Jokaisesta jäisi elävä muisto

Konseptista on tullut suosittu hautausalalla.

Elämä jatkuu. Muistopuun istutus vainajan muistolle on lohdullinen osa surutyötä. Kasvava puu edustaa elämän jatkumista. Kuva: BenuTree
Benu/bennu on uudelleensyntymän ja auringon symboli egyptiläisessä mytologiassa. Haikaran näköisen linnun uskotaan olleen inspiraationa kreikkalaisen mytologian feenikslinnulle.

Uurnan mukana asiakas saa muistopuun taimen.

− Benu-nimi viittaa vahvasti elämän ja kuoleman kiertokulkuun, mikä liittyy myös uurnan ja muistopuun ideaan.

− Yhdistämällä sanat ”benu” ja ”tree” nimi luo mielikuvan puusta, joka edustaa elämää, kasvua ja muistamista luonnollisella ja kauniilla tavalla, sanoo Niko Laasonen sataprosenttisesti biohajoavia uurnia valmistavasta ja myyvästä BenuTree Oy:stä.

Yrityksen toiminta käynnistyi kesällä 2022, ja idea kesällä 2018.

Laasonen ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Samuel Johansson kehittivät yhdessä uurna-/muistopuukonseptin. Idea sai alkunsa, kun Laasosen ukki ja Johanssonin täti menehtyivät lähes samaan aikaan.

He keskustelivat hautajaiskokemuksistaan, jotka olivat molemmille samankaltaisia, hieman karujakin. Molempia yhdisti myös rakkaus luontoon ja kokemus luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta surutyössä.

He kokivat, että puun istuttaminen vainajan muistoksi olisi kaunis ja arvokas tapa muistaa edesmennyttä. Puun kasvun seuraaminen vuosien varrella symboloi uuden elämän syntyä.

− Muistopuun tarkoituksena on tuoda lohtua ja tarjota läheinen muistopaikka surun keskellä.

Antti Hautamäki (vas.), Samuel Johansson ja Niko Laasonen ovat perustaneet suomalaisyrityksen, jonka tarina alkoi kahden läheisensä menettäneen pohdiskelusta. Kuva: BenuTree
Tuotekehitystä kesti kaksi vuotta. Ensimmäinen haaste ilmeni, kun havaittiin, että perinteinen uurna ei maadu riittävän hyvin. Alkoi uurnankehitysprojekti, jonka tavoitteena oli luoda nopeasti maatuva ja ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Tuotekehityksestä, logistiikasta, valmistuksesta ja myynnistä vastaa kaksikon lisäksi myös markkinoinnista vastaava, osakas Antti Hautamäki.

Maatumiskokeilujen, uurnan kestävyyden testaamisen sekä erilaisten raaka-aineiden soveltuvuuden arvioinnin jälkeen, syntyi työn tuloksena kotimainen Biouurna ja muistopuu.

− Kun asiakas tilaa Muistopuu-uurnan, hän saa kotiinsa toimitettavan Muistopuun, joka voidaan istuttaa vainajan muistoksi, Laasonen sanoo.

Toimitusjohtaja Niko Laasonen pakkaa 100-prosenttisesti biohajoavia uurnia lähetettäväksi jälleenmyyjälle. Kuva: BenuTree
Uurnat valmistetaan sivuotteena saatavista uusiutuvista luonnonmateriaaleista, kuten olki- ja puukuidusta. Kuidut sidotaan yhteen luonnonpolymeereillä, kuten tärkkelyksellä ja ligniinillä. Olki on nopeasti uusiutuva luonnonvara. Se saadaan sivutuotteena viljan puinnin yhteydessä.  Puu saadaan sahatavaran sahanpurusta.

Valmistuksessa käytettävä energia on uusiutuvaa. Pinnoitteet ovat kasviperäisiä ja biohajoavia. Tuotteet kuljetetaan hiilineutraalin logistiikkayhteistyökumppanin avulla.

−Kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat uusiutuvia luonnon raaka-aineita eivätkä ne sisällä öljyjä tai muoveja. Myös käyttämämme maalit ovat sataprosenttisesti biohajoavia. Lopputuloksena syntyy kevyt, kestävä ja ympäristöystävällinen uurna, Laasonen painottaa.

Muistopuu on 2−3-vuotias puuntaimi. Muistopuuksi omainen voi valita koivun, kuusen tai männyn. Mänty on osoittautunut suosituimmaksi puulajiksi.

Tavallisin tapa käyttää biouurnaa ja muistopuuta on haudata uurna kirkkomaahan ja istuttaa muistopuu symboliseksi muistomerkiksi esimerkiksi kesämökille tai muuhun vainajalle tärkeään paikkaan.

− Monet ovat istuttaneet muistopuun myös kotipihaansa, mikä tuo muistamisen lähelle, erityisesti jos hautausmaa on kaukana, Laasonen kertoo.

Miehillä ei ole tällä hetkellä tiedossa hautausmaata, jonne muistopuun saisi istuttaa. Luonnonhautausmaat tarjoaisivat heistä kuitenkin rauhallisen ja kauniin ympäristön, jossa surutyötä voi tehdä luonnon keskellä.

− Ne tarjoavat omaisille lisää vaihtoehtoja vainajan näköiseen hautaamiseen, ja siksi ne varmaankin ovat suosittuja Euroopassa.

− Olemme kuulleet, että Suomeenkin on tulevaisuudessa tulossa luonnonhautausmaita, joille muistopuun voi istuttaa uurnahaudalle. Keski-Euroopassa se on jo yleinen käytäntö. Siellä luonnonhautausmaa muistuttavat usein perinteisiä puistoja, mutta niissä on hauta-alueet. hauta voi olla joko arkkuhauta tai uurnahauta. Monilla luonnonhautausmailla on myös kukkaniittyjä, joille voi sirotella tuhkat.

Muistopuun lajiksi voi valita männyn, kuusentai koivun. Kuva: BenuTree
Avainlipputunnuksen saaneet uurnat valmistetaan yrityksen tehtaalla Joensuussa. Muistopuut tulevat Mäntsälästä, jossa yrityksen toimipiste sijaitsee.

Vuosi sitten jälleenmyyjiä oli 75, tällä hetkellä 150.

Valikoimassa on 39 erilaista uuraan ihmisille ja kahdeksan lemmikeille.

− Lempäälän Hautauspalvelu Oy myy meidän uurniamme Lempäälässä. Lemmikkiuurnia löytyy Vernalta, Laasonen mainitsee.

Yrityksen uutena palveluna se tarjoaa hautaustoimistoille mahdollisuuden suunnitella omia uurnamallejaan. Hautaustoimistot voivat itse valita uurnan värin, koristelun ja symboliikan.

− Olemme kehittäneet tuotantoamme ja logistiikkaamme siihen pisteeseen, että voimme nyt tarjota tätä suomalaista innovaatiota ja laatua myös kansainvälisille markkinoille. Tavoitteenamme on kansainvälistyö vuosien 2024−25 aika, ja neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, Laasonen paljastaa.