurielämyksiä.