Piikki: Sekavaa tiedottamista

Luonnonsuojelu on outo sana. Se sisältää oletuksen ihmisen kaikkivoipaisuudesta, siis että ihminen olisi luonnon yläpuolella. Luonto kyllä pärjää, mutta kyse onkin meistä itsestämme. Maapallokin pärjää, se on säilynyt jo miljardeja vuosia ja tulee varmasti vielä pitkään jatkamaan kiertokulkuaan.

Olemme huolestuneita maapallon tilasta. Meitä suomalaisia on syyllistetty siitä, että emme tee täällä tarpeeksi ilmaston muutoksen torjumiseksi. Luonnon katastrofin uhastakin on puhuttu. Todellisuudessa meillä asiat ovat hyvin. Sen sijaan Ukrainassa on tosi kyseessä, kun Venäjä on ottanut myös luonnon tuhoamisen ohjelmaansa.

Haluaisin tehdä osuuteni maapallon pelastamiseksi. Niin siitäkin huolimatta, että maailman mittakaavassa koko Euroopan, Suomen, Pirkanmaan, Lempäälän ja yksittäisen ihmisen osuus päästöistä ja muista haitoista on häviävän pieni. Samaan aikaan, kun täällä nyhrätään promillen murto-osien kanssa, Kiina ja Intia tupruttelevat taivaalle huolettomasti massiivisia saastepilviä. Niiden hiilineutraalisuustavoitteet ovat vasta vuosien 2060 ja 2070 tienoilla. Yhdysvallatkin kuuluu suurimpiin saastuttajiin, mutta siellä on sentään tiukemmat tavoitteet.

Vaikka me suomalaiset saisimme kaikki päästömme loppumaan heti, eli häviäisimme maan päältä, maailman saastemittarissa ei viisari värähtäisi. Niin tarkkoja mittauksia ei kyetä tekemään, että suuret ponnistuksemme näkyisivät niissä.

Ilmastoasioista tiedottaminen on tolkuttoman ristiriitaista. Kaiken lisäksi se tuntuu olevan politiikan väline. Tässä esimerkkejä: viime vuonna uutisoitiin, että metsien hiilinielut ovat yhtäkkiä romahtaneet. Vähän myöhemmin saimme tietää, että metsät ovatkin kasvaneet luultua paremmin. Sitten luontopaneelin toimesta kerrottiin, että yhtään ensiharvennusta ei ollut tehty suositusten mukaan. Mutta nyt, puoli vuotta myöhemmin, metsäkeskus myönsi, että tutkimus ei antanutkaan luotettavaa kuvaa asiasta. Oli siis julistettu kovaan ääneen täyttä puppua.

Tilastokeskus julkaisi juuri ennakkotietoja viime vuoden kasvihuonepäästöistä. Suomen päästöt vähenivät neljä prosenttia. Ja mikä huvittavinta, maankäyttösektori oli nyt muuttunut taas hiilinieluksi, kun se edellisvuoden laskelmien mukaan oli ollut päästölähde.

Tekisin siis osuuteni, jos voisin luottaa tutkimustuloksiin. Jatkossa viittaan niihin kintaalla ja odotan puoli vuotta kunnes asia kääntyy taas päälaelleen. Me olemme Suomessa tehneet maapallon pelastamisesta liian suuren jutun. Niin sanottujen asiantuntijoiden mielestä juuri meistä ja juuri minusta riippuu, kuinka koko ihmiskunnan käy. Pitäisi luottaa siihen, että suomalaiset tekevät kyllä parhaansa ilman pelottelua.

Varsinkin nuoret ovat ahdistuneet pelottelusta. Mutta johtaako heidän huolensa käytännön tekoihin? Koulujen päätösviikonlopun jälkeen siivouspartiot keräsivät Pyynikin rannasta yli 50 jätesäkillistä juhlijoiden jättämiä roskia!

Piikki

Nimetään kaikki valtuutetut varapuheenjohtajiksi, jotta kaikille riittää vakansseja!