Luontokohteet oivallisia hankerahoitettavia

Kuntien talous sakkaa ja säästöjä etsitään kissojen, koirien ja erilaisten talouden tasapainottamisohjelmien kanssa. Kuntien lakisääteiset tehtävät viitoittavat pitkälti, mistä säästöjä voidaan etsiä. Niin kutsutut ei-lakisääteiset palvelut ovat tällöin usein kiikarissa, kun leikkauskohteita etsitään. Se on luonnollista ja oikein. Lailla kunnille osoitetuista tehtävistä ei voida lipsua.

Suuren sote-uudistuksen jälkeen kuntien taloudesta suurimman osan haukkaa sivistystoimi. Infraa ylläpitävä tekninen puoli luonnollisesti vaatii osansa. Niihin lakivelvoitteet ylittäviin, usein kuntalaisille varsin merkittäviin kohteisiin jää ohut siivu. Esimerkiksi Lempäälässä jouduttiin nipistämään osallistuvan budjetoinnin rahasta, kokonaan siitä ei luovuttu.

Sama niukkuus, mikä kiusaa kuntia, koskettaa myös yksityistalouksia. Tällöin maksuttomat, kunnan järjestämät palvelut nousevat entistä tärkeämpään arvoon. Liikunta- ja kulttuuripuolen satsaukset ylläpitävät ja edistävät kuntalaisten fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Ennaltaehkäisevinä niiden arvoa on vaikea rahallisesti mitata. Kirjastot, edulliset kuntosalit tai vaikkapa luontopolut ovat esimerkkejä näistä palveluista, joiden merkitys hyvinvoinnin kokemukseen on erittäin suuri.

Tiukkoina aikoina rahaa tulee käyttää taiten, se on selvää ja vastuullista taloudenpitoa. Kuoliaaksi kuihduttamisen sijaan niukempinakin hetkinä kannattaa investointeja miettiä sijoituksina. Yksi esimerkki on kuntien hankerahoituksen kautta hankkimiin lisäpalveluihin. Niissä kunta maksaa omavastuuosuuden ja vaikkapa Ely-keskuksen kautta saadaan rahoitettua loput. Lempäälän lukiossa hankerahoitusta on käytetty varsin aktiivisesti. Myös Vesilahdessa hankkeita hyödynnetään kiitettävästi.

Vesilahdessa suunnitellaan osin esteetöntä luontopolkua Lammasniemeen. Hintalappu hienolle suunnitelmalle noussee arviolta yli neljännesmiljoonaan euroon. Tavoite on kuitenkin toteuttaa hieno luontopolku juuri hankerahoituksella, kunta jätti hakemuksen hankkeesta.

Kunnan kontolle jäisi omavastuuosuus, jonka suuruus riippuu aikanaan tehtävästä rahoituspäätöksestä. Päätöksiä tehdään aikanaan, kun suunnitelma saadaan hankevaiheeseen ja nähdään, millainen rahoitus sille saadaan. Toteutuessaan Lammasniemen luontopolku toisi uuden hienon virkistyskohteen lähelle kyläkeskustaa.

Vesilahden Lammasniemen hanke on hyvä esimerkki siitä, millaisia investointeja voidaan toteuttaa siten, että vain osa kustannuksista kohdentuu kunnalle. Lempäälässä Birgitan polun luontokohteita on laajalla alueella. Lisääkin mahtuisi. Kunta osti joitakin vuosia sitten Herralanvuolteen ympäröimän Salonsaaren tulevaa virkistyskäyttöä varten.

Lammasniemen kaltainen hanke soveltuisi hyvin toteutettavaksi Salonsaareen, jotta kunnan hankinta saataisiin palvelemaan kaikkia kuntalaisia. Sillattomaan saareen voisi toteuttaa esimerkiksi kevytlossiyhteyden, jonka avulla saaren luontopolun tavoittaisi myös veneettä. Mikäli sellainen luontopolku sinne toteutetaan.