Vuosi 1947 näyttäytyy historian valossa sellaiselta ajast’ajalta, jolloin Suomi alkoi hissun kissun päästä sotien kauhuista kohti vakaampia aikoja. Ihmisillä liikeni jonkin verran aikaa myös muille riennoille kuin ankaraan arjen selvitytymistaisteluun. Yksi merkki oli, että ympäri Suomea ihmiset kerääntyivät urheilutantereille. Urheilu yhdisti, se oli halpaa ja hauskaa. Urheiluliikkeen elpymisen yksi merkki oli, että tuolloin perustettiin iso kasa urheiluseuroja, yksi niistä on Sääksjärven Loiske.
Loiske on aina halunnut profiloitua ”kyläseuraksi”, se on halunnut pitää läpi vuosikymmenten seuransa etuliitteenä nimeä ”Sääksjärvi”. Alkuaikojen yleisseura on pikkuhiljaa muuntunut, 75-vuotiaana Loiske tunnetaan eritoten palloiluseurana.
– Loiske on edelleen kyläseura ja on edelleen kasvattajaseura. Oma urani Loiskeessa on kestänyt viitisenkymmentä vuotta, se on ollut hieno matka, sanoo Loiskeen nykyinen puheenjohtaja ja yksi seuran tunnetuimmista henkilöistä kautta aikojen, Esa Kuusisto.
Kuusisto ponnisti pelaajana Loiskeesta aina liigatasolle, Tampereen Ilveksen SM-kultajoukkueeseen asti. Peliuran jälkeen myös valmennusura nosti miehen kansalliseen kärkeen, Kuusisto myös valmensi Ilvestä pääsarjassa. Futsalissa hän oli lajipioneeri, pelaten ja valmentaen futsalin pääsarjassa. Loiske löytyy edelleen futsalin kaikkien aikojen maratontaulukosta kymmenennen sijan tiimoilta.
– Nyt on seuratyössä sukupolvi vaihtunut, itse edustan tätä niin sanottua vanhaa kaartia miltei ainoana. Jossain kohtaa Loiskeellakin näytti, että saadaanko uusia toimijoita, mutta onneksi esimerkiksi junioripuoli on meillä vironnut pahimmista lamavuosista. Myös edustusjoukkueemme pelaa jalkapallon kolmosdivarissa pirteämmin kuin vuosiin, Kuusisto iloitsee.
Juhlavuoden teemoja ovat olleet muun muassa juhlatapahtuma keväällä, kesäteatteriretki, lasten ja nuorten juhlaleiri Puntalassa ja tiistaina 16. elokuuta juhlitaan pelin merkeissä, kun Loiske isännöi Valkeakosken Hakaa Sääksjärven uusitulla tekonurmella.
– Viisi vuotta sitten Ilves kävi juhlistamassa seitsemänkymppisiämme, nyt saimme juhlapeliin loistavaa kautta pelaavan Hakan. Mahtava homma, että lajin Pirkanmaan jättiläiset osaavat arvostaa perinneseuroja.
Kuusisto näkee Loiskeen tulevaisuuden suhteellisen valoisana, mutta kaikki riippuu aina ja edelleen siitä, löytyykö innokkaita ja sitoutuneita toiminnan tekijöitä.
– Me tosiaan pelaamme jalkapallon edustustasolla kolmosdivaria, se on meille aivan passeli sarja. Ylemmäs ei ole resursseja, eikä tarvekaan nousta. Naisten toiminta on virkistynyt, uskon naispalloilun jatkavan kehitystään. Junioripuolella toimintaa tulee jatkossakin, jos ja kun löytyy vetäjiä.
2020-luvun tunnetuin Loiske-juurinen urheilija on futsalin maajoukkuepelaaja Juhana Jyrkiäinen, joka pelaa nykyisin seuratasolla Akaassa. Muita Loiske-juurisia huippuja löytyy futsalin puolelta muun muassa Tomi Lahtinen ja Yasar Elbeller.