Moni vanhempi tuskailee töissä, miten kesälomalle päässeet koululaiset pärjäävät kotona vatsa kurnien. Useimmiten lapsille jätetään ruoka-annoksia mikroaaltouunissa lämmitettäväksi, mutta kaikkea ei kannata tehdä valmiiksi. Kun lapset pääsevät mukaan pienestä pitäen ruoan valmistukseen, takaa se myös sen, ettei vanhempien poissa ollessa suuhun mene ainoastaan sormi.
Koulukaverukset Tua Salminen, 9, ja Maisa Mäntysalo, 10, kokkaavat usein yhdessä koulun jälkeenkin. Siksi kesällä vanhempien työssäkäynti ei tuota tuskaa.
– Etenkin jos koulu loppuu vaikka puolilta päivin, ei jaksa odottaa perheen päivällistä kuuteen asti, Mäntysalo sanoo.
Usein välipalaksi ystävykset valmistavat voileipiä, nakertavat hedelmiä ja vihanneksia tai popsivat muutaman kalkkunanakin.
– Nakit ovat parhaita kylmänä, Mäntysalo sanoo ja Salminen jatkaa, että isompaan nälkään täytyy tehdä lämmintä ruokaa.
– Nuudelit on helppo valmistaa. Ne menevät sellaisenaan tai voi siihen ottaa lisäksi jotain, vaikka niitä nakkeja tai valmiita lihapullia, kylminä nekin.
Nuudelit on helppo valmistaa, eikä vaarallisiksikin koettuja sähkölaitteita tarvitse käyttää kuin vedenkeitintä. Keittimellä kiehautettu vesi kaadetaan nuudeleiden päälle ja annetaan kypsyä.
– Tietenkin kuuman veden kanssa pitää olla varovainen. Olen joskus polttanut näppini, Mäntysalo sanoo.
– Maustepusseja kannattaa myös kokeilla varovasti. Itse en pistä nuudeleihin chilimaustetta, se on niin tulista, Salminen täydentää.
Pikkukokit ovat yhtä mieltä, että vedenkeitin ja mikroaaltouuni ovat helppoja ja turvallisia kodinkoneita aloittaa kokkailu. Kokemuksen karttuessa hella ja uuni monipuolistavat kokkausmahdollisuuksia. Uunia tarvitaan etenkin, kun leipomishimo yllättää.
– Mukikakut ovat helppoja tehdä ja tajuttoman hyviä. Googlettamalla löytyy reseptit, Mäntysalo vinkkaa.
Uunin ja hellan käytössä kokit muistuttavat tarkkaavaisuuteen. Hella jää helposti päälle, täytyy keksiä joku muistutus, että varmasti sähkölaitteet tulee sammutettua.
– Tärkeintä on kokkauksen jälkeen tarkistaa, ettei mikään laite ole enää päällä, kokit korostavat.
Oma riskinsä on myös terävien työkalujen käytössä. Haavan saa sormeen vaikka juustohöylällä, mutta niiden käytön oppii keskittymällä. Maisa Mäntysalo pilkkoo tottuneesti terävällä keittiöveitsellä kurkkua, Tua Salminen pyöräyttää omenasorvilla hedelmän kierresuikaleeksi.
Kun jääkaapissa on valmiiksi pilkottuja kurkkuja, porkkanaa tai omenaa, ne kyllä menevät. Eikä silloin tee niin mieli sipsejä, kun on terveellisempää syötävää.
Tytöt myöntävät, että osa ruoanlaittoon liittyvästä tekemisestä aluksi jännittää. Siksi on tärkeää, että vaikkapa sitä veitsen tai uunin käyttöä voi harjoitella yhdessä vanhemman kanssa.
– Kaiken oppii kun pääsee tekemään useamman kerran. Eihän vaikka leipominen sitten ole vaikeaa, kun sitä on muutaman kerran tehnyt. Kaikkea oppii, Salminen sanoo.
– Tärkeintä on keskittyä siihen, mitä tekee. Valmiit reseptit ovat hyviä, kun niitä noudattaa tarkasti. Esimerkiksi mitat kannattaa tarkastaa huolella, joskus on teelusikka ja desilitra mennyt sekaisin, Mäntysalo sanoo ja tytöt nauravat mausteisia leivonnaisia.
Mutta ei se epäonnistuminenkaan niin vakavaa ole. Seuraavalla kerralla sitten. Tärkeintä on tekemisen ilon löytäminen, siitä myös nälkäinen vatsa pitää.