Luonnossa liikkuessa eteen toisinaan tulee kauniita kukkia ja kiehtovia hyönteisiä, joiden nimeä tai alkuperää ei tunne. Silloin tunnistusavuksi voi valjastaa tekoälyn.
Kasvientunnistukseen on tarjolla useita maksuttomia vaihtoehtoja, mutta valitsimme testiin maksuttomat Google Lens ja PlantNet -sovellukset.
PlantNet on kasvien tunnistukseen erikoistunut sovellus, joka hyödyntää kuvantunnistustekniikoita ja vertaa ladattua kuvaa tietokannassaan oleviin kuviin. Se tarjoaa käyttäjälle listan mahdollisista kasvilajeista, jotka vastaavat ladattua kuvaa.
Käyttäjät voivat myös jakaa omia havaintojaan ja osallistua sovelluksen tietokannan parantamiseen omia kasvikuvia lähettämällä. Sovellusta voi käyttää vierailijana tai kirjautuneena.
Ensivaikutelma: Google Lens löytyi puhelimesta jo entuudestaan ja oli sovelluksista tutumpi. Uutena kokeillun PlantNetin lataus onnistui sovelluskaupasta nopeasti ja käyttöönotto oli simppeli. Sovellus kysyy aluksi lupaa käyttää sijaintia ja tarjoaa sen perusteella oletuskasviota (esimerkiksi Pohjois-Eurooppa). Sijaintia voi vaihtaa.
Sovelluksen käyttö: Molemmat testatut sovellukset olivat helppokäyttöisiä. Käyttäjä ottaa kuvan kasvista painiketta näpäyttämällä tai lataa kuvan sovellukseen. PlantNetissä valitaan, mikä kasvin osa on kyseessä (lehti, kukka, hedelmä, kaarna, elinympäristö, muut). Kuvan lataamisen jälkeen sovellukset haarukoivat vastaavuuksia. Molemmat sovellukset löysivät esimerkkikukalle nimen: valkolehdokki. Google Lens tarjosi vielä tarkemmin lajiksi pohjanvalkolehdokkia. Tulokset sisälsivät molemmissa sovelluksissa kasvin tieteellisen nimen ja kuvia.
Voiko suositella: Kyllä, mutta tekoälysovellusten kanssa on syytä muistaa, että ne eivät aina anna vedenpitäviä tietoja ja totuuksia. PlantNet erehtyi toisen testikuvan kohdalla: tekokasvi eukalyptus oli sen mielestä minttu. Google Lens antoi oikean tuloksen. Aivan toivottomia sovellukset eivät kuitenkaan ole: niiden avulla voi päästä alkuun ja oikeille jäljille.
Vinkki: Kuva kannattaa ottaa mahdollisimman läheltä. Mitä tarkempi kuva on, sitä paremmin tunnistaminen onnistui.