Ongenkoukku tarttui sormeen, uimarannalta tuli noro – Näin hoidat kesäajan pienet haaverit, pistot ja taudit

18.06.2023 11:00

Jos haava on pintanaarmua isompi, pitäisi hakeutua terveysasemalle ommeltavaksi, muistuttaa apulaisylilääkäri. Kuva: kuvituskuva

Kesällä ja mökkeillessä voi käydä monenlaisia haavereita, tulla pieniä nirhaumia ja auringonpolttamia tai saada uimarannalta noroviruksen.

Terveydenhuollon ammattilaiset, apulaisylilääkäri Taina Hellsten, vt. palvelupäällikkö Petra Sjöberg ja apulaisosastonhoitaja Essi Aalto Lempäälän terveyskeskukselta kertovat, kuinka pieniä vaivoja kannattaa hoitaa. Lähteenä jutussa on myös käytetty Duodecim-tietokantaa.

 

Auringonpistos ja -polttama

Auringonpistoksen oireita ovat päänsärky, ärtymys, pahoinvointi, huimaus ja muut keskushermostoperäiset oireet. Hoitona on siirtyminen viileään paikkaan, lepo ja nesteen nauttiminen.

Kun iho palaa auringossa, aiheuttaa se punotusta ja kuumotusta, vaikeammissa tapauksissa kipua ja jopa rakkuloita.

– Ihon palaminen auringossa vastaa palovammaa ja se voi olla tuskaisa. Oireisiin voi käyttää voi käyttää kipulääkkeitä ja apteekista saatavia viilentäviä voiteita, Taina Hellsten sanoo.

Hyttysten pistoille herkistynyt henkilö voi ottaa antihistamiinia ennen mustikkametsään menoa. Kuva: kuvituskuva

Hyönteisten pistot ja puremat

Hyönteisten pistot aiheuttavat joillekin paukamia ja kutisevia kyhmyjä, toisille allergisia reaktioita, kuten nokkosihottumaa ja pyörryttävän olon. Pistokohtaan voi kehittyä märkivä ihoinfektio.

Lieviin oireisiin voi käyttää kortisonivoidetta.

– Jos tietää, että on herkistynyt esimerkiksi hyttysten pistoille ja on menossa lakkasuolle tai mustikkametsään, antihistamiinia voi ottaa edeltä käsin, kun suositusten mukaan sitä käyttää, Taina Hellsten vinkkaa.

Jos ampiaisen pistos osuu kaulan tai kasvojen alueelle tai suuhun, oireet voivat olla vakavia ja käynti terveysasemalla tarpeen.

– Ihmiset, joilla on tiedossa vakava allergia, pitävät yleensä adrenaliinia sisältävää Epipen-pistoskynää kotona, Hellsten sanoo.

Punkki poistetaan tarttumalla siihen pinseteillä ja vetämällä sitä hitaasti pystysuoraan ylöspäin. Kuva: kuvituskuva

Punkki ihossa

Paras suojautumiskeino punkeilta ovat pitkävartiset saappaat ja pitkät housut, ja iltaisin iho kannattaa tarkastaa punkkien varalta.

Jos punkki on kiinnittynyt ihoon, poistetaan se tarttumalla mahdollisimman läheltä ihoa pinseteillä ja vetämällä hitaasti pystysuoraan ylöspäin. Poistoa öljyllä tai voiteilla ei kannata yrittää.

Jos punkin pää jää ihoon, se voidaan kaivaa esiin esimerkiksi neulalla ihodesinfektion jälkeen.

– Punkinpuremasta tulee yleensä jokin ihoreaktio, mutta se ei vielä tarkoita, että olisi saanut borrelioosin. Terveysasemalle kannattaa tulla silloin, jos iholle tulee rinkula, jonka halkaisija on yli viisi senttimetriä, Essi Aalto sanoo.

Petra Sjöberg suosittelee punkkirokotteen ottamista, varsinkin jos liikkuu saaristossa kesän aikana.

– Rokote pitää kustantaa itse, paitsi jos asuu tai omistaa kesämökin Kustavissa, Paraisilla tai Ahvenanmaalla. Mökkiläinen voi kyseisissä kunnissa saada rokotteen ilmaiseksi terveydenhuollosta, Sjöberg kertoo.

Ohjeistus on, että kyynpuremasta tullaan terveysasemalle lääkehoitoon ja seurantaan. Kuva: kuvituskuva

Kyyn purema

– Jos epäilee, että kyy on purrut, pitää lähteä terveysasemalle, Taina Hellsten neuvoo.

Terveellä aikuisella kuolemaan johtava purema on harvinainen, mutta mahdollinen.

Raajojen liikuttelua pitää välttää eikä puremakohtaan saa koskea. Korut ja kiristävät vaatteet on hyvä poistaa ennen kuin alue turpoaa. Kiristysside tai myrkyn imeminen on haitallista ja hyödytöntä.

– Virallinen ohjeistus on, että kyynpuremasta tullaan terveysasemalle lääkehoitoon ja seurantaan. Kyypakkausta ei terveydenhuolto enää suosittele, sillä näyttöä ei ole, että siitä olisi hyötyä, Hellsten huomauttaa.

Ongenkoukkuja poistetaan Lempäälän terveyskeskuksella ihosta joka kesä. Kuva: kuvituskuva

Koukku sormessa ja muut pikkuvammat

Jos kaloja narratessa ongenkoukku takertuu ihoon, älä revi sitä väkisin irti. Koukun väkäset on katkaistava pihdeillä.

– Antibioottia koukun lävistämä iho ei vaadi, vaan resepti kirjoitetaan siinä vaiheessa, jos on merkkejä tulehduksesta, Taina Hellsten sanoo.

– Jos haava on pintanaarmua isompi, pitäisi hakeutua terveysasemalle kuuden tunnin sisällä, sillä se vaatii toimenpiteitä, eli ompelua. Jos haavaa ei ommella, jää siitä arpi, Hellsten toteaa.

Essi Aalto muistuttaa jäykkäkouristusrokotteen ottamisesta.

– Jäykkäkouristusrokote eli tehoste suositellaan otettavaksi 25, 45 ja 65 vuoden iässä. Sen jälkeen tehosteväli on 10 vuotta. Mutta jos pihatöissä tulee likainen haava ja jäykkäkouristusrokotuksesta on yli 10 vuotta, voisi hakea tehosteen, Aalto sanoo.

 

Ripuli

Virusperäisen ripuli-oksennustaudin hoito onnistuu tavallisesti kotona. Lapselle voi antaa apteekista saatavaa, ripulin hoitoon tarkoitettua juomajauhetta tai sipsejä ja sokeripitoista mehua.

– Jos lapsella on voimakas ripuli tai oksentelua, otetaan hänet terveysasemalle nesteytykseen. Lapsilla ja ikäihmisillä on korkeampi kuivumisen riski, Taina Hellsten toteaa.

– Kesäaikaan esiintyy etenkin noroa. Lempäälässä on joka kesä ripulitapauksia, jotka liittyvät uimarantoihin. Kannattaa siis sisäistää, että jos perheessä on ripulia, ei kannata mennä uimarannalle. Se altistaa siihen, että uimaranta suljetaan, Hellsten painottaa.

Terveyskeskukseen täytyy hakeutua testeihin, jos epäilee seksitautitartuntaa. Kuva: Joonas Leskinen

Seksitaudit

Jos epäilee saaneensa seksitaudin, terveyskeskukseen täytyy hakeutua testeihin.

– Seksitaudit liittyvät suojaamattomaan yhdyntään. Yleisin seksitauti on klamydia, joka on etenkin nuorten seksitauti. Tippuri on toiseksi yleisin, Taina Hellsten sanoo.

Klamydian ja tippurin oireena on miehillä vuoto virtsaputkesta, kipu virtsatessa ja paikalliset tulehdusoireet genitaaleissa, naisilla kipu virtsatessa ja välivuodot.

– Tärkeää on, että kertoo rehellisesti, onko harrastanut suu- tai anaaliseksiä, sillä hoito on silloin erilainen. Kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä ja kertoa, että hoito menee oikein kerralla. Emme moralisoi, Essi Aalto sanoo.

Ongelma on, että klamydia voi olla oireeton viikkoja, jolloin sitä on voinut levittää edelleen. Vastuullisen ihmisen olisi kerrottava myös kumppanille tartunnasta.

 

 

Lempäälän terveysaseman hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontanumerot:

Itätiimi 03 384 5016

Länsitiimi 03 384 5017

Kulju-tiimi 03 384 5018

Kiirevastaanotto 03 384 5250

 

Vesilahden terveysaseman hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontanumero:

03 384 5022